Ελλάδα

Η κρίση αποδυναμώνει τις Ένοπλες Δυνάμεις

Δέκα παραιτήσεις ανά ημέρα υποβάλλονται από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που επιλέγουν να εγκαταλείψουν τον στρατό για να αποφύγουν τα νέα οικονομικά δεδομένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής.

Συγκεκριμένα, από την αρχή του έτους έως τις 19 Φεβρουαρίου είχαν καταγράφει 480 αιτήσεις αποστρατείας από αξιωματικούς και υπαξιωματικούς όλων των Όπλων, τη στιγμή που στο σύνολο του 2012 ο αριθμός παραιτήσεων άγγιξε τις 1.100.

Βασικός λόγος για το «κύμα» φυγής είναι η έντονη φημολογία περί μείωσης του εφάπαξ και οι μειωμένες αποδοχές, οι οποίες καθιστούν δύσκολη την επιβίωση κυρίως των στελεχών που μετατίθενται. Στην επιλογή αυτή προστίθεται ο φόβος για τη θέσπιση ενιαίου μισθολογίου, με το οποίο θα παγώσουν οι μισθολογικές προαγωγές.

Ωστόσο η σταδιακή αποδυνάμωση που συντελείται δεν πρέπει να υποτιμηθεί καθώς τα περισσότερα στελέχη που δηλώνουν παραίτηση κατέχουν επιτελικές θέσεις, με αρκετούς επιτελείς του υπουργείου Άμυνας να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως τυχόν διόγκωση του φαινομένου κατά τους επόμενους μήνες «δεν αποκλείεται να δημιουργήσει πρόβλημα».

Πηγή: nooz.gr

Σχόλια