Ελλάδα

Οικολόγοι Πράσινοι για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS 

Η 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, συμπίπτει φέτος δυστυχώς με την αυτοκτονία μίας από τις 27 οροθετικές γυναίκες που το 2012 διαπομπεύθηκαν και σύρθηκαν σε δίκη με τον πιο απάνθρωπο και αδιανόητο τρόπο, για μια κοινωνία που θέλει να λέγεται πολιτισμένη, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Οικολόγων Πράσινων και συνεχίζει:

«Γυναίκες που δόθηκαν βορά στα ανθρωποφαγικά ΜΜΕ και στα φοβικά ρατσιστικά αντανακλαστικά μιας κοινωνίας που παραπαίει και ψάχνει παντού αποδιοπομπαίους τράγους.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, συμμετέχοντας στη σημερινή παγκόσμια μέρα, καταγγέλλουν το γεγονός ότι στην Ελλάδα  του 21ου αιώνα τα οροθετικά άτομα πέρα από τον καθημερινό αγώνα για την επιβίωσή τους έχουν να αντιμετωπίσουν και τον κοινωνικό και θεσμικό ρατσισμό που τα τελευταία χρόνια έχει λάβει διαστάσεις κοινωνικού κανιβαλισμού.

Θεωρούν κατάπτυστη τη διάταξη "περί προστασίας τη δημόσιας υγείας" που θεσμοθετήθηκε το 2012 από τον τότε  υπουργό υγείας Α. Λοβέρδο  και επανήλθε σε ισχύ το 2013  από τον  άξιο διάδοχό του, τον Α. Γεωργιάδη.

Πρόκειται για διάταξη καταχρηστική και παράνομη -που στρέφεται εναντίον του Συντάγματος και της διεθνούς νομοθεσίας προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου-παραβιάζοντας  το ιατρικό απόρρητο και το τεκμήριο της αθωότητας, προσβάλλει την αξιοπρέπεια ανθρώπων και απαξιώνει τη δικαιοσύνη.

Η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Οικολόγων Πράσινων αντιπροτείνει ότι η δημόσια υγεία μπορεί να προστατευθεί μόνο με εκστρατείες ενημέρωσης για τους τρόπους μετάδοσης του ιού και όχι μέσα από την τρομοκράτηση της κοινής γνώμης ποντάροντας στο γενικευμένο φόβο και το διάχυτο ρατσισμό.

Η πρακτική αυτή στοχεύει στη συσκότιση των πραγματικών αιτιών του φαινομένου και στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης σε σχέση με  το πρόβλημα της διάλυσης της δημόσιας υγείας και της ανυπαρξίας πολιτικών πρόληψης».

Η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Χριστίνα Ευθυμιάτου δήλωσε σχετικά: «Επιτακτικές είναι οι ανάγκες για  τακτική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, εισαγωγή της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, αλλά και δυνατότητα  δωρεάν εξετάσεων παντού στην Ελλάδα, με απόλυτο σεβασμό στο ιατρικό απόρρητο. Συμμεριζόμαστε  την αισιοδοξία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» για όσες μάχες έχουν κερδηθεί σε ιατρικό και κοινωνικό επίπεδο αλλά και για τη μείωση των περιστατικών λοίμωξης από τον ιό HIV μέσα στο 2014. Στηρίζουμε τόσο τον αγώνα τους κόντρα στον κοινωνικό στιγματισμό και τον αποκλεισμό, όσο και τις διεκδικήσεις τους στον τομέα της ιατρικής κάλυψης και πρόληψης.

Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους για  πλήρη ιατρική και φαρμακευτική κάλυψη όλων όσων τον έχουν ανάγκη (και των μεταναστών/στιών ανεξάρτητα από το καθεστώς παραμονής τους στη χώρα), για δημιουργία Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων όπου υπάρχει έλλειψη (η μία και μοναδική μονάδα στη Θεσσαλονίκη καλύπτει τις ανάγκες από τη Θράκη έως την Κέρκυρα), για λήψη μέτρων με σκοπό τη βελτίωση των απαράδεκτων συνθηκών κράτησης οροθετικών κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού και την τροποποίηση της διάταξης αποφυλάκισης τους και τέλος για συνεχή και υπεύθυνη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση  των πολιτών».

Σχόλια