Ελλάδα

"Κρητικός πόλεμος" στην Ευρωβουλή

"Κρητικός πόλεμος" στην Ευρωβουλή για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Η ανακοίνωση του Γιάννη Μιχελογιαννάκη που υποστήριξε ότι Έλληνες ευρωβουλευτές - ανάμεσά τους οι Κρητικοί Μ. Κεφαλογιάννης, Ν. Ανδρουλάκης και Γ. Γραμματικάκης - δεν υπερψήφισαν την πρόταση του ευρωβουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Νότη Μαριά για να συζητηθεί στα ευρωπαϊκά όργανα η υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων, έχει προκαλέσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση.

Οι ευρωβουλευτές, που κατηγορούνται ευθέως μέσα από την ανακοίνωση Μιχελογιαννάκη, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να απαντήσουν με αντίστοιχες ανακοινώσεις, ωστόσο οι περισσότεροι από αυτούς υποστηρίζουν ότι ο κ. Μιχελογιαννάκης είτε έχει άγνοια για τη διαδικασία είτε έπεσε θύμα παραπληροφόρησης από τον Ν. Μαριά. Οι ίδιοι κύκλοι πρόσθεταν ότι η επίθεση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, με "όχημα" την ευρωκοινοβουλευτική δράση του Νότη Μαριά από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, εντάσσεται στη συνεργασία που έχουν εγκαινιάσει τα δύο κόμματα μετά και την πρόσφατη συνάντηση των προέδρων Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου.

H επίμαχη ανακοίνωση

Σύμφωνα με τον κ. Μιχελογιαννάκη, «στις 14/7 ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς θέτει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Στις 24/9 θέτει το θέμα στους συντονιστές επιτροπών αναφοράς. Την 1η/10 θέτει και το ζήτημα επιστροφής αρχαιολογικών θησαυρών. Εν συνεχεία η πρόταση του κ. Μαριά, για τις γερμανικές αποζημιώσεις, μπαίνει ως θέμα για ψηφοφορία στην κλειστή συνεδρίαση των συντονιστών αναφοράς στις 7 Οκτωβρίου.

Οι ευρωβουλευτές που καταψηφίζουν είναι ο Μανόλης Κεφαλογιάννης, ο Γιώργος Γραμματικάκης, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Γιώργος Κύρτσος, η Ελίζα Βόζεμπεργκ, η Εύα Καϊλή, ο Θοδωρής Ζαγοράκης, η Μαρία Σπυράκη και o Μίλτος Κύρκος. Γιατί;», αναρωτιέται ο βουλευτής.

«Οι συντοπίτες μας ευρωβουλευτές κ.κ. Κεφαλογιάννης, Γραμματικάκης και Ανδρουλάκης οφείλουν να μας απαντήσουν», καταλήγει.

Σκληρή απάντηση του Γραφείου των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. σε Μαριά και Μιχελιγιαννάκη για τις πολεμικές αποζημιώσεις

Στο μεταξύ, τη δική τους απάντηση για το θέμα δίνουν οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Με αφορμή το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, που δημιουργήθηκε μετά την ανακοίνωση του ευρωβουλευτή των ΑΝΕΛ κ. Νότη Μαριά και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννη Μιχελογιαννάκη, από το γραφείο των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας έγινε η παρακάτω ανακοίνωση:

Κάποιοι, ευρισκόμενοι σε προφανή σύγχυση έχουν μπερδέψει το χώρο που βρίσκονται.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι χώρος σοβαρής πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά και συνεργασιών για ευρωπαϊκά θέματα και όχι "πεδίον δόξης λαμπρό" του άκρατου λαϊκισμού τους για εσωτερική και μόνο κατανάλωση.

Ο κ. Μαριάς σε μία Επιτροπή ήσσονος σημασίας (την επιτροπή αναφορών του ΕΚ), που σκοπό έχει να καταγράφει τα αιτήματα και τις αναφορές των Ευρωπαίων πολιτών για διάφορα θέματα και στην οποία δε μετέχει ευρωβουλευτής της Ν.Δ., έκανε μία παρέμβαση για τις πολεμικές αποζημιώσεις. Για την πρωτοβουλία του αυτή δεν ενημέρωσε κανέναν. Δε ζήτησε τη συμπαράσταση και τη βοήθεια κανενός Έλληνα ευρωβουλευτή.

Ο λόγος προφανής. Να δημιουργήσει ανύπαρκτο θόρυβο. Για το ένα λεπτό δημοσιότητας.

Αλλά πριν από όλα αυτά, οι λαλίστατοι υπερπατριώτες των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ, οι αρχηγοί και τα κόμματά τους, που καταγγέλλουν τους πάντες και τα πάντα ως "προδότες και δωσίλογους" ας μας απαντήσουν.

Το κόμμα των ΑΝΕΛ που ανήκει στην ίδια πολιτική ομάδα με το κόμμα των Βρετανών Συντηρητικών το πρωθυπουργού κ. Κάμερον στο ευρωκοινοβούλιο τι θέση έχει για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα;

Γιατί ο λαλίστατος κ. Μαριάς δεν παραιτείται από αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδος των Συντηρητικών (που κάθονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μεταξύ των εδράνων του ΕΛΚ και των ακραίων Ανεξαρτήτων Ευρωβουλευτών της κ. Λεπέν και της Χρυσής Αυγής), λόγω της άρνησης επιστροφής των κλεμμένων, από τον λόρδο Έλγιν, Μαρμάρων του Παρθενώνα;

Όσο για τον κ. Μιχελογιαννάκη, που παρεμβαίνει επί παντός του επιστητού, πράγματι με "άγνοια κινδύνου", απλώς του συνιστούμε ψυχραιμία για να μην εκτίθεται όπως συνέβη με τη σημερινή του ανακοίνωση.

Δυστυχώς για αυτόν και ευτυχώς για τον ελληνικό λαό η συνεργασία του σημερινού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, που ονειρεύονται να συγκυβερνήσουν, θα παραμείνει στη ζωηρή φαντασία τους και μετά τις προσεχείς εκλογές».

Απάντηση του Νότη Μαριά στην προκλητική ανακοίνωση του Γραφείου των Ευρωβουλευτών της Ν.Δ. για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων:

Ν. Μαριάς: "Αντί να απολογηθούν δηλώνουν … «επαρχιώτες στην Ομόνοια»".

«Είναι προφανές ότι το Γραφείο των Ευρωβουλευτών της Ν.Δ.  κρυπτόμενο πίσω από την ανωνυμία με την ανακοίνωση του εναντίον μου ξεπέρασε τα εσκαμμένα και μάλιστα με αφορμή ένα μείζονος σημασίας εθνικό ζήτημα όπως είναι οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Αντί οι της Ν.Δ. να απολογηθούν για το γεγονός ότι η Ευρωομάδα στην οποία ανήκουν (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα-ΕΛΚ) καταψήφισε στη συνεδρίαση των Συντονιστών της Επιτροπής Αναφορών στις 7/10/2014 την πρότασή μου, όπως άλλωστε και η Ευρωομάδα στην οποία ανήκει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. (Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών-S&D), για τη διοργάνωση δημόσιας ακρόασης για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, ζητάνε και τα ρέστα.

Αντί να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό γιατί παρά το γεγονός ότι η πρόταση για δημόσια ακρόαση αλλά και η ημέρα και η ώρα της ψηφοφορίας ήταν παγκοίνως γνωστές, όχι μόνο δεν έκαναν τίποτε αλλά επικαλούνται μάλιστα και άγνοια. Αποδεικνύουν έτσι είτε ότι πραγματικά δεν παίρνουν μυρουδιά τι συμβαίνει στο Ευρωκοινοβούλιο, δηλαδή «κλασικοί επαρχιώτες στη Ομόνοια» είτε ότι εν γνώσει τους πήγαν να θάψουν την υπόθεση.

Αντί να απολογηθούν γιατί η παράταξή τους δεν έκανε τίποτε για την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών από τους ναζί, ζήτημα το οποίο επίσης αναδείξαμε στην Ευρωβουλή, μας εγκαλούν για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αποκαλώντας τα μάλιστα Μάρμαρα!

Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίσουν λαϊκισμό τις πρωτοβουλίες μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα προφανώς για να μην στενοχωρήσουν τη Μέρκελ και την παρέα της στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας που ανήκει στην ίδια πολιτική ομάδα με αυτούς.

Τέλος προσπαθούν να παρουσιάσουν την Πολιτική Ομάδα στην οποία ανήκουμε (ECR) ως μια δήθεν ακροδεξιά πολιτική δύναμη τύπου Λεπέν ή Χ.Α. όταν οι ίδιοι συγχρωτίζονται στο ΕΛΚ με την Αλεσάντρα Μουσολίνι και άλλους.

Και μια τελευταία επισήμανση.

Τώρα που έμαθαν επιτέλους ότι μετά τις συντονισμένες αντιδράσεις μας επανήλθε στην ατζέντα της Επιτροπής Αναφορών η πρότασή μας για τη διοργάνωση δημόσιας ακρόασης για τις γερμανικές αποζημιώσεις, θα τολμήσουν να απαιτήσουν από το ΕΛΚ την υποστήριξη της εν λόγω πρότασης;».

Σχόλια