Ελλάδα

"Δε θα επιτρέψω σε φανατικούς λαϊκιστές να εμποδίσουν μεταρρυθμίσεις"

Παρέμβαση για το θέμα της ΔΕΗ και την έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έκανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το Στρασβούργο, στέλνοντας μήνυμα στους «φανατικούς λαϊκιστές και δημιουργούς ψεύτικων εντυπώσεων», όπως τους χαρακτήρισε, που προσπαθούν «να στερήσουν στον ελληνικό λαό αναγκαίες μεταρρυθμίσεις». Χαρακτήρισε δε «κακόγουστο αστείο» την κατηγορία ότι η κυβέρνηση ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία, ενώ διαβεβαίωσε ότι το θέμα για τη ΔΕΗ θα συζητηθεί εκτενώς στη Βουλή.

«Υπάρχουν όσοι λένε ότι η κυβέρνηση ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία. Αυτό είναι ένα κακόγουστο αστείο», είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ερωτηθείς σχετικά με τη ΔΕΗ κατά τη συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο, μετά τον απολογισμό των πεπραγμένων της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. στην Ευρωβουλή.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ανάλογες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει παντού και απέδωσαν. Αντίθετα, πρόσθεσε, στην Ελλάδα ελάχιστα έχουν γίνει σε αυτόν τον τομέα, τονίζοντας ότι το παλιό μοντέλο όπου το κράτος καθόριζε τα πάντα έχει τελειώσει. Έφερε δε ως παράδειγμα την περίπτωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, που είχε οφέλη για τον καταναλωτή, όπως είπε.

«Από τον καιρό που αποκρατικοποιήθηκε ο ΟΤΕ οι Έλληνες απέκτησαν εύκολη πρόσβαση στο τηλέφωνο - παλιά περίμενες χρόνια», ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Στην Ελλάδα προσπαθούμε να προχωρήσουμε σε αποκρατικοποιήσεις που έχουν γίνει παντού αλλού στον κόσμο και απέδωσαν».

Όπως είπε, «το ζήτημα της ΔΕΗ θα έρθει στη Βουλή των Ελλήνων για συζήτηση».

Εξαπολύοντας μάλιστα επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ και στους συνδικαλιστές ο πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν πρόκειται να επιτρέψω σε φανατικούς λαϊκιστές και δημιουργούς ψεύτικων εντυπώσεων στον ελληνικό λαό να μας αφαιρέσουν το δικαίωμα για πρόοδο, δικαίωμα που περνά και μέσα από τις αποκρατικοποιήσεις.

Το κράτος που έπαιζε τον επενδυτή και κατέστρεφε την οικονομία έχει πια πεθάνει. Το μοντέλο των συνδικαλιστών που διοικούσαν επιχειρήσεις έχει τελειώσει».

Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ είναι ανυποχώρητοι και δρομολογούν από σήμερα, Τετάρτη, τα μεσάνυχτα 48ωρες απεργίες με κυλιόμενες διακοπές ρεύματος, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ζητά δημοψήφισμα για το θέμα.

«Η Δικαιοσύνη και όχι η κυβέρνηση, κυνηγάει τη Χ.Α.»

«Δεν έχω να απολογηθώ σε κανέναν και σε τίποτα. Σε αυτούς που καθυστερούν τις ιδιωτικοποιήσεις, που θέλουν να φοβίσουν και να διώξουν τους επενδυτές, που δε θέλουν να γίνει καμία μεταρρύθμιση, που θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη και το ευρώ και βρίσκουν την Ελλάδα για αφορμή», ανέφερε νωρίτερα ο πρωθυπουργός.

Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι δεν έχει να απολογηθεί σε κανένα λαϊκιστή και εξτρεμιστή, λέγοντας πως «ό,τι πετύχαμε το πετύχαμε με την ωριμότητα και τις θυσίες του ελληνικού λαού και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης».

Σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «στη Δημοκρατία κυνηγάμε με πράξεις. Η Χ.Α. διώκεται για τις πράξεις και όχι τα πιστεύω της, ως εγκληματική οργάνωση. Οι ναζί ήταν οι χειρότεροι τύραννοι που έχει ζήσει ο ελληνικός λαός. Ακόμα και έτσι, η Δικαιοσύνη και όχι η κυβέρνηση κυνηγάει τη Χ.Α.».

«Σε λίγα χρόνια η κρίση θα είναι μία κακή ανάμνηση. Υποφέραμε πολύ τα τελευταία χρόνια», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε μειώσει το έλλειμμα 8 μονάδες σε έναν μόνο χρόνο, έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα έναν χρόνο νωρίτερα και ανατρέψαμε την πορεία της ανεργίας», πρόσθεσε.

«Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες του Grexit»

Στο μεταξύ, τα συγχαρητήρια της Κομισιόν διά του προέδρου Μπαρόζο και του ΕΚ διά του Μάρτιν Σουλτς για την εκτέλεση της Ελληνικής Προεδρίας έλαβε ο πρωθυπουργός μετά την καταληκτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ελληνικής εξάμηνης διαχείρισης στα πηδάλια του Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος Μπαρόζο ανέφερε ότι η Ελλάδα όχι μόνο απέδειξε ότι έχει τη βούληση να αλλάξει και να μεταρρυθμιστεί στο εσωτερικό της, αλλά και να δείξει ότι ταυτόχρονα μπορεί συμβάλει στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ο Α. Σαμαράς επισήμανε κατά την ομιλία του ότι η χώρα διέψευσε την προσδοκία του Grexit και ταυτόχρονα διεξήγαγε μια από τις πιο πετυχημένες νομοθετικά προεδρίες, παρά τις δυσχερείς συνθήκες στο εσωτερικό.

Αναφέρθηκε στα 67 νομοθετήματα που πέρασαν σε μόλις 4 μήνες από το Συμβούλιο και τα άλλα 50 που έχουν φτάσει σε προχωρημένο νομοθετικό επίπεδο. Η τραπεζική ένωση, ο μηχανισμός εκκαθάρισης τραπεζών και ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας ξεκόλλησαν επί Ελληνικής Προεδρίας.

Ο Α. Σαμαράς κατέληξε πως η Ευρώπη ψήφισε περισσότερη Ευρώπη και όχι κατά της Ευρώπης και πως τώρα είναι η ώρα να δείξουμε στον κόσμο ποιο είναι το όραμα και πως δεν είμαστε απλά μια γραφειοκρατία στις Βρυξέλλες.

Ο Ζ. Μ. Μπαρόζο απάντησε βέβαια, όπως μεταδίδει το real.gr, πως για τη γραφειοκρατία ευθύνονται οι κυβερνήσεις και όχι οι Βρυξέλλες: «Αν οι κυβερνήσεις έκαναν ό,τι κάνουμε εμείς στις Βρυξέλλες για τη γραφειοκρατία θα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», είπε.

Επισήμανε εξάλλου πως η εφαρμογή της νομοθεσίας γίνεται στα κράτη-μέλη, όπως και το μεγαλύτερο κομμάτι των πολιτικών επιλογών. Χωρίς να πει σε ποιον αναφέρεται είπε «να έχετε το κουράγιο να αναγνωρίζετε ότι την πολιτική την χαράσσουν τα κράτη και όχι οι Βρυξέλλες».

Οι ευρωβουλευτές

Ο πρώτος ευρωβουλευτής που μίλησε μετά τον πρωθυπουργό, όπως μεταδίδει το real.gr, ήταν ο Μανώλης Κεφαλογιάννης εκ μέρους του ΕΛΚ και αμέσως μετά η Εύα Καϊλή που έπλεξε το εγκώμιο της Προεδρίας για τις πρωτοβουλίες για τη μείωση της ανεργίας, αλλά και εξαπέλυσε πυρά για τα στρατηγικά λάθη που έγιναν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε σχέση με τη λιτότητα.

Ακολούθησε ο Νότης Μαριάς εκ μέρους των Αντιφεντεραλιστών που χαρακτήρισε την Ελληνική Προεδρία μνημείο αποτυχίας και επέκρινε τα δάνεια των 240 δισ. που έλαβε η χώρα από το μηχανισμό στήριξης. Στη συνέχεια περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την κοινωνική κατάσταση στη χώρα.

Η Σ. Σακοράφα εκ μέρους της Αριστεράς μίλησε για αποδυνάμωση του ρόλου της εκ περιτροπής προεδρίας που καλείται να εφαρμόσει προαποφασισμένες από άλλους πολιτικές. Έτσι και η ελληνική εφάρμοσε κατά τη Σ. Σακοράφα ό,τι βρήκε, χάνοντας την ευκαιρία να αλλάξει τη συνταγή της λιτότητας.

Ο κ. Επιτήδιος της Χρυσής Αυγής αναφέρθηκε στην αρχαία Ελλάδα και την τότε δημοκρατία, αντιπαραβάλλοντάς τη με τη σημερινή κατάσταση, που όπως ισχυρίστηκε έχει καταργήσει τη διάκριση των εξουσιών. Μίλησε δε για τις φυλακίσεις και τις διώξεις των μελών της Χρυσής Αυγής.

Ο Μίλτος Κύρκος από το "Ποτάμι" επέκρινε την έλλειψη μέτρων κατά της ανεργίας και την έλλειψη πράξεων στο κομμάτι της μετανάστευσης και την προώθηση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Στη δευτερολογία του ο Μανώλης Κεφαλογιάννης επέστησε την προσοχή στους συναδέλφους του ότι βρίσκονται στο Στρασβούργο και όχι στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το real.gr, η συνεχής αναφορά των εσωτερικών προβλημάτων της Ελλάδας στην ολομέλεια δεν έκανε καλή εντύπωση στα υπόλοιπα μέλη του Ε.Κ. που παραβρέθηκαν.

Σχόλια