default-image

Ευρωεκλογές: Μάχη στήθος με στήθος Ζαγοράκη - Αμυρά για την έδρα

Ευρωεκλογές
Ευρωεκλογές: Μάχη στήθος με στήθος Ζαγοράκη - Αμυρά για την έδρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαφαίνεται η τάση να κερδίσει την έδρα ο Ζαγοράκης, αλλά χωρίς να µπορεί να αποκλειστεί ανατροπή

Συνεχίζονται οι «καραμπόλες» της έδρας στην Ευρωβουλή καθώς από την Κυριακή αλλάζει «χέρια» όσο αυξάνεται το ποσοστό ενσωμάτωσης.  

Η 21η έδρα αρχικά -µέχρι νωρίς το πρωί της Τρίτης- φαινόταν ότι θα πήγαινε στο κόµµα του Γιάνη Βαρουφάκη ΜέΡΑ25 και στην υποψήφιά του Σοφία Σακοράφα, καθώς τα στοιχεία έδειχναν ότι, έστω και οριακά, ο Βαρουφάκης θα ξεπερνούσε το όριο του 3%. Στη συνέχεια όµως και µε την ενσωµάτωση να έχει πλέον φτάσει στο 98,20 (22.267 από 22.675 εκλογικά τµήµατα), το ποσοστό έπεσε στο 2,99%, που αντιστοιχεί σε κάτι περισσότερο από 165.500 ψήφους, δηλαδή κάποιες εκατοντάδες λιγότερες από αυτές που χρειαζόταν για να πιάσει το όριο.

Έτσι η έδρα που θα πήγαινε στην -ακοντίστρια- Σακοράφα, µεταφέρθηκε στη νικήτρια Νέα Δηµοκρατία (ως 8η έδρα) και αρχικά φάνηκε ότι θα την κέρδιζε ο -ποδηλάτης- Γιώργος Αµυράς. Κατόπιν όµως στο παιχνίδι µπήκε δυναµικά ο -ποδοσφαιριστής Θοδωρής Ζαγοράκης, που πλησίασε και σύντοµα ξεπέρασε σε ψήφους τον Αµυρά!

Ωστόσο, η οριστική απόδοση της έδρας θα γίνει µε την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσµάτων, δεδοµένου ότι αν και η γενική ενσωµάτωση πλησίαζε στο τέλος, η ενσωµάτωση των σταυρών την ίδια στιγµή υπολειπόταν κατά πολύ και είχε πλησιάσει µόλις στο 60,56% (13.733 από 22.675 εκλογικά τµήµατα).

Στο σηµείο εκείνο, πάντως, για τον µεν Αµυρά είχαν καταµετρηθεί 112.215 σταυροί, για τον δε Ζαγοράκη 112.744, δηλαδή η διαφορά τους κυµαινόταν σε 500-600 ψήφους, µε αποτέλεσµα να υπάρχει σύμφωνα με το ethnos.gr η τάση να κερδίσει την «ταξιδιάρικη» έδρα ο Ζαγοράκης, αλλά χωρίς να µπορεί να αποκλειστεί ανατροπή της τελευταίας στιγµής, ώσπου να καταµετρηθούν και όλοι οι σταυροί.

Από τη Σοφία Σακοράφα

Γεννήθηκε το 1957 στα Τρίκαλα και είναι καθηγήτρια φυσικής αγωγής, παντρεµένη, µητέρα δύο αγοριών. Πρωταθλήτρια ακοντισµού από το 1982 έως το 1987, το 1982 καταρρίπτει το παγκόσµιο ρεκόρ στον ακοντισµό. Δραστηριοποιείται για µια 12ετία στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως δηµοτική σύµβουλος Αθηνών και Αµαρουσίου. Το 2004 αποφασίζει να συµµετάσχει στους Ολυµπιακούς Αγώνες µε την Ολυµπιακή οµάδα της Παλαιστίνης. Το 2000 εκλέγεται βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Αποχωρεί τον Μάιο του 2010, όταν καταψηφίζει το πρώτο µνηµόνιο. Το 2012 εκλέγεται πρώτη βουλευτής στη Β’ Αθηνών µε τον ΣΥΡΙΖΑ και το 2014 ευρωβουλευτής. Μετά την υπογραφή του τρίτου µνηµονίου, αποχωρεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 2018 ενώνει τις δυνάµεις της µε το κίνηµα MέΡΑ25.

στον Γιώργο Αμυρά...

Ο δηµοσιογράφος και αθλητής Γιώργος Αµυράς ήταν βουλευτής µε το Ποτάµι από το 2015 έως το 2019. Στις δηµοτικές εκλογές του 2010 ήταν ανεξάρτητος υποψήφιος δήµαρχος Αθηναίων και έλαβε την τέταρτη θέση. Στις ευρωεκλογές του 2014 είχε ενταχθεί στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν∆ έπειτα από πρόσκληση του Αντώνη Σαµαρά, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις στο κόµµα. Τελικά κατέλαβε την έβδοµη θέση και δεν εξελέγη. Το 2016 ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταµιού, αντικαθιστώντας τον Χάρη Θεοχάρη, και τον περασµένο Ιανουάριο ανεξαρτητοποιήθηκε µε αφορµή την αντίθεσή του στην υπερψήφιση της Συµφωνίας των Πρεσπών. Πρωτεργάτης του ποδηλατικού κινήµατος στην Ελλάδα, ήταν και αθλητής στίβου στα 1.500 και τα 5.000 µέτρα.

...και στον Θοδωρή Ζαγοράκη

Ο Καβαλιώτης ποδοσφαιριστής Θοδωρής Ζαγοράκης ξεκίνησε την επαγγελµατική καριέρα του στην Καβάλα το 1989 αγωνιζόµενος στη Β’ και τη Γ’ Εθνική κατηγορία. Σε ηλικία 21 ετών µεταγράφηκε στον ΠΑΟΚ, ενώ τον Ιανουάριο του 1998 ταξίδεψε στην Αγγλία για να αγωνιστεί στην Premier League µε τη Λέστερ. Το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα φορώντας τη φανέλα της ΑΕΚ και το 2005 πήγε στον ΠΑΟΚ, στον οποίο και έκλεισε την ποδοσφαιρική καριέρα του δύο χρόνια αργότερα, ενώ διετέλεσε και πρόεδρος της ΠΑΕ. Υπήρξε ο αρχηγός της Εθνικής οµάδας που κατέκτησε το Euro 2004 που διεξήχθη στην Πορτογαλία, ενώ ανακηρύχθηκε και πολυτιµότερος ποδοσφαιριστής της διοργάνωσης. Στις ευρωεκλογές του 2014 εξελέγη ευρωβουλευτής µε τη Νέα ∆ηµοκρατία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News