Λ. Αυγενάκης: «Θα είμαι στο πλευρό του Κρητικού πρωθυπουργού»

Εθνικές Εκλογές
Λ. Αυγενάκης: «Θα είμαι στο πλευρό του Κρητικού πρωθυπουργού»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο γραμματέας της Ν.Δ. απαντά για το προσωπικό του στοίχημα, ενώ αναφέρεται και σε σημαντικά προβλήματα που απασχολούν το νησί και τον νομό Ηρακλείου

«Είναι καλό για τον τόπο μας η χώρα να έχει πρωθυπουργό έναν Κρητικό και εγώ θα βρίσκομαι στο πλευρό του για να πετύχουμε πράγματα για τον τόπο μας», δηλώνει σε συνέντευξή του ο γραμματέας της Ν.Δ. και υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης και προσθέτει: «Νιώθω μεγάλη τιμή που ο Κ. Μητσοτάκης μού εμπιστεύτηκε τη θέση του γραμματέα της Ν.Δ. και που ένα μικρό μέρος της πρόσφατης εκλογικής επιτυχίας φέρει και τη δική μου σφραγίδα». Μάλιστα, ο κ. Αυγενάκης υπογραμμίζει: «Οι πολίτες ξέρουν ότι η Νέα Δημοκρατία υπάρχει για να τους υπηρετεί. Πως λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα το εθνικό και το λαϊκό συμφέρον».

Ο γραμματέας της Ν.Δ. απαντά για το προσωπικό του στοίχημα, ενώ αναφέρεται και σε σημαντικά προβλήματα που απασχολούν το νησί και τον νομό Ηρακλείου: «Η αναγέννηση της γεωργίας μας και της κτηνοτροφίας μας, η στήριξη των γεωργών και των κτηνοτρόφων μας αποτελεί κεντρική προτεραιότητα», ενώ για τον ΒΟΑΚ υποστηρίζει: «O ΒΟΑΚ, κι εμείς στη Ν.Δ. μιλάμε για τον άξονα Κισσάμου-Σητείας, είναι κομβικής σημασίας έργο υποδομής, είναι απαραίτητη η έναρξη του έργου άμεσα! Είναι θέμα ασφάλειας και θέμα ανάπτυξης, και έχει δεσμευτεί προσωπικά ο πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης στους συντοπίτες μας τους Κρητικούς».

Παρά τις δυνατότητες της Κρήτης, ο αγρότης και ο παραγωγός παραμένουν ο πιο αδύναμος κρίκος, και συχνά σε προϊόντα που έχουν μεγάλη κερδοφορία αυτό δε φτάνει στον παραγωγό, στον αγρότη του χωραφιού. Πώς θα το αλλάξετε αυτό;

«Η αναγέννηση της γεωργίας μας και της κτηνοτροφίας μας, η στήριξη των γεωργών και των κτηνοτρόφων μας αποτελεί κεντρική προτεραιότητα και αποτελεί σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα. Πιστεύουμε στην Κρήτη και στις σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητές της, πιστεύουμε στα εξαιρετικής ποιότητας κρητικά προϊόντα. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους αγρότες μας να κάνουν το μεγάλο ποιοτικό άλμα, περνώντας σε μια νέα εποχή. Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τον αγροτικό τομέα έχει ως άξονες την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας».

Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, με τις πρώτες ζέστες, είχαμε διακοπές ρεύματος. Το επόμενο διάστημα, η σημαντική αύξηση της ζήτησης θα δημιουργήσει προβλήματα; Θεωρείτε βιώσιμη τη λύση του λεγόμενου “μικρού καλωδίου”;

«Δυστυχώς, και σε αυτό το ζήτημα η κυβέρνηση άφησε να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Τα εργοστάσια της ΔΕΗ στην Κρήτη έπρεπε να είχαν ήδη κλείσει, αφού η λειτουργία τους εκπέμπει ρύπους πάνω από τα επιτρεπόμενα ευρωπαϊκά όρια. Είχαμε πετύχει ένα ειδικό καθεστώς εξαίρεσης ως ενδιάμεσο μεταβατικό στάδιο, έως το 2020, όπου θα πρέπει να έχει διασυνδεθεί με το δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας. Η κυβερνητική πολιτική έχει δημιουργήσει αναίτιες καθυστερήσεις και εμπλοκές τόσο στο θέμα του “μικρού καλωδίου”, όσο και στο θέμα του “μεγάλου καλωδίου”. Η απρόσκοπτη και άμεση ολοκλήρωση του “μικρού καλωδίου” (ηλεκτρική διασύνδεση Χανίων-Πελοποννήσου), παράλληλα με την αξιοποίηση εναλλακτικών λύσεων (φορητές μονάδες, κ.λπ.) είναι επιβεβλημένη για την άμεση κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης».

Ο ΒΟΑΚ είναι ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης, αλλά και μια πονεμένη ιστορία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το επιχείρημα πως επί δικών του ημερών ξεκίνησαν πάλι μεγάλα έργα και ο ΒΟΑΚ. Τι απαντάτε;

«Η κυβέρνηση Τσίπρα δεσμεύτηκε ότι εντός του 2018 θα ξεκινούσε το έργο (Τσίπρας, 22 Δεκεμβρίου 2016) και ότι θα γινόταν εντός του 2017 η δημοπράτηση για τη Μελέτη Στρατηγικού Σχεδιασμού (Τσίπρας, 20 Σεπτεμβρίου 2017). Τελικά, ο κ. Σπίρτζης ξεκίνησε το στάδιο του διαγωνισμού προ-επιλογής αναδόχων για το έργο του ΒΟΑΚ, δίχως να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, προκρίνοντας το τμήμα “Χανιά-Χερσόνησος”».

Πώς σχεδιάζετε να υλοποιήσετε το έργο του ΒΟΑΚ, με ποιες διαδικασίες και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

«Ο ΒΟΑΚ είναι ένα έργο για το οποίο έχει δεσμευτεί προσωπικά ο πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης στους συμπολίτες μας τους Κρητικούς. Όχι μόνο γιατί είναι απολύτως καθοριστικό έργο για την αναπτυξιακή πορεία του νησιού μας, αλλά και γιατί αυτό που συμβαίνει κάθε χρόνο στους δρόμους της Κρήτης, τα τροχαία, είναι μια ανείπωτη τραγωδία.

O ΒΟΑΚ, κι εμείς στη Ν.Δ. μιλάμε για τον άξονα Κισσάμου-Σητείας, είναι κομβικής σημασίας έργο υποδομής, είναι απαραίτητη η έναρξη του έργου άμεσα! Είναι θέμα ασφάλειας και θέμα ανάπτυξης. Ο σωστός σχεδιασμός και προγραμματισμός αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση του έργου. O ΒΟΑΚ θα γίνει, είναι θέμα ασφάλειας και θέμα ανάπτυξης. Είναι το τελευταίο μεγάλο οδικό έργο στη χώρα που πρέπει να πραγματοποιηθεί.

Δεσμευόμαστε ότι το τμήμα Χανίων-Αγ. Νικολαάου θα υλοποιηθεί σε ορίζοντα 4ετίας και με εκτιμώμενο κόστος 900-1.300 εκατ. ευρώ. Δεσμευόμαστε για ενιαία δημοπράτηση για ολόκληρη τη φάση 1 (Χανιά-Άγ. Νικόλαος) με τη μέθοδο της παραχώρησης. Πρέπει να αξιοποιηθεί η εμπειρία από τις προηγούμενες παραχωρήσεις σε ζητήματα όπως για παράδειγμα τη διαφοροποίηση στα συστήματα τιμολόγησης για μόνιμους κατοίκους, επισκέπτες, ετήσιες συνδρομές, κ.λπ. Δεσμευόμαστε για τη φάση 2 (Κίσσαμος-Χανιά και Άγ. Νικόλαος-Σητεία) συνολικού κόστους 500-600 εκατ. ευρώ».

Η Κρήτη έχει πλούσιες φυσικές ομορφιές και παράδοση, και προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για τον τουρισμό. Όμως το τουριστικό προϊόν παραμένει περιορισμένο, και κυρίως στους καλοκαιρινούς μήνες. Πώς θα το αλλάξετε αυτό;

«Η τουριστική σημασία και αναγνώριση της Κρήτης είναι αναμφισβήτητη και επιβεβαιώνεται κάθε χρόνο. Τα τελευταία χρόνια, οι πολύ καλές επιδόσεις στον τουρισμό οφείλονται, σε μεγάλο βαθμό, στις ιδιαίτερες γεωπολιτικές συνθήκες. Αυτή η ευκαιρία δε θα είναι πάντα μαζί μας. Ήδη αλλάζει ο γεωπολιτικός χάρτης και αγορές που είχαν βγει από τον τουριστικό ανταγωνισμό σταδιακά επανακάμπτουν. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για να θωρακίσουμε το προϊόν μας, να το αναβαθμίσουμε, να το κάνουμε πιο ποιοτικό και να αξιοποιήσουμε αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα. Και βέβαια αυτό που συχνά λέω: Πρέπει να αποκτήσει ταυτότητα το προϊόν της Κρήτης, μια ταυτότητα διακριτή από τα άλλα προϊόντα και παγκοσμίως αναγνωρίσιμη».  

«ΕΚΛΟΓΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ»

Ποιο είναι το μεγαλύτερο προσωπικό σας στοίχημα;

«Αυτή την ώρα, η σκέψη μου είναι να εκλεγεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό. Και είναι καλό για τον τόπο μας η χώρα να έχει πρωθυπουργό έναν Κρητικό και εγώ θα βρίσκομαι στο πλευρό του για να πετύχουμε πράγματα για τον τόπο μας. Και νιώθω μεγάλη τιμή που ο Κ. Μητσοτάκης μού εμπιστεύτηκε τη θέση του γραμματέα της Ν.Δ. και που ένα μικρό μέρος της πρόσφατης εκλογικής επιτυχίας φέρει και τη δική μου σφραγίδα. Το μεγαλύτερο προσωπικό μου στοίχημα, όπως λέτε, και η έγνοια μου, όπως λέω εγώ, είναι να κάνω πράγματα για τον τόπο μου. Τον τόπο από τον οποίο ξεκίνησα και μου έδωσε “φτερά” για να πετάξω. Να δω την Κρήτη να “ανθεί”, το Ηράκλειο να αλλάζει, να βελτιώνεται. Πιστεύω πολύ στον τόπο μου και τους ανθρώπους του, και θέλω να δώσω δύναμη στο Ηράκλειο που με αγαπά και με εμπιστεύεται».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News