Ελλάδα

"Να μην πέφτουν τα βάρη της οικονομικής κρίσης στους φτωχούς" (video)

Με παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/Ομάδα των Πρασίνων Νίκος Χρυσόγελος, μιλώντας στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης για το Ευρωπαϊκό Ταμείο, αναφέρθηκε στο θέμα της αύξησης των απόρων που δημιουργείται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

«Η κρίση αυξάνει τον αριθμό των άπορων και φτωχών, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τη στρατηγική Ευρώπη 2020 για μείωση του αριθμού των φτωχών κατά 20.000.000 μέχρι το 2020 (μείωση του αριθμού των φτωχών στην Ελλάδα κατά 450.000). Οι ευρωπαϊκές πολιτικές πρέπει να συνδυάζουν την άμεση ενίσχυση των άπορων μέσω της παράτασης της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τους άπορους μέχρι το 2020 με ενεργητικές πολιτικές αντιμετώπισης των αιτιών που οδηγούν σε αύξηση του αριθμού των άπορων και φτωχών», τόνισε ο κ. Χρυσόγελος στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Η Ευρώπη», συνέχισε ο ευρωβουλευτής, «πρέπει να δείξει ότι είναι μια ένωση αλληλεγγύης. Αν και η στήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων είναι επείγουσα ανάγκη, στην πραγματικότητα το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους απόρους θα έχει πόρους που δε θα ξεπερνάνε το 1% του κόστους των προγραμμάτων διάσωσης των χωρών του Νότου, και μάλιστα ο προϋπολογισμός του θα είναι μειωμένος την επόμενη περίοδο. Πάντως, αν και το Ταμείο αυτό είναι πολύ μικρό, δεν παύει να αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση των ανθρώπων που είναι στα όρια της φτώχειας.

Η δράση του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τους απόρους θα πρέπει να συνεχιστεί για την περίοδο 2014-2020 με δυνατότητα αγοράς τροφίμων, ρούχων, παπουτσιών και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης για τους ανθρώπους που είναι στα όρια της επιβίωσης, αλλά η δράση του Ταμείου θα πρέπει να συνδεθεί και με άλλες πολιτικές που έχουν ως στόχο την εξαλείψει της φτώχειας.

Ενώ η στρατηγική της "Ευρώπης 2020" είναι να μειώσει τον αριθμό των φτωχών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι η αύξηση των φτωχών. Διαπιστώνουμε, αντιθέτως, ότι όχι μόνο έχει αυξηθεί ο αριθμός των απόρων και φτωχών αλλά έχουν δημιουργηθεί και νέες μορφές φτώχειας που δεν ήταν ιδιαίτερα έντονες τα προηγούμενα χρόνια στην Ευρώπη, όπως είναι για παράδειγμα η ενεργειακή φτώχεια. Υπάρχουν πλέον πάρα πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση στη θέρμανση και στον κλιματισμό των σπιτιών τους».

Στην ομιλία του ο κ. Χρυσόγελος τόνισε επίσης ότι «είναι σημαντικό να υπάρχει μια απλοποίηση των διαδικασιών χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για απόρους, δίνοντας έμφαση στο αποτέλεσμα, στην ενίσχυση πράγματι των ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Εκείνοι που θα ωφεληθούν δυνητικά από το ταμείο, να επωφεληθούν πραγματικά. Από το Ταμείο να χρηματοδοτείται η κατανάλωση ποιοτικών προϊόντων, κι όχι προϊόντων υποβαθμισμένης αξίας τα οποία θα έχουν απλώς περισσέψει. Το γεγονός ότι κάποιοι είναι άποροι δε σημαίνει ότι θα πρέπει να καταναλώνουν υποβαθμισμένα προϊόντα. Είναι πολύ σημαντικό να συνδυάσουμε το Ταμείο με την ενίσχυση μιας παραγωγής που είναι ποιοτική, οικολογική και υγιεινή. Είναι σημαντικό να μη χρησιμοποιήσουμε την ένδεια ως "ευκαιρία" για να ξεφορτωθούμε πράγματα τα οποία δεν είναι ποιοτικά.

Μέσα στους όρους του Ταμείου θα πρέπει να είναι και η συνέργεια με διαδικασίες που θα προβλέπουν την κοινωνική επανένταξη των ανθρώπων που έχουν χάσει το επάγγελμά τους και δεν έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Υπάρχουν άνθρωποι σήμερα που είναι άνεργοι και έχουν παράλληλα χάσει την πρόσβασή τους στο σύστημα υγείας στην Ελλάδα. Πάνω από το 20-30% των πολιτών δεν έχει πλήρη πρόσβαση σ' ένα αξιοπρεπές σύστημα υπηρεσιών υγείας σήμερα.

Επομένως, θα πρέπει να δούμε αυτές τις διαδικασίες συμπληρωματικά μέσα από άλλες πολιτικές που θα συνδέουν αυτά τα δύο», κατέληξε ο ευρωβουλευτής.

Σχόλια