Ελλάδα

Ν.Δ. και Σαμαράς πρώτοι σε νέα δημοσκόπηση

Προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, αλλά και στην παράσταση νίκης για τη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και διεύρυνση της υπεροχής του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά απέναντι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα καταγράφεται σε νέα δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας.  

Συγκεκριμένα στη δημοσκόπηση του διενήργησε η εταιρεία Marc για λογαριασμό του Alpha TV, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. συγκεντρώνει 21,6% (ελαφρά μειωμένο ποσοστό από το 22,1% του προηγούμενου μήνα), ο ΣΥΡΙΖΑ 20,7% (από 22,3%), η Χρυσή Αυγή 9,4%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 5,6% το ΠΑΣΟΚ 4,8%, το ΚΚΕ 4,5% και η ΔΗΜΑΡ 4%, ενώ για πρώτη φορά καταγράφεται η επιρροή των νέων σχηματισμών: η "Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα" που ίδρυσε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος καταγράφει ποσοστό 1,6% και το "Σχέδιο Β" του κ. Αλέκου Αλαβάνου συγκεντρώνει 1,5%.

Στην αναγωγή των αποτελεσμάτων της έρευνας (χωρίς δηλαδή την αδιευκρίνιστη ψήφο) η διαφορά μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων ανέρχεται στο 1,2%, με τη δύναμη της Νέας Δημοκρατίας να παραμένει στο ποσοστό του προηγούμενου μήνα που ήταν 27,3%, και το ΣΥΡΙΖΑ από το 27,5% που είχε τον Απρίλιο να υποχωρεί τώρα στο 26,1%.

Και στην παράσταση νίκης ανακτά, όμως, το προβάδισμα η Νέα Δημοκρατία, καθώς συγκεντρώνει 44,2%, από 38,4% που είχε τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε στο 37,8% από το 43% του Απριλίου.

Στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο πρωθυπουργό» ο κ. Σαμαράς συγκεντρώνει 46,4%, έναντι 29,4% του κ. Τσίπρα.

Ποσοστό 60,8% (από 56,2% τον προηγούμενο μήνα) πιστεύει πως «η Ελλάδα θα τα καταφέρει», ενώ μειωμένο στο 31,6% (από 37,7% τον Απρίλιο) εμφανίζεται το ποσοστό όσων έχουν την άποψη ότι «δε θα αποφύγουμε τη χρεωκοπία».

Ενδιαφέρον στην ίδια έρευνα παρουσιάζουν και τα στοιχεία για τις δημοτικότητες των υπουργών, με την υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη να κατατάσσεται πρώτη στις θετικές γνώμες με 54,6%, και δεύτερο τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αντώνη Ρουπακιώτη (44,7%). Ακολουθούν οι κύριοι Δ. Αβραμόπουλος (43%), Κ. Χατζηδάκης (42,2%) και Ν. Δένδιας (40,3%) που αφήνουν στην έκτη θέση τον υπουργό Οικονομικών (36,8%), ο οποίος, ωστόσο, έχει και το μεγαλύτερο ποσοστό αρνητικής γνώμης (57,9%).

Σχόλια