default-image

Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης σε όλη την Ευρώπη

Ελλάδα
Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης σε όλη την Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έναν αναλυτικό συγκριτικό πίνακα των τιμών λιανικής του πετρελαίου θέρμανσης στα κράτη της Ε.Ε. παρουσίασε σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), συγκρίνοντάς τις τιμές με την πορεία αυτών του αργού πετρελαίου brent σε διάστημα ενός έτους.

Από τον πίνακα προκύπτει ότι η μείωση των τιμών στην Ελλάδα (-23,6%) ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη από το μέσο όρο της Ε.Ε. (-22,1%), ενώ στην Κύπρο η μείωση έφτασε το 15%. Βεβαίως η ΠΟΠΕΚ παραλείπει να εξηγήσει ότι ένα σημαντικό μέρος της μείωσης δεν προήλθε από τη διεθνή μείωση των τιμών πετρελαίου αλλά από τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 30%, που κατέβασε την τιμή ήδη από το Σεπτέμβρη στο 1,15 από το 1,27 που είχε φτάσει πέρυσι. Με άλλα λόγια, η μείωση κινείται στην πραγματικότητα περίπου στο 13% και όχι στο 23%.  

Τη μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζει η Λιθουανία (-25,21%) και τη μικρότερη η Σλοβενία (-6%) στα κράτη της Ευρώπης. Αμετάβλητη παρέμεινε η τιμή στη Σλοβακία, ενώ αντιθέτως στην Ολλανδία και τη Μάλτα αυξήθηκε (3 και 1% αντίστοιχα).

                                                                        ΤΙΜΕΣ  BRENT

15/12/2013  ΒΡΕΝΤ

15/12/2014  ΒΡΕΝΤ

                                                               ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

                                                                ΜΕΣΕΣ ΤΙΜΕΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

ΚΡΑΤΟΣ Ε.Ε

Κατά Κεφαλή ΑΕΠ 2012

ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ Ε.Ε

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News