Ελλάδα

Τα "δίδυμα" και οι συμμαχίες των "γαλάζιων" στην Β' Αθηνών

Η πλέον "δύσκολη" εκλογική περιφέρεια της χώρας, όπου σε κάθε εκλογική αναμέτρηση γίνεται "σφαγή" και επιβιώνουν μόνο οι... ισχυροί, είναι η Β' Αθηνών.

Στην "αχανή" εκλογική αυτή περιφέρεια, που ούτε λίγο-ούτε πολλοί, εκλέγει τους 42 από τους 300 βουλευτές της χώρας, κυριολεκτικά "πέφτουν κορμιά" αφού ο ανταγωνισμός είναι τρομερός.

Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας, η οποία στις προηγούμενες εκλογές του Ιουνίου του 2012 είχε πάρει 13 έδρες, υπάρχει έντονος προβληματισμός, καθώς εκτιμάται ότι σε περίπτωση εκλογικής ηττας, το κόμμα θα εκλέξει από 7 έως 9 βουλευτές, ανάλογα με το ποσοστό που θα πάρει.

Οπότε υπάρχει πλέον τεράστιος ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων, με δεδομένο μάλιστα ότι σε αυτήν την περιφέρεια κατεβαίνει... το μισό υπουργικό συμβούλιο των δύο κυβερνήσεων που σχημάτισε ο Αντώνης Σαμαράς και μάλιστα απ' όλες τις... πτέρυγες: σκληροί μνημονιακοί μεταρρυθμιστές και νεοφιλελεύθεροι, προσωπικότητες της "παλιάς Δεξιάς", λαϊκοδεξιοί - απ' όλα διαθέτει η Β' Αθηνών!

Για αυτό σε αντίθεση με το παρελθόν και άλλες πολυεδρικές περιφέρειες, οι περισσότεροι γαλάζιοι στη Β' Αθηνών δεν ακολουθούν αυστηρά την τακτική των "διδύμων", αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος με τη μείωση των εδρών σε σχέση με το 2012 εάν δωρίσουν σταυρούς σε συνυποψήφιο να εκλεγεί εκείνος και όχι οι ίδιοι ή να τους ξεπεράσει. Ειδικά οι παλιοί δεν έχουν λόγο να "παίξουν" με τους νεοεισερχόμενους, που διεκδικούν έδρα στον ήλιο της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας.

Οι συγκεντρώσεις κυρίως σε σπίτια, αλλά και οι εκδηλώσεις έχουν ξεκινήσει (οι κατάλληλες προς αυτό αίθουσες έχουν κλειστεί εδώ και καιρό), όπως και οι συναντήσεις με φορείς της αυτοδιοίκησης κλπ.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης διεκδικεί όχι απλά την επανεκλογή, αλλά την πρωτιά (και οι μετρήσεις που είχαν γίνει πριν την προκήρυξη των εκλογών τον έφεραν να οδηγεί την κούρσα). Για αυτό δεν "παίζει" με "σκληρές συμμαχίες", αλλά ο μηχανισμός του κινείται στη λογική "ο πρώτος σταυρός στον Κυριάκο" - και οι υπόλοιποι προφανώς μοιράζονται σε διάφορους φίλους, με την ανάλογη ανταπόδοση.

Ο κ. Μητσοτάκης συνδέεται με παραδοσιακή συμμαχία με τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης -επίσης του νεοφιλελεύθερου στρατοπέδου- Κωστή Χατζηδάκη, που διεκδικεί κι εκείνος μία καλή εμφάνιση και ελπίζει επίσης στις ψήφους των μετριοπαθών δεξιών που φοβούνται το ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει επίσης καλές σχέσεις με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος συλλέγει ψήφους της σκληρής και μνημονιακής δεξιάς, αλλά και με τον επίσης καταταγέντα στους νεοφιλελεύθερους Μίλτο Βαρβιτσιώτη και βουλευτές όπως η Άννα Καραμανλη.

Ισχυρός παραμένει στη Β Αθηνών ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης που διατηρεί διαχρονικά μία στενή σχέση με τη γαλάζια βάση και έχει και πολλές καραμανλικές συμπάθειες. Σε αυτή ειδικά την αναμέτρηση αναμένεται να συσπειρωθούν στο πρόσωπο του πιο μετριοπαθείς ψηφοφόφοροι.

Μόνος κινείται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας που μετακομίζει από την Κέρκυρα στην αχανή Β' Αθηνών και στοχεύει επίσης όχι απλά σε εκλογή αλλά σε μία εντυπωσιακή είσοδο, καθώς είναι άλλωστε από τα πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την επόμενη ημέρα. Οι δημοσκοπήσεις τον φέρουν δημοφιλέστερο από τα γαλάζια στελέχη της περιφέρειας, ωστόσο η δημοφιλία δε μεταφράζεται πάντα σε ψήφους, ενώ αν και φέρεται ως κατεξοχήν καραμανλικός, αυτό δεν έχει τη"σφραγίδα" της Παναγή Κυριακού. Ο κ.Δένδιας χθες είχε συνάντηση με δημάρχους και επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων δήμων της Β' Αθηνών.

Στους δήμους όμως υπολογίζει και ο Άργύρης Ντινόπουλος, που άλλωστε είχε συγκρουστεί και με τον κ.Μητσοτάκη για τη διαθεσιμότητα των δημοτικών υπαλλήλων.

Στη λογική των συμμαχιών δεν μπαίνει ούτε ο επίσης πρωτοεμφανιζόμενος στη Β' (το 2012 είχε εκλεγεί στο Επικρατείας) Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος φιλοδοξεί να αξιοποιήσει τη θητεία του και ως υπουργός Εσωτερικών και ως εκπρόσωπος, ενώ έχει γράψει και πολλές ώρες στο γυαλί. Την ημέρα της πρώτης εκ των ψηφοφοριών για Πρόεδρο είχε οργανώσει προεκλογική εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν 2.000 άτομα και συνεπώς είναι αισιόδοξος.

Συμμαχίες δε συνηθίζει να συνάπτει ούτε η πρώην πλέον κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, που έχει το χαρτί της αναγνωρισιμότητας.

Νέα πρόσωπα στη μάχη της Β Αθηνών, με καλές σχέσεις με το Μαξίμου αλλά εντελώς διαφορετικές πολιτικές καταβολές και ακροατήρια, αποτελούν ο πρώην ευρωβουλευτής και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής το Μάιο Γιώργος Κουμουτσάκος που μπαίνει για πρώτη φορά στη μάχη του σταυρού και η πρώην εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ Άννα Ασημακοπούλου που μετακομίζει από τα Ιωάννινα.

Σχόλια