Ανοιχτή επιστολή στον Βασίλη Λαμπρινό για το debate της ΚΡΗΤΗ TV

Δημοτικές
Ανοιχτή επιστολή στον Βασίλη Λαμπρινό για το debate της ΚΡΗΤΗ TV

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο απερχόμενος Δήμαρχος Ηρακλείου αρνείται τη συμμετοχή σε δημόσιο διάλογο μέσω του Ομίλου της ΚΡΗΤΗ TV

Κύριε δήμαρχε,

Σε ανακοίνωσή σας σχετικά με το ενδεχόμενο ενός debate αναφέρετε πως θα αποδεχτείτε την πρόταση οποιουδήποτε άλλου μέσου που επιθυμεί να διοργανώσει κάτι αντίστοιχο, εκτός από την ΚΡΗΤΗ TV και καταλήγετε πως είναι αναφαίρετο δικαίωμά σας να μη συνδιαλέγεστε με τους «συστηματικούς υβριστές» σας.

Καταρχήν και για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, αναγνωρίζουμε το ατομικό δικαίωμά σας να συνδιαλέγεστε με όποιον θέλετε, αλλά επιτρέψτε μας να σας θυμίσουμε πως, επειδή κατέχετε και μια θεσμική ιδιότητα -είστε υποψήφιος για δήμαρχος- και γι’ αυτήν σας την ιδιότητα, οι «απλοποιήσεις» του τύπου «συνδιαλέγομαι με όποιον μου αρέσει» δεν είναι ούτε επιτρεπτές, αλλά ούτε και αποδεκτές.

Τα ΜΜΕ εξ ορισμού έχουν διακριτό ρόλο στην κοινωνική μας ζωή και με βάση τον ρόλο αυτό ελέγχουν την εξουσία, η οποία με τη σειρά της οφείλει να δέχεται τον έλεγχο.

Για να σας το επισημάνουμε και με τη νομική γλώσσα, μιας και θα το καταλάβετε καλύτερα:

«Σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος, ο Τύπος είναι ελεύθερος. Η λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύεται».

Οι ανώτατοι δικαστές του Αρείου Πάγου έχουν αποφανθεί ότι «είναι επιτρεπτά δημοσιεύματα με ειδήσεις και σχόλια για την πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού, που συνοδεύονται ακόμη και από οξεία κριτική και από δυσμενείς χαρακτηρισμούς σε βάρος προβεβλημένων προσώπων, τα οποία ασκούν δημόσια εξουσία ή λειτουργία ή άλλη δραστηριότητα, που ενδιαφέρει το κοινωνικό σύνολο ή μέρος αυτού».

Και για να «διασκεδάσουμε» λίγο περισσότερο με το χαρακτηρισμό «υβριστές» που μας αποδίδετε, σας γνωρίζουμε επίσης ότι κατά τον Άρειο Πάγο: «Ο άδικος χαρακτήρας των πράξεων της εξύβρισης και της απλής δυσφήμησης (άρθρα 361 και 362 Π.Κ.) αίρεται και στην περίπτωση που οι σχετικές εκδηλώσεις γίνονται για διαφύλαξη δικαιώματος ή από άλλο δικαιολογημένο ενδιαφέρον. Δικαιολογημένο ενδιαφέρον, που πηγάζει από τη συνταγματικά και υπερνομοθετικά κατοχυρωμένη ελευθερία έκφρασης και από την κοινωνική αποστολή του Τύπου, έχουν και τα πρόσωπα που συνδέονται με τη λειτουργία του Τύπου, ιδίως οι δημοσιογράφοι, για δημοσιεύματα σχετικά με τις πράξεις και τη δραστηριότητα φυσικών ή νομικών προσώπων ή ομάδων προσώπων, που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για το κοινωνικό σύνολο».

Εντάξει, κύριε δήμαρχε;

Και για να το ξεκαθαρίσουμε όμως ακόμη περισσότερο: Τα κατά καιρούς δημοσιεύματα και εκπομπές μας, τα οποία αφορούσαν στο έργο σας, ούτε υβριστικά υπήρξαν ποτέ για το πρόσωπό σας, ούτε και δυσφημιστικά.

Το περιεχόμενό τους ήταν απόλυτα αληθές και αφορούσε στο δικαιολογημένο ενδιαφέρον που πηγάζει από τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία έκφρασης και από την αποστολή του Τύπου.

Στα δημοσιεύματα αυτά εσείς, αντιδεοντολογικά και αντιδημοκρατικά δε δίνατε διαχρονικά και συστηματικά ούτε απαντήσεις ούτε και εξηγήσεις, φροντίζοντας πάντα να σπρώχνετε τα όποια προβλήματα «κάτω από το χαλί», ελπίζοντας στη λήθη των δημοτών. Δεν απαντήσατε ούτε σε ένα από τα δημοσιεύματα με τα οποία κατά καιρούς δημοσιοποιούσαμε τα λάθη σας και κρίναμε το έργο σας, π.χ. για το Καπετανάκειο, για την πλαζ στον κόλπο Δερματά, για την ανάπλαση της Δικαιοσύνης ή για τη διαχείριση του Πολιτιστικού μας Κέντρου ή για τις εκατοντάδες απευθείας οριακές αναθέσεις.

Συνεπώς, αυτή η συστηματική σας επιλογή να «αφορίζετε» τον έλεγχο από την ΚΡΗΤΗ TV και να ξεγλιστράτε από την υποχρέωση να δίδετε απαντήσεις και εξηγήσεις σε αυτά τα δημοσιεύματα, τα οποία επαναλαμβάνουμε είναι απολύτως αληθή, αποτελεί ευθεία παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων από την πλευρά σας.

Δε θα σχολιάσουμε την προτίμησή σας για ημετέρους και «φίλια μέσα», επειδή την επιλογή σας αυτή την κρίνουν οι δημότες. Και μόνο αν αναλογιστεί κανείς το πόσες φορές σας «διαφήμισαν» κάποια από αυτά με εικονική πραγματικότητα για την... πλαζ στον κόλπο του Δερματά φτάνει.

Αυτό λοιπόν το «μάθημα» Δημοκρατίας σάς καλούμε να το εμπεδώσετε και να μη συνεχίζετε αυτή την τουλάχιστον περίεργη τακτική, του «στρίβειν διά του αφορισμού». Πολύ περισσότερο που, όπως μας πληροφόρησαν εκ νέου εκλεγμένοι δημοτικοί σας σύμβουλοι, με προφορική σας «οδηγία» τούς απαγορεύτηκε αυτή την εβδομάδα η εμφάνισή τους στην ΚΡΗΤΗ TV! Πρακτική βαθιά αντιδημοκρατική, προληπτικής λογοκρισίας και κυρίως αντίληψης «ενός ανδρός Αρχή», που κονιορτοποιεί κάθε έννοια εσωτερικής δημοκρατίας και προδιαθέτει το πώς εννοείτε τις συνεργασίες και τις συνθέσεις που πρέπει να δημιουργηθούν στη σύνθεση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, για να διοικηθεί ο Δήμος.

Ταυτόχρονα, καταστήσατε, άθελά τους τους ίδιους τους εκλεγμένους συμβούλους σας «ψηφοθήρες». Αφού σε όλη την τρέχουσα προεκλογική περίοδο εμφανίστηκαν, χωρίς δισταγμό, σε όλες τις εκπομπές της ΚΡΗΤΗ TV και μάλιστα ενώ διεκδικούσαν τον σταυρό προτίμησης, ενώ τώρα, στον β’ γύρο, η προφορική σας οδηγία τούς το απαγορεύει, προς ενίσχυση προφανώς του προσωπικού σας «αφορισμού» για το Μέσο μας, με το οποίο, μέχρι την εκλογή τους, εμπράκτως ούτε είχαν, ούτε εξέφρασαν παρόμοια με εσάς άποψη.

ΥΓ: Και επειδή η μνήμη σας μπορεί να μη σας βοηθά, αυτούς που αποκαλείται «υβριστές» σας, πείτε δημόσια στην κοινή γνώμη αν, στην προεκλογική σας συζήτηση στην ΚΡΗΤΗ TV το 2014, ο γιος σας ο ίδιος τους ευχαρίστησε στα γραφεία μας, όταν δέχτηκαν να απαλείψουν 20 λεπτά από μαγνητοσκοπημένη τότε συνέντευξή σας, μετά τη διαπίστωση ότι διατελούσατε σε πλήρη άγνοια και αναντιστοιχία των λεγομένων σας με το ήδη δημοσιευμένο τότε πρόγραμμά σας.

Αυτό, μεροληπτική διάκριση σε βάρος σας, τρεις μέρες πριν και τις τότε κρίσιμες εκλογές, δεν το λες, αλλά απόδειξη προθέσεων δεοντολογικής συμπεριφοράς, όπου το δικό σας λεκτικό λάθος κρίθηκε ότι δε θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης για εντυπώσεις, και ενδεχομένως αλλοίωσης της επιλογής της κοινής γνώμης των δημοτών.

Όπως επίσης μας ευχαρίστησε ο γιος σας για τη δωρεάν προεκλογική προβολή των σποτ της παράταξης «Δύναμη Πολιτών» το 2014. Η απόφασή μας τότε γι’ αυτή την κίνηση είχε να κάνει καθαρά με την πάγια άποψή μας για την ισότητα προβολής των υποψηφίων.

Απτή απόδειξη ότι ο ρόλος μας δεν ήταν και δεν είναι η κριτική και ο έλεγχος του προσώπου, αλλά της θεσμικής ιδιότητας που αυτό ασκεί.

Γιώργος Σαχίνης,

διευθυντής Ενημέρωσης ΚΡΗΤΗ TV.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News