Δημοτικές εκλογές '19

Ευτύχης Δαμιανάκης: «Κανένας συμπολίτης μας μόνος του απέναντι στην κρίση»

Η ενίσχυση των δράσεων κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης στον Δήμο Χανίων αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για τη Δημοτική Κίνηση «Χανιά - Κοιτάμε μπροστά»

«Χρέος μας είναι να μη μείνει κανένας συμπολίτης μας, που έχει ανάγκη, μόνος του απέναντι στην οικονομική κρίση που πλήττει την κοινωνία μας», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων κ. Δαμιανάκης.

«Βούλησή μας είναι να υπάρξει συστράτευση όλων των κοινωνικών δυνάμεων για την αποτελεσματική στήριξη των δοκιμαζόμενων, από την κρίση, συμπολιτών μας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και πρόνοιας, μέσα από ένα διευρυμένο δίκτυο δημοτικών πολιτικών και υπηρεσιών.

Οι δεσμεύσεις μας:

► αναδιοργάνωση των κοινωνικών υπηρεσιών και δομών του Δήμου και των Νομικών Προσώπων που ασκούν αρμοδιότητες κοινωνικής πολιτικής, με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών και με κριτήριο την αποτελεσματικότερη και καλύτερη παροχή υπηρεσιών κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης στον Δήμο μας.

► διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας όλων των κοινωνικών δομών, υπηρεσιών και προγραμμάτων του Δήμου Χανίων και των Νομικών Προσώπων αυτού (παιδικοί σταθμοί, «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φροντιστήριο, υπνωτήριο αστέγων, ξενώνας κακοποιημένων γυναικών, κέντρο κοινότητας, κ.ά.).

► κατασκευή και λειτουργία νέων παιδικών σταθμών για την υποστήριξη των εργαζόμενων γυναικών και μητέρων, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

► λειτουργία δομής φιλοξενίας αστέγων, με στόχο την 24ωρη λειτουργία και με παροχή συστηματικών υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης και υποστήριξης των άστεγων συμπολιτών μας.

► υλοποίηση προγράμματος κοινωνικής παρέμβασης στον δρόμο (street work) για τη στήριξη και επανένταξη των αστέγων.

► δημιουργία δημοτικού λογαριασμού κοινωνικής αρωγής και αλληλεγγύης για τη στήριξη των άπορων και οικονομικά αδύναμων συνδημοτών μας που έχουν ανάγκη.

► λειτουργία Δημοτικού Κοινωνικού Φαρμακείου -σε συνεργασία με τοπικούς κοινωνικούς φορείς- προκειμένου να καλυφθούν οι φαρμακευτικές ανάγκες άπορων συμπολιτών μας.

► σχεδιασμός και λειτουργία νέων συμβουλευτικών προγραμμάτων για γονείς, προκειμένου να ενδυναμωθούν στην άσκηση του γονεϊκού τους ρόλου.

► ολιστική αντιμετώπιση των φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού σε στενή συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς φορείς που αναπτύσσουν σχετική δράση στον Δήμο μας -όπως σωματεία, συσσίτια, ιδρύματα, εθελοντικές ομάδες- αλλά και με την τοπική Εκκλησία.

► ίδρυση Κέντρου Πρόληψης (ΚΕ.Π.) Υγείας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, ενός νέου τοπικού θεσμού με σκοπό την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας, με ενημερώσεις και εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου.

► υλοποίηση δωρεάν προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής (μέτρηση οπτικής οξύτητας, οδοντιατρικός έλεγχος, πρόληψη παχυσαρκίας, κ.ά.), που θα απευθύνονται τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες (π.χ. μαθητές, ηλικιωμένοι), σε συνεργασία με τους αντίστοιχους επιστημονικούς φορείς.

► ανάπτυξη Προγράμματος Τηλεϊατρικής -μέσω των δομών του «Βοήθεια στο Σπίτι»- με στόχο την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας ασθενών με χρόνιες παθήσεις που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές του Δήμου μας, αλλά και όλους όσους επιθυμούν να ελέγξουν άμεσα και εύκολα την κατάσταση της υγείας τους.

► υιοθέτηση ευνοϊκών ρυθμίσεων όσον αφορά τα δημοτικά τέλη και τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης για ΑμεΑ, πολύτεκνους και τρίτεκνους.

► διασφάλιση της προσβασιμότητας και προσπελασιμότητας παντού για τα ΑμεΑ, ιδιαίτερα στα δημοτικά κτίρια και στους δημοτικούς κοινόχρηστους χώρους.

► τοποθέτηση αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών σε δημοτικούς χώρους και σημεία μαζικής συνάθροισης του κοινού για την αντιμετώπιση του αιφνίδιου θανάτου (της πρώτης αιτίας σε θανάτους παγκοσμίως).

► επαναλειτουργία του Δημοτικού Γραφείου Προώθησης της Απασχόλησης, με στόχο τη βέλτιστη ενημέρωση των ανέργων για τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας και τις ευκαιρίες επιμόρφωσης / κατάρτισης που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο καθώς και την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης για την ανάπτυξη επαγγελματικών και προσωπικών δεξιοτήτων των ανέργων.

► πιστή τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους, μέσω της διεξαγωγής τακτικών ελέγχων -σε συνεργασία με τις λοιπές αρμόδιες αρχές- καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και την ανάπτυξη δράσεων πληροφόρησης για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στη δημόσια υγεία.

► αύξηση των δαπανών κοινωνικής προστασίας, με ανακατανομή των ίδιων πόρων από άλλες κατηγορίες δαπανών του δημοτικού προϋπολογισμού.

► ανάπτυξη προγραμμάτων και δράσεων για Άτομα με Αναπηρία σε συνεργασία με το Σωματείο ΑμεΑ Ν. Χανίων.

► ίδρυση Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (ΚΔΑΠ - ΜΕΑ), με στόχο τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και την κοινωνική ένταξη των παιδιών με αναπηρία καθώς και τη στήριξη των οικογενειών τους, ώστε να αντιμετωπιστούν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού.

► υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων και δράσεων κοινωνικής στήριξης Ρομά.

► δημιουργία Λεσχών Φιλίας και δημιουργικής απασχόλησης ατόμων τρίτης ηλικίας σε κάθε δημοτική ενότητα του Δήμου - Στελέχωση των ΚΑΠΗ του Δήμου με το αναγκαίο ιατρικό και λοιπό επιστημονικό προσωπικό».

Σχόλια