Ελλάδα

Δ. Μάρδας: Χάθηκαν δύο δισ. από τα τακτικά έσοδα και το ΕΣΠΑ

Στοιχεία για την αρνητική οικονομική κατάσταση που παρέλαβε έδωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας κατά την συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων. Το πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 υπολογιζόταν στα 5,3 δισ., αλλά θα είναι 2,9 δισ., τόνισε και πρόσθεσε ότι «χάθηκε» 1 δισ. από τα τακτικά έσοδα το 2014 και άλλο 1 δισ. από το ΕΣΠΑ. Παράλληλα το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 4,4 δισ. ευρώ.

Ο Δ. Μάρδας ανέφερε τρόπους αύξησης των δημοσίων εσόδων και του περιορισμού της σπατάλης μέσα από καλύτερη εποπτεία των δημόσιων δαπανών και της παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Ανέφερε ενδεικτικά ότι τέσσερα χρόνια μετά την λειτουργία του Παρατηρητηρίου Υγείας τα υλικά αγοράζονται σε τιμές 10-20 φορές πάνω από τις ευρωπαϊκές, ενώ δήλωσε ότι «θα υποκαταστήσουμε τις διαδικασίες που ισχύουν» τους διαγωνισμούς κάτω από 60.000 ευρώ στους Δήμους και θα γίνει χρήση ηλεκτρονικού καταλόγου.

Χαρακτηριστική της σπατάλης ήταν το ενοίκιο του Enterprise Greece, που είναι 400.000 το χρόνο, ενώ υπάρχει μοντέρνο ιδιόκτητο κτίριο στην Ηλιούπολη!

Για την αύξηση των εσόδων ο κ. Μάρδας είπε ότι είναι έτοιμη η αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με το λαθρεμπόριο καυσίμων από το οποίο υπάρχει απώλεια φόρων 1 δισ. το χρόνο, για το λαθρεμπόριο στα τσιγάρα (απώλεια φόρων 500 εκατ.), για το παρεμπόριο (η ΕΣΕΕ υπολογίζει απώλεια φόρων 20 δις) και για την γραφειοκρατία που έχει κόστος 14 δισ. το χρόνο.

Η λύση είναι η απλούστευση της νομοθεσίας, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός και σήκωσε ένα πακέτο εκατοντάδων σελίδων με τις ρυθμίσεις για τις προμήθειες της υγείας. «Αντί γι' αυτό χρειαζόμαστε ένα και μόνο νόμο», είπε εμφατικά.

Ανήγγειλε ακόμη την επανεξέταση του ενιαίου μισθολογίου και συγκεκριμένα των 20 μισθολογίων που έχουμε στα χέρια μας, αλλά και την επανεξέταση του πλαισίου περί δαπανών για μετακινήσεις υπουργών, «για να μην έχουμε την μετακίνηση 20 ατόμων στις Βρυξέλλες μόνο και μόνο για να ανακοινώσει την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια