Οι μισθοί που παίρνουν οι Ευρωβουλευτές

Ευρωεκλογές
Οι μισθοί που παίρνουν οι Ευρωβουλευτές
Τα προνόμια που απολαμβάνουν οι εκπρόσωποι των 28 χωρών - μελών της Ε.Ε. στο Ευρωκοινοβούλιο

Δε χαρακτηρίζεται άδικα ως μια από τις καλύτερες δουλειές στον κόσμο. Και εξηγεί βεβαίως το γιατί ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα των πολιτικών - καριέρας ή νεοφώτιστων - είναι να οδεύσουν προς την Ευρωβουλή. Ακόμη κι αν αυτό “μεταφράζεται” για τους καριερίστες ως «αποστρατεία», ως είθισται σε κάποιες περιπτώσεις, περισσότερες από εκείνες που η επιλογή για το ευρωψηφοδέλτιο αποτελεί επιβράβευση αριστείας.

Δεν είναι μόνο ο μισθός που λαμβάνουν ως αποζημίωση, αλλά και τα προνόμια που απολαμβάνουν και δεν είναι καθόλου αμελητέα. Πρώτα απ’ όλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που παρουσιάζουν το Euronews και το graphicnews, παίρνουν τον μήνα (με βάση τα δεδομένα για την απερχόμενη Ευρωβουλή ως τον Ιούλιο του 2019) όσα οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην Ελλάδα ονειρεύονται για ένα χρόνο! Ήτοι 8.757 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 105.092 τον χρόνο, έστω και ακαθάριστα.

Για κάθε ταξίδι εργασίας στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο, όπου συνεδριάζει η ολομέλεια του σώματος, κάθε ευρωβουλευτής έχει λαμβάνειν 320 ευρώ τη μέρα για να πληρώσει τη διαμονή του, τα γεύματα και τα “σχετικά έξοδα”, αρκεί να έχει επιβεβαιώσει διά της παρουσίας του στην Ευρωβουλή ότι μετείχε στη συνεδρίαση ή τις εργασίες της εκάστοτε επιτροπής όπου ανήκει. Εννοείται ότι καλύπτονται από το σώμα τα έξοδα μετακινήσεων από και προς το Στρασβούργο ή τις Βρυξέλλες με την παρουσίαση των σχετικών αποδείξεων, που περιλαμβάνουν αεροπορικά ή σιδηροδρομικά εισιτήρια ή με αυτοκίνητο, όπου δικαιολογούνται 0,53 ευρώ αποζημίωση για κάθε χιλιόμετρο ανά αυτοκίνητο. Για ταξίδια που απαιτούνται εκτός των συνόρων της χώρας τους συμπεριλαμβανομένων 24 επιστροφής στον τόπο τους, οι ευρωβουλευτές παίρνουν επιπλέον τον χρόνο 4.454 ευρώ.

Επίσης, δικαιούνται να έχουν γραφείο στην εκλογική τους περιφέρεια, το οποίο συντηρούν (ενοίκια, εξοπλισμός, τηλέφωνα κ.λπ.) με 4.513 ευρώ τον μήνα. Στον προϋπολογισμό κάθε ευρωβουλευτή προστίθενται 24.943 ευρώ τον μήνα για το προσωπικό που απασχολούν ως βοηθούς. Επίσης, στα προνόμιά τους περιλαμβάνεται πρόσβαση σε αυτοκίνητα και γραφεία στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο για υπηρεσιακούς λόγους, καθώς και επιστροφή στα 2/3 των ιατρικών δαπανών που έχουν κάνει.

Και όταν τελειώσει η θητεία τους, δε μένουν φυσικά στον... άσο! Σε ηλικία 63 ετών παίρνουν ως σύνταξη για κάθε χρόνο θητείας το 3,5% του μισθού τους, έως ότου φτάσουν το “ταβάνι” του 70% του μισθού. Ποσό που ετησίως μπορεί να φτάσει ως τα 73.564 ευρώ. Όταν εγκαταλείψουν την Ευρωβουλή, δικαιούνται τον μισθό ενός μήνα για κάθε έτος που βρίσκονταν στα έδρανα για μια περίοδο έως δύο χρόνων, ποσό που μπορεί να φτάσει ως τα 210.184 ευρώ!

Αυτός ο προϋπολογισμός μπορεί να εξηγήσει το γιατί, σε αντίθεση με το τι συμβαίνει στις συνεδριάσεις των εθνικών Κοινοβουλίων, όπου παραβρίσκεται ο ομιλητής, το προεδρείο, άντε και κάνα δυο ακόμη βουλευτές, στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρατηρείται... κοσμοσυρροή για τις περισσότερες τουλάχιστον χώρες. Όμως, ακόμα κι έτσι, οι Έλληνες, οι Κύπριοι και οι Βρετανοί αποδεικνύονται... κοπανατζήδες, κρίνοντας από το απουσιολόγιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που τους δείχνει στις τελευταίες θέσεις της λίστας με παρουσίες στο 80,46%, το 79,70% και το 81,94%, αντίστοιχα, για τη θητεία της απερχόμενης Βουλής από την 1η Ιουλίου 2014 έως τις 18 Απριλίου 2019. Την πρώτη θέση σε παρουσίες κατέκτησαν οι Μαλτέζοι ευρωβουλευτές με 94,73%, οι Αυστριακοί με 94,43% και οι Βέλγοι με 93,15%. Οι ισχυροί της Ευρώπης είναι κάπου στη μέση, με 89,88% οι Γάλλοι και 89,15% οι Γερμανοί, ενώ ακόμα πιο χαμηλά είναι οι Ιταλοί με 87,13%.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News