Ελλάδα

Καταδίκες για παραβίαση δικαιωμάτων μεταναστών

Την καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια ενός ανήλικου μετανάστη που απέλασε παρατύπως, αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Επίσης, με άλλη του απόφαση, το Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση ενός Γεωργιανού μετανάστη.

Στην πρώτη περίπτωση, το Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με το οποίο απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, στην περίπτωση του Γεωργιανού υπηκόου Κετεβάν Τσχαρτισχβίλι, ο οποίος είχε υποστεί κακομεταχείριση από τις ελληνικές Αρχές, κατά τη διάρκεια της κράτησης του μέχρι να απελαθεί.

Ο Τσχαρτισχβίλι είχε υποβάλει επανειλημμένα αιτήματα στις ελληνικές δικαστικές αρχές, προκειμένου να αμφισβητηθεί η συνεχιζόμενη κράτηση του, αλλά, όπως επισημαίνεται στην απόφαση του Δικαστηρίου, αυτά απορρίφθηκαν συστηματικά.

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο προσέφυγε διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες κράτησης του, τον δικαίωσε, καταδικάζοντας την Ελλάδα και υποχρεώνοντας την να του καταβάλλει 8.000 ευρώ για ηθική και υλική βλάβη.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά ανήλικο Αλβανό, ο οποίος συνελήφθη τον Απρίλιο για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα και επειδή δεν είχε στην κατοχή του νόμιμη άδεια διαμονής στη χώρα. Ο ανήλικος παρέμεινε κρατούμενος για τρεις ημέρες και η απέλαση του αποφασίσθηκε, χωρίς να του δοθεί το δικαίωμα αμφισβήτησης της νομιμότητας της κράτησης του.

Το Δικαστήριο, αποδεχόμενο τους ισχυρισμούς του, καταδίκασε την Ελλάδα και την υποχρέωσε να του καταβάλλει 2.000 ευρώ αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Σχόλια