Ποιοι βουλευτές της Κρήτης είχαν «σαρώσει» σε σταυρούς στις προηγούμενες εκλογές

Εθνικές Εκλογές
Ποιοι βουλευτές της Κρήτης είχαν «σαρώσει» σε σταυρούς στις προηγούμενες εκλογές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Μπούσουλας” για την κάλπη η σταυροδοσία του 2015 - Πόσες ψήφους είχαν πάρει τότε οι υποψήφιοι

Και τώρα έφτασε η μεγάλη ώρα. Η μάχη του σταυρού για τους υποψήφιους βουλευτές στο νησί μας απέχει πλέον μόλις δύο 24ωρα. Στη μάχη σε επίπεδο Κρήτης ρίχνονται παλιές “καραβάνες” και νέα πρόσωπα. Ασφαλείς προβλέψεις για το πώς θα διαμορφωθεί η σταυροδοσία και ποιοι θα εκλεγούν δεν μπορούν να γίνουν πριν την κάλπη.

Ένας “μπούσουλας” ενδεικτικός όμως υπάρχει με βάση την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τις εκτιμήσεις, καθώς επίσης και με βάση την εικόνα της σταυροδοσίας στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, που είχαν γίνει με σταυρό. Αυτές ήταν οι εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, θυμίζουμε, μιας και οι εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 είχαν γίνει με λίστα.

Ως εκ τούτου, παρουσιάζει ενδιαφέρον η “ακτινογραφία” της κάλπης και η εικόνα της σταυροδοσίας στις εθνικές εκλογές του 2015, την οποία παραθέτει σήμερα,σε σχετικό αφιέρωμά της, η εφημερίδα “Νέα Κρήτη”. Σε επίπεδο Κρήτης, η κάλπη του Ιανουαρίου του 2015 έδωσε 8 βουλευτικές έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ, 3 έδρες στη Ν.Δ., 2 στο Ποτάμι, 1 στο ΠΑΣΟΚ, 1 στο ΚΚΕ και 1 στους Ανεξάρτητους Έλληνες.  Στον νομό Ηρακλείου εκλέχτηκαν βουλευτές οι Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Μιχάλης Κριτσωτάκης και Σωκράτης Βαρδάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Λευτέρης Αυγενάκης από τη Ν.Δ., ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το ΠΑΣΟΚ, ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι, ο Μανόλης Συντυχάκης από το ΚΚΕ και ο Κώστας Δαμαβολίτης από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Στον νομό Χανίων τον Ιανουάριο του 2015 εκλέχτηκαν βουλευτές οι Γιώργος Σταθάκης, Παύλος Πολάκης και Βάλια Βαγιωνάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, και ο Σταύρος Θεοδωράκης με το Ποτάμι. Στον νομό Ρεθύμνου, τις δύο κοινοβουλευτικές έδρες κατέλαβαν τότε ο Ανδρέας Ξανθός από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιάννης Κεφαλογιάννης από τη Ν.Δ. Στον νομό Λασιθίου εξελέγη ο Κώστας Δερμιτζάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιάννης Πλακιωτάκης από τη Ν.Δ.

Ποιοι είχαν “σαρώσει” στο Ηράκλειο

Από την 8άδα των βουλευτών που είχαν εκλεγεί στο Ηράκλειο τον Ιανουάριο του 2015, στην κυριακάτικη μάχη θα είναι παρόντες 7 από τους 8! Μοναδικός απών ο Κώστας Δαμαβολίτης, που είχε εκλεγεί βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. με 2.752 σταυρούς. Οι άλλοι 7 είναι ξανά υποψήφιοι βουλευτές, όχι όμως όλοι με τα ίδια κόμματα! Ο Σπύρος Δανέλλης, που είχε εκλεγεί τότε βουλευτής με το Ποτάμι, διεκδικεί τώρα τη βουλευτική εκλογή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, που είχε εκλεγεί τότε βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά είναι στο ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Ενότητας.

Ας δούμε πώς είχε διαμορφωθεί το σκηνικό της σταυροδοσίας το 2015 στον νομό Ηρακλείου. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, η κατάταξη της σταυροδοσίας ως προς τα 4 πρόσωπα που είναι υποψήφιοι και τώρα είχε ως εξής: Μιχελογιαννάκης Ιωάννης 27.016 ψήφους, Κριτσωτάκης Μιχαήλ 25.158, Βαρδάκης Σωκράτης 25.074 και Ηγουμενίδης Νικόλαος 20.709 ψήφους.

Ο Μιχάλης Κριτσωτάκης βγαίνει επίσης από την εξίσωση, αφού τώρα είναι υποψήφιος με άλλο κόμμα, τη ΛΑΕ.

Όπως διαπιστώνουμε, και οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές είχαν καταγράψει πολύ υψηλές επιδόσεις το ’15, κάτι που δεν μπορεί να το προσπεράσει κανείς στις εκτιμήσεις του για τη μεθαυριανή σταυροδοσία.

Ο Σπύρος Δανέλλης στις εκλογές του ’15 είχε πάρει 3.657 σταυρούς με το Ποτάμι. Δεδομένου ότι πήρε τους σταυρούς αυτούς με ένα κόμμα τότε (το Ποτάμι) που είχε λάβει συνολικά στο Ηράκλειο 13.942 ψήφους, έναντι 84.768 ψήφων που είχε πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι προφανές ότι ο Σπύρος Δανέλλης δεν μπορεί να αποκλειστεί από το παιχνίδι της βουλευτικής εκλογής.

Την ίδια ώρα, από το περιβάλλον και άλλων της 11άδας του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Χάρης Μαμουλάκης, Μανόλης Αλιφιεράκης και Βασίλης Σμπώκος, εκφράζονται εύλογα οι δικές τους υψηλές προσδοκίες να μπουν “σφήνα” μεταξύ των σημερινών βουλευτών.

Στη Ν.Δ., η σταυροδοσία των υποψηφίων της στο Ηράκλειο το 2015 ως προς τους τέσσερις που είναι υποψήφιοι και τώρα είχε διαμορφωθεί ως εξής:

Αυγενάκης Ελευθέριος 17.946 σταυροί, Πασπάτης Γρηγόριος 12.193, Σενετάκης Μάξιμος 10.155 και Ματαλλιωτάκης Γεώργιος 7.573 σταυροί.

Το ’15, ο Λευτέρης Αυγενάκης είχε σαρώσει σε σταυρούς. Κατά γενική ομολογία, ο γραμματέας και νυν βουλευτής δεν αναμένεται να δυσκολευτεί να σαρώσει ξανά, πιάνοντας και πάλι εύκολα τη “γαλάζια” πρωτιά. Κάτι διαφορετικό θα θεωρηθεί, αν μη τι άλλο, έκπληξη... μεγατόνων!

Ο Γρηγόρης Πασπάτης και ο Μάξιμος Σενετάκης κατά γενική ομολογία είναι δύο υποψηφιότητες που “φλερτάρουν” με τη βουλευτική εκλογή.

Για τη Ν.Δ. βεβαίως θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι αργά το βράδυ μεθαύριο Κυριακή να δούμε πόσους τελικά βουλευτές θα εκλέξει στο Ηράκλειο (3 ή 4). Οι εκτιμήσεις και η αίσθηση που υπάρχει είναι πως διεκδικεί με ιδιαίτερες αξιώσεις την εκλογή της η Θεανώ Βρέντζου. Προσδοκίες εκφράζονται και από το περιβάλλον του Γιώργου Ματαλλιωτάκη, με βάση τη σταυροδοσία του στις εθνικές εκλογές του ’15, αλλά και στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές. Υψηλό ενδιαφέρον παρουσιάζουν, την ίδια στιγμή, ορισμένες νέες, “φρέσκες” υποψηφιότητες στο “γαλάζιο” ψηφοδέλτιο, που δεν περνούν διόλου... απαρατήρητες και διεκδικούν με... αξιώσεις την εκλογή τους. Υποψηφιότητες όπως αυτές του Νίκου Τζώρτζογλου, της Νικολέτας Σφακιανάκη και του Ανδρέα Στρατάκη βάζουν νέα δεδομένα στο τραπέζι, αφού προέρχονται από χώρους κομβικούς, όπως είναι αντίστοιχα ο αθλητικός, ο δημοσιογραφικός και ο αγροτοσυνδικαλιστικός.

Σε ό,τι αφορά το ΚΙΝ.ΑΛ., η μία έδρα που διεκδικεί το κόμμα στο Ηράκλειο μοιάζει κατά κοινή ομολογία να έχει ήδη... κάτοχο! Δεν είναι άλλος από τον νυν βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος το 2015 είχε επικρατήσει σαρωτικά στη μάχη του σταυρού για το ΠΑΣΟΚ, με 7.480 σταυρούς και με 2ο τότε τον αείμνηστο νομικό Αντώνη Βγόντζα, που είχε πάρει 3.873 σταυρούς.

Το προβάδισμα των Σταθάκη και Πολάκη, και η Ντόρα

Στον νομό Χανίων, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ η εικόνα της σταυροδοσίας σε σχέση με τα 4 πρόσωπα που είναι και τώρα υποψήφιοι είχε διαμορφωθεί ως εξής: Σταθάκης Γεώργιος 20.224 σταυροί, Πολάκης Παύλος 15.464, Βαγιωνάκη Ευαγγελία 11.263 και Μπαλωμενάκης Αντώνης 6.942 σταυροί.

Αναμφίβολα, οι δύο νυν υπουργοί, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο υφυπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, μοιάζουν να έχουν σαφές προβάδισμα. Θα πρέπει, ωστόσο, να περιμένουμε να δούμε πόσους τελικά βουλευτές θα εκλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά. Διότι μιλάμε για μια εκλογική περιφέρεια όπου, λόγω εκλογικού νόμου και κατανομής, το ίδιο βράδυ των εκλογών συνηθίζουμε να βλέπουμε ανατροπές στις... ανατροπές της κατανομής των εδρών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 38.724 ψήφους στον ν. Χανίων (ποσοστό 43,07%), κερδίζοντας τρεις έδρες (την τέταρτη είχε λάβει το Ποτάμι). Λίγους μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο, με μικρότερο ποσοστό 41,67% και 32.864 ψήφους ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εκλέξει 4 βουλευτές, παίρνοντας όλες τις έδρες του νομού!

Από πλευράς Ν.Δ., την πρώτη 3άδα σε σταυρούς το ’15 συνέθεσαν οι:

Μαρκογιαννάκης Χρήστος με 9.276, Βολουδάκης Μανούσος με 8.793 και Βιρβιδάκης Κυριάκος με 3.839.

Από την πρώτη 3άδα και γενικά από το “γαλάζιο” ψηφοδέλτιο του ’15, εκ νέου υποψήφιος είναι μονάχα ο Μανούσος Βολουδάκης.

Ο ίδιος “φλερτάρει” με την εκλογή, ερχόμενος προφανώς πίσω από την Ντόρα Μπακογιάννη, που είναι το... φαβορί του τωρινού “γαλάζιου” ψηφοδελτίου στα Χανιά.

Και εδώ, όπως ισχύει και με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει ωστόσο να περιμένουμε να δούμε πώς θα “κάτσει η μπίλια” της κατανομής εδρών.

Μετρημένα... τα κουκκιά

Στον νομό Ρεθύμνου, τα κουκκιά μοιάζουν μετρημένα.

Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ θα πάρουν από μία έδρα. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται, με βάση τις εκτιμήσεις, να επανεκλεγεί ο νυν βουλευτής και υπουργός Υγείας που το ’15 (με τρεις διαφορετικούς πάντως τότε συνυποψηφίους) είχε έρθει πανηγυρικά πρώτος, παίρνοντας 8.552 σταυρούς.

Ομοίως ξεκαθαρισμένο μοιάζει το τοπίο και από πλευράς Ν.Δ. στο Ρέθυμνο.

Ο νυν βουλευτής Γιάννης Κεφαλογιάννης, που είχε πάρει 7.575 σταυρούς τον Ιανουάριο του 2015, συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να είναι ο πρώτος του ανανεωμένου “γαλάζιου” ψηφοδελτίου, πετυχαίνοντας την επανεκλογή του.

Τα ξεκάθαρα φαβορί

Στον νομό Λασιθίου, φαβορί για να εκλεγεί βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ φιγουράρει ο νυν βουλευτής Μανόλης Θραψανιώτης. Ο ίδιος, με 4.543 σταυρούς, είχε έρθει 2ος το 2015, πίσω από τον Κώστα Δερμιτζάκη, που όμως δεν είναι τώρα υποψήφιος. Από πλευράς Ν.Δ., προβάδισμα κατά κοινή εκτίμηση μοιάζει να έχει ο νυν βουλευτής Γιάννης Πλακιωτάκης που το ’15 είχε έρθει πανηγυρικά πρώτος στη “γαλάζια” μάχη του σταυρού, με 6.274 σταυρούς. Βεβαίως, αυτή τη φορά την υπόλοιπη 3άδα του ψηφοδελτίου απαρτίζουν διαφορετικά πρόσωπα σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News