Ελλάδα

Μαραντζίδης: "Οι αντεξουσιαστές έμοιαζαν με χρυσαυγίτες"

Την απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης που δέχτηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης χθες το απόγευμα σε καφετέρια της Θεσσαλονίκη εκφράζουν με ανακοινώσεις τους Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ).

Υπενθυμίζεται ότι, ενώ ο κ. Μαραντζίδης βρισκόταν σε καφετέρια μαζί με φοιτητή του, τρεις νεαροί τον πλησίασαν και τον ρώτησαν αν είναι εκείνος που γράφει «άρθρα κατά της Αριστεράς». Στην απάντηση του κ. Μαραντζίδη ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να συζητήσουν οποιαδήποτε διαφωνία τους με τις απόψεις του, οι τρεις νεαροί του επιτέθηκαν με γροθιές στο κεφάλι και το σώμα, προκαλώντας του κακώσεις και στη συνέχεια διέφυγαν τρέχοντας προς άγνωστη κατεύθυνση.

Ο κ. Μαραντζίδης σε ανάρτηση στο προσωπικό του blog και αναφερόμενος στην επίθεση υποστηρίζει ότι «προς στιγμήν μου φάνηκαν χρυσαυγίτες», ενώ αναφέρεται εκτενώς και στην εξωτερική εμφάνιση των επιτιθέμενων. Επιπρόσθετα ευχαριστεί όσους του συμπαραστάθηκαν και διευκρινίζει ότι δεν είναι στέλεχος του "Ποταμιού".

Αναλυτικά, η ανάρτηση στο blog του καθηγητή είναι η ακόλουθη:

«Μετά τη χθεσινή παρουσία των ακτιβιστών στο κεφάλι μου  σκέφτηκα πως θα άξιζε να γράψω δυο λέξεις προβληματισμού:

Θέλω καταρχήν να παροτρύνω τους ακτιβιστές της εξτρεμιστικής δεξιάς και αυτούς του αντεξουσιαστικού χώρου να αντιμετωπίσουν το στυλιστικό τους ζήτημα. Όταν ήρθαν κοντά μου οι ακτιβιστές, φορώντας  μαύρο συνολάκι (παντελόνι και μπλούζα) και κουρεμένοι όπως ήταν (mainstream κοντό κούρεμα), μόλις άρχισαν τα πρώτα ήπια "γαλλικά" (τι είναι αυτά ρε που γράφεις και τέτοια) είπα από μέσα μου : "ωχ χρυσαυγίτες".

Μετά μου 'μεινε το ωχ αλλά είχα κάνει λάθος, δεν ήταν οπαδοί του τρίτου Ράιχ αλλά ιδεολόγοι της κολεκτιβιστικής κοινωνίας που απελευθερώνει τους ανθρώπους από τις ανάγκες τους (όπως από την ανάγκη να λες τη γνώμη σου ελεύθερα για παράδειγμα που είναι μια κακή αστική συνήθεια). Απ' έξω ήταν όμοιοι με τους χρυσαυγίτες, αλλά φυσικά εγώ ο αντιδραστικός και ανιστόρητος οπαδός της θεωρίας των δύο άκρων δε διέκρινα το ριζικά διαφορετικό ψυχικό τους πλούτο που κρύβεται επιμελώς κάτω από την όμοια σχεδόν εμφάνιση.

Πρέπει να εκφράσω την ευαρέσκειά μου για γεγονός πως άλλο πράγμα οι ελβιέλες της αταξικής κοινωνίας και άλλο οι μπότες του φασισμού. Επ' αυτού οφείλω να υπογραμμίσω πως η διάκριση  είναι πολύ σημαντική. Οι ελβιέλες όταν τις τρως στο κεφάλι είναι μαλακές και δεν αφήνουν σημάδια, σε αντίθεση με τις μπότες. Ελπίζω βέβαια τώρα να μη δίνω ιδέες στους ακτιβιστές της κολεκτιβιστικής αταξικής κοινωνίας και αρχίσουν τις αλλαγές μόλις που αρχίσαμε να συνηθίζουμε.

Μου έκανε πολύ θετική εντύπωση η φράση του ενός ακτιβιστή: "μίλα ρε με το καλό γιατί αλλιώς θα σε κάνουμε να μιλήσεις με το άγριο". Με τέτοια ποσοστά ανεργίας, νέα παιδιά να διαθέτουν έμφυτες και να καλλιεργούν τις τεχνικές της ανάκρισης, νομίζω πως δεν πρέπει να πάνε χαμένα και πρέπει να αξιοποιηθούν στο μέλλον σε τέτοιες θέσεις ευθύνης. Επειδή καταλαβαίνω πως δε θα θέλουν να υπηρετήσουν το άθλιο καπιταλιστικό κράτος, σκέφτομαι πως ο κόσμος είναι γεμάτος αταξικές ευκαιρίες σαν της Β. Κορέας ή της Κούβας.

Προτρέπω σε όσους βρεθούν σε ανάλογη κατάσταση με τη δική μου στο μέλλον να μην ειρωνεύονται τους ακτιβιστές. Το ερώτημα μου "είστε ανακριτές παιδιά;" εκνεύρισε τους ακτιβιστές  και τους έκανε να παραφερθούν.

Όσοι (ποδοσφαιρόφιλοι και μουντιαλικοί) δεν είδατε το Βέλγιο-ΗΠΑ χθες χάσατε. Εγώ ξεκίνησα ως οπαδός του Βελγίου και κατέληξα να υποστηρίζω τις ΗΠΑ (μπορεί πάλι γι' αυτό να φταίει και ο γενικός ιδεολογικός κατήφορος που έχω πάρει, τι να πω).

Για τα υπόλοιπα θα μιλήσουμε άλλη στιγμή, προς το παρών να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσοι μου συμπαραστάθηκαν και μου συμπαραστέκονται από χθες καθώς και τα μέσα ενημέρωσης. Μπορεί να μου τελείωσαν την μπαταρία του κινητού δύο φορές, να έκαψαν το αφτί μου από την υπερθέρμανση  και να μη με έχουν αφήσει να κάνω καμιά άλλη δουλειά αλλά πέρα από τα αστεία η παρουσία τους υπήρξε πολύτιμη και τους ευγνωμονώ.

Y.Γ. Επίσης, θέλω να διευκρινίσω πως ΔΕΝ είμαι στέλεχος του "Ποταμιού"».

Τα πολιτικά κόμματα μέσω ανακοινώσεών τους αντέδρασαν και καταδίκασαν την επίθεση κατά του καθηγητή. Αναλυτικά:

Νέα Δημοκρατία

Την έντονη καταδίκη της βίαιης επίθεσης στον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας εξέφρασε η Νέα Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι οι πρακτικές βίας δε χωρούν στη Δημοκρατία. Επίσης στην ανακοίνωσή της αφήνει υπονοούμενα και για το κατά πόσο θα καταδικάσουν αυτήν την πράξη τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αναλυτικότερα η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας υπογραμμίζει ότι «καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη βίαιη επίθεση στον καθηγητή Νίκο Μαραντζίδη. Οι πρακτικές βίας πηγάζουν από τα άκρα και δε χωρούν στη Δημοκρατία. Αναμένουμε την καταδίκη τέτοιων φαινομένων από το ΣΥΡΙΖΑ και τους συνδαιτυμόνες του στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ».

ΣΥΡΙΖΑ

Αποτροπιασμό για τη βίαιη επίθεση σε βάρος του καθηγητή Νίκου Μαραντζίδη εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας και την καταδίκη μας για τη βίαιη επίθεση που δέχτηκε ο καθηγητής Ν. Μαραντζίδης», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του κόμματος.

ΠΑΣΟΚ

Την επίθεση σε βάρος του καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νίκο Μαραντζίδη καταδίκασε και το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως έχει μεγάλη σημασία η απόλυτη καταδίκη κάθε μορφής πολιτικής και κοινωνικής βίας. «Οποιαδήποτε χρήση ή απειλή χρήσης βίας, ανεξαρτήτως των δήθεν ιδεολογικών προσχημάτων της, συντελεί στον εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΑΡ

Την απερίφραστη καταδίκη της για την επίθεση κατά του καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Νίκου Μαραντζίδη, εξέφρασε η Δημοκρατική Αριστερά, κάνοντας λόγο για «ομάδα τραμπούκων, που καμία σχέση δεν μπορεί να έχουν με την Αριστερά». Η ΔΗΜΑΡ τονίζει πως η βία δεν έχει πρόσημο και πως είναι απολύτως απαράδεκτη και καταδικαστέα.

Σχόλια