Ελλάδα

Η αποχή και η "αποχή"

Γίνεται πολύς λόγος για την "τεράστια" αποχή. Ακόμη και συνάδελφοι εδώ στο neakriti.gr το επεσήμαναν και το στηλίτευσαν το φαινόμενο.

Και πράγματι, μια αποχή άνω του 36% σε εκλογές που μοιάζουν (και είναι) εξαιρετικά κρίσιμες, μοιάζει παράταιρα μεγάλη... είναι όμως έτσι; Ή μήπως τα φαινόμενα απατούν;

Είμαστε μια χώρα 11 εκ. κατοίκων, μέσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και μια 800ρια χιλιάδες νόμιμων μεταναστών.  Φυσιολογικά θα περιμενε κανείς ο αριθμός των εχόντων δικαίωμα εκλογής να είναι (σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ) περί τα 8.2, 8.3 εκατομμύρια άνθρωποι. Αντ' αυτού, οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους κοντεύουν τα... 10 εκατομμύρια! Ναι, 9.9 εκ. άνθρωποι βρίσκονται εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, και επ' αυτών βγαίνει το εξωπραγματικό 37% της αποχής. Οπως στην πραγματικότητα, οι έχοντες δικαίωμα ψήφου στη χώρα μας είναι σίγουρα 1 εκ. λιγότεροι, πιθανότα 1.2 ή 1.3 εκ. λιγότεροι.

Κι αυτό διότι παρά το ότι όλες οι κυβερνήσεις εξαγγέλουν ότι θα προχωρήσουν στην εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, ώστε να απομακρυνθούν όσοι έχουν αποβιώσει τα τελευταία 25-30 χρόνια, αυτοί παραμένουν... τίγκα στους μακαρίτες! Με τραγελαφικά αποτελέσματα - λ.χ. ένα εκλογικό τμήμα στην Αττική δεν είχε σχεδόν καθόλου "κίνηση" στις εκλογές, διότι... το σύνολο σχεδόν των εγγεγραμμένων σε αυτό, ήταν μακαρίτες! Γεννηθέντες το 1900, το 1905, τα... νεούδια μεταξύ τους το 1910 και το 1915.

Πόσους αιωνόβιους έχει η Ελλάδα; Ε, δεν θάχει καμια 100στη, 200ρια άτομα; Στους εκλογικούς καταλόγους... ζουν και βασιλεύουν τουλάχιστον καμια 500ρια χιλιάδες, μπορεί και πολύ περισσότεροι!  

Λαμβανομένου υπόψη ότι οι εκλογικοί κατάλογοι περιέχουν και όσους έχουν φύγει μετανάστες εδώ και 1, 2, 5, 20, 60 χρόνια (ανεξαρτήτως του αν βρίσκονται ή όχι εν ζωή) και αυτοί ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο (μόνο τα τελευταία τρία χρόνια έχουν φύγει 200.000 άνθρωποι!) καταλαβαίνετε ότι τα νούμερα δεν είναι απλώς πλασματικά, αλλά... γελοία!

Δηλαδή στην πραγματικότητα η αποχή ήταν κάτω από 20% και όχι 36%!

Αυτά, για να ξέρουμε και τι λέμε...

Γ.Ψ.

Σχόλια