default-image

Χάθηκε η μπάλα με τους νόμους

Ελλάδα
Χάθηκε η μπάλα με τους νόμους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καλή η παραγωγικότητα σε κάθε δουλειά, επάγγελμα και κλάδο, αρκεί να μην πηγαίνουμε στην υπερβολή. Διότι η υπερβολή σε ό,τι αφορά την ψήφιση νόμων, τροπολογιών, διατάξεων, εγκυκλίων και αποφάσεων που εκδόθηκαν μέσα στο 2014 δεν είχε προηγούμενο...

Και το τελικό οδυνηρό αποτέλεσμα ήταν να χαθεί πραγματικά η μπάλα για τα υπουργεία, τις δημόσιες υπηρεσίες και πάνω απ' όλα τους εμπλεκόμενους πολίτες μέσα σε έναν πρωτοφανή κυκεώνα νομοθετημάτων και αποφάσεων. Και όλοι να ψάχνουν με το μίτο της Αριάδνης το τι τελικά ισχύει σε ό,τι αφορά ζητήματα εργατικά, ασφαλιστικά, φορολογικά, οικονομικά και πάει λέγοντας. Κοινώς δηλαδή σε ό,τι επηρεάζει το σύνολο των κατοίκων αυτής της χώρας.

Κάνοντας κανείς έναν απολογισμό της χρονιάς που αποχαιρετήσαμε πριν μερικές μέρες, διαπιστώνει έκπληκτος πως μέσα στο 2014 ψηφίστηκαν συνολικά 92 νόμοι, από τους οποίους οι 80 περιείχαν διατάξεις φορολογικών, εργατικών, ασφαλιστικών και αναπτυξιακών θεμάτων.

Μιλάμε για ένα απίστευτο για τα ελληνικά δεδομένα νούμερο. Αρκεί κανείς να αναγάγει την παραγωγικότητα νομοθέτησης ανά μήνα. Ο μέσος όρος που βγαίνει είναι 7,5 νέοι νόμοι κάθε μήνα! Λες και οι νόμοι είναι τίποτε ανακοινώσεις που τις βγάζουμε στο χαρτί στο πιτς φιτίλι, σαν να πρόκειται για κάτι ασήμαντο.

Οι πλέον παραγωγικοί μήνες στη βιομηχανία ψήφισης νόμων ήταν ο Αύγουστος και ο Οκτώβριος. Όταν και ψηφίστηκαν αντίστοιχα από 9 νόμοι.

8 εγκύκλιοι την ημέρα!

Ομοίως προκαλεί αρνητική αίσθηση και θυμηδία ο απίστευτα μεγάλος αριθμός εγκυκλίων που εκδόθηκαν την προηγούμενη χρονιά. Έχουμε και λέμε λοιπόν. Το 2014 εκδόθηκαν ούτε λίγο-ούτε πολύ 2.119 εγκύκλιοι/αποφάσεις! Μιλάμε για μέσο όρο 8 εγκυκλίων και αποφάσεων ανά εργάσιμη ημέρα! Με τα κοντέρ να σπάνε κάθε προηγούμενο τον περασμένο Απρίλιο, όταν και εκδόθηκαν 212 εγκύκλιοι για φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα!

Μια "καταιγίδα" εγκυκλίων και αποφάσεων, οι οποίες αφορούσαν σε εργατικά, ασφαλιστικά, φορολογικά και συναφή θέματα. Χιλιάδες σελίδες νομικών διατάξεων που έπρεπε, αν μη τι άλλο, να μελετήσουν όχι στο πόδι, αλλά εις βάθος, εξονυχιστικά, φοροτεχνικοί και λογιστές προκειμένου να τις εφαρμόσουν ορθά τόσο για τους ίδιους, όσο φυσικά και για τους πελάτες τους.

Ανθρώπινα φυσικά όλοι αντιλαμβανόμαστε πως κάτι τέτοιο ήταν πρακτικά αδύνατο για τους εν λόγω εμπλεκόμενους επαγγελματίες... Εκτός βεβαίως και παρατούσαν δουλειές και πελάτες για να μελετάνε νυχθημερόν, ακατάπαυστα όλους αυτούς τους νόμους, τις εγκυκλίους και τις αποφάσεις.

Οι περισσότεροι από τους ανωτέρω νόμους τροποποίησαν διατάξεις υφιστάμενων και σημαντικών νομοθετημάτων.

Έσπασε τα ρεκόρ ο ΕΝΦΙΑ… 19 τροποποιήσεις

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, όλα τα ρεκόρ τροποποιήσεων, φτάνοντας τις 18 (!), έσπασε ο γνωστός ΕΝΦΙΑ.

Ομοίως συνέβη και με το 2ο μνημόνιο, γύρω από το οποίο μέσα στο 2014 ψηφίστηκαν 19 τροποποιήσεις στη Βουλή!

Αλλαγές επί αλλαγών... Σε τέτοια υπερβολική συχνότητα που, αν μη τι άλλο, δε συνθέτουν ένα υγιές, ευδιάκριτο, σαφές υπόβαθρο για εμπλεκόμενους επαγγελματίες και πολίτες.

Τροποποιήσεις μέσα στο 2014

Συνολικές τροποποιήσεις

4223/2014 (ΕΝΦΙΑ)

4172/2013 (ΚΦΕ)

4174/2010 (ΚΦΔ)

2859/2000 (ΦΠΑ)

3427/2005 (Ε9)

2961/2000 (Φόρος Κληρονομιών-Δωρεών)

3691/2008 (Νομ. εσόδων από εγκληματικές δραστηρ.

2523/1997 (Ποινολόγιο)

3419/2005 (ΓΕΜΗ)

4093/2012 (2o μνημόνιο)

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News