Ελλάδα

Σημαντικά ευρήματα από τις Αιγές κλέβουν την παράσταση

Η Ελλάδα αγωνιά για τις νέες ανακοινώσεις από την ανασκαφή της Αμφίπολης, ωστόσο για την ώρα την... παράσταση κλέβει μια άλλη ανασκαφή, αποδεικνύοντας ότι ...η αρχαιολογία έχει γίνει "της μόδας".

Στις Αίγες, στην περιοχή όπου βρισκόταν η πρωτεύουσα του μακεδονικού βασιλείου, ήλθαν στο φως εντυπωσιακά ευρήματα.  Η επικεφαλής της ανασκαφής εκεί, Αγγελική Κοτταρίδη, με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook και όχι διά της επίσημης οδού, δηλαδή μέσω του υπουργείου Πολιτισμού, γνωστοποιούσε ότι ένας νέος τάφος, και μάλιστα ασύλητος, βρέθηκε στις Αιγές.

Η διαδικτυακή αρχαιολογική ανακοίνωση συνοδεύεται και από τις αντίστοιχες φωτογραφίες από το εσωτερικό του τάφου. Συγκεκριμένα, σε αυτές απεικονίζεται ένα σκεύος συμποσίου στο οποίο ανακάτευαν τον οίνο και το νερό στη θέση που βρέθηκε πεσμένο, στο δάπεδο του τάφου. Πρόκειται για ένα χάλκινο αγγείο (φέρει δείγματα οξείδωσης) με διακόσμηση, που, όπως σημειώνει η κυρία Κοτταρίδη στο Facebook, καταδεικνύει το «εξαιρετικό επίπεδο της μακεδονικής μεταλλουργίας». Οπως εξηγεί η αρχαιολόγος, ο τάφος φέρεται να «φιλοξένησε» κάποιον άνδρα που πέθανε στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σύμφωνα πάντα με την ανάρτηση της αρχαιολόγου στο Facebook, περισσότερα στοιχεία για την αρχαιολογική ανακάλυψη θα δοθούν «όταν ολοκληρωθούν οι ανασκαφές»...

Ολόκληρη η ανακοίνωση της κυρίας Κοτταρίδη έχει ως εξής:

«Στο νεκροταφείο των τύμβων των Αιγών βρέθηκε ένας αρκετά μεγάλος κτιστός τάφος (κιβωτιόσχημος, όχι ναόσχημος, δηλ. "μακεδονικός") που μάλιστα είναι ασύλητος, μια ευχάριστη εξαίρεση, αφού η νεκρόπολη των Αιγών λεηλατήθηκε άγρια από τους Γαλάτες μισθοφόρους του Πύρρου το 276 π.Χ. και σπάνια έχουμε την ευκαιρία να βρίσκουμε αδιατάρακτες ταφές. Ο νεκρός είναι ένας άνδρας που πέθανε στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου (336-323 π.Χ.). Υπάρχει ένα ενδιαφέρον σύνολο ταφικών δώρων που, αν όλα πάνε καλά, θα παρουσιαστούν στην πρώτη μεγάλη έκθεση που παρουσιάζουμε για τα εγκαίνια του νέου μουσείου των Αιγών. Για να πάρετε μια μικρή εντύπωση της εικόνας που αντικρίσαμε σήμερα, μια φωτογραφία με τον κάδο (σκεύος συμποσίου στο οποίο ανακάτευαν τον οίνο με νερό) στη θέση που βρέθηκε, πεσμένος στο δάπεδο του τάφου... Τα διάφορα "σκουπίδια" που φαίνονται γύρω του είναι υπολείμματα από οργανικά υλικά, ξύλα κ.λπ. που σχετίζονται με το ανάκλιντρο του νεκρού... Και μια λεπτομέρεια από τη διακόσμηση του αγγείου, για να χαρείτε το εξαιρετικό επίπεδο της μακεδονικής μεταλλουργίας».

Η κυρία Κοτταρίδη, όμως, δεν έμεινε εκεί. Μια ώρα αργότερα ανάρτησε στον λογαριασμό της στο Facebook εικόνες από το ανάκτορο των Αιγών όπως θα είναι όταν αναστηλωθεί. Ακολουθώντας, δηλαδή, αυτό που έχουμε δει να γίνεται και στην ανασκαφή της Αμφίπολης, όπου ο αρχιτέκτονας που συμμετέχει στην ομάδα της επικεφαλής της ανασκαφής, Κατερίνας Περιστέρη, δίνει ανά τακτά διαστήματα σχεδιαστικές αναπαραστάσεις του εσωτερικού του τάφου, έδωσε και αυτή, μέσω του Facebook πάντα, εικόνες που αναπαριστούν το ανάκτορο των Αιγών.

«Οι τάφοι αρέσουν γιατί βρίσκουμε ολόκληρα πραγματάκια και έχουν κάτι από τη μαγεία του ταξιδιού στον χρόνο. Όμως, ας μη γελιόμαστε, το πραγματικά τεράστιας σημασίας έργο είναι το ανάκτορο των Αιγών και η αναστήλωσή του, που θα χρειαστεί πολύ αγώνα για να ολοκληρωθεί... Εδώ μια μικρή πρόγευση από το τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο που κατασκευάζεται... Δεν είναι ολόκληρο, λείπουν ακόμη στέγες και ανωδομές...», έγραψε η κυρία Κοτταρίδη σχολιάζοντας τις φωτογραφίες με τη σχεδιαστική αναπαράσταση που ανάρτησε.

Σχόλια