Η «πτώση» του Μανόλη Κεφαλογιάννη

Εκλογές
Η «πτώση» του Μανόλη Κεφαλογιάννη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι δείχνουν οι αριθμοί των εκλογών της δεκαετίας 2009-2019 για τη δύναμη του άλλοτε παντοδύναμου Ηρακλειώτη πολιτικού

Σε κάθε εκλογική μάχη την τελευταία δεκαετία ο Ηρακλειώτης πολιτικός Μανόλης Κεφαλογιάννης “βλέπει” τη δύναμή του να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής φαίνεται να έχει καταποντιστεί σε αυτές τις εκλογές στην 5η θέση του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το 2014 εκλέχτηκε δεύτερος με 500 ψήφους λιγότερες από την πρώτη Μαρία Σπυράκη!

Το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρείται, όμως, μόνο σε αυτές τις εκλογές. Η πτωτική πορεία των ποσοστών τού άλλοτε παντοδύναμου Μανόλη Κεφαλογιάννη, γόνου μιας από τις πιο παλιές, παραδοσιακές και ισχυρές οικογένειες του Ηρακλείου στον χώρο της Δεξιάς, δεν είναι φαινόμενο των σημερινών καιρών μόνο! Ήδη από το έτος 2009 ο μέχρι τότε πανίσχυρος Ηρακλειώτης βουλευτής της Ν.Δ. ένιωσε κλυδωνισμούς στην πρωτοκαθεδρία του, ενώ στις εκλογές του 2012 ήταν πλέον σαφές ότι έχανε έδαφος στην τοπική κοινωνία. Η μετάβασή του το 2014 στο ευρωψηφοδέλτιο από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως κίνηση πολιτικής διάσωσης, παρ’ όλα αυτά εξελέγη πρώτος στη Ν.Δ., γεγονός που του έδωσε “αέρα”.

Πέντε χρόνια μετά, στις εκλογές του 2019 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που ήταν και πάλι υποψήφιος, η δύναμή του μειώθηκε αισθητά αν και το κόμμα του ανέβασε τη δύναμή του κατά περίπου 50% από το 2014! Εκείνος καταποντίστηκε στην 5η εκλόγιμη θέση του “γαλάζιου” ευρωψηφοδελτίου, ενώ από την έως τώρα ενσωμάτωση (περίπου 68%) φαίνεται να τον ξεπερνούν η Μαρία Σπυράκη και η Ελίζα Βόζεμπεργκ (με περίπου 50.000 σταυρούς η δεύτερη)! Την ίδια στιγμή, η πτώση της δύναμης Κεφαλογιάννη καταγράφεται και σε τοπικό επίπεδο, όπου τα ερείσματά του έχουν αρχίσει να εξασθενούν, με πολλούς νεότερους νεοδημοκράτες να μιλούν για πρακτικές του πολιτικού γραφείου του που διασπούν την ενότητα των στελεχών και κατ’ επέκταση αυτό έχει αντίκτυπο στη βάση και φυσικά το πληρώνει και ο ίδιος!

Στην ουσία το αποτέλεσμα της πράξης βγαίνει αρνητικό για το άθροισμα συνολικά της Ν.Δ. που βρίσκεται σε μεγάλη άνοδο, ποσοστά προ-μνημονιακά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 26ης Μαΐου.

Ευρωεκλογές 2014-2019

Το 2014 ο Μανόλης Κεφαλογιάννης μετακινήθηκε με απόφαση του προέδρου στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Οι λόγοι που ώθησαν στην απόφαση αυτή δεν είναι της παρούσης, αν και πολλοί θεώρησαν τότε ότι ήταν μια κίνηση πολιτικής διάσωσης, αφού “έβλεπαν” ότι η Ν.Δ. έχανε έδαφος και πως ήταν πιθανό να εξέλεγε έναν βουλευτή στο Ηράκλειο. Όπερ και εγένετο. Βεβαίως στις ευρωεκλογές του 2014 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς, όμως η δύναμη της Ν.Δ. ήταν 22,72%. Η Μαρία Σπυράκη προηγούταν με 238.306 σταυρούς και η Ελίζα Βόζενμπεργκ ακολουθούσε με 212.067, ενώ ο Κεφαλογιάννης είχε λάβει 237.791. Τώρα που η Ν.Δ. έχει αυξήσει κατά 50% τις δυνάμεις της, φτάνοντας το 33,11%, η σειρά κατάταξης έχει αντιστραφεί σε βάρος του Ηρακλειώτη ευρωβουλευτή. Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι, σε ενσωμάτωση 68% των τμημάτων, ο Μανόλης Κεφαλογιάννης λαμβάνει 158.400 σταυρούς, ενώ προηγείται η Ελίζα Βόζεμπεργκ με 199.727 και η Μαρία Σπυράκη με 203.007.

Την πρώτη θέση της Ν.Δ. φαίνεται ότι καταλαμβάνει για την Ευρωβουλή ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, που έχει λάβει 382.123 σταυρούς σε ενσωμάτωση 68%, και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης με 320.705 ψήφους. Βεβαίως ακόμη υπολείπονται περίπου 7.300 εκλογικά τμήματα να ενσωματωθούν και όλα μπορούν να ανατραπούν. Ωστόσο, με 68% ενσωμάτωση οι ανακατατάξεις θα είναι μικρές, μια θέση πάνω-μια θέση κάτω!

Και οι σταυροί του 2012

Το 2012 το σκηνικό σχεδόν επαναλήφθηκε. Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές και του Μαΐου και του Ιουνίου. Ο Μανόλης Κεφαλογιάννης στη σταυροδοσία ήρθε πρώτος στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. με αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά στις εκλογές του Μαΐου, όμως σε αυτό δε συμμετείχε ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος - υπενθυμίζεται - ήταν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Συμμαχίας της Ντόρας Μπακογιάννη. Σε αυτή την αναμέτρηση οι αριθμοί και πάλι δείχνουν πτώση. Ο μεν Κεφαλογιάννης στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ., η οποία κέρδισε τις εκλογές, έλαβε 9.938 σταυρούς, ο δε Αυγενάκης στο ψηφοδέλτιο της Ντόρας Μπακογιάννη, που δεν έπιασε το 3% και δεν μπήκε καν στη Βουλή, έλαβε 10.634 σταυρούς. Και οι δύο είχαν την ίδια δεξαμενή της Ν.Δ. στο Ηράκλειο, που είχε μοιραστεί.

Το άγνωστο «θρίλερ» του 2009:

Ήρθε δεύτερος και διασώθηκε από πολιτική... τύχη!

Στο σημείο αυτό θα ήταν χρήσιμο να παραθέσουμε αριθμούς οι οποίοι από την παρατήρησή τους οδηγούν στα συμπεράσματα για συρρίκνωση της δυναμικής την τελευταία δεκαετία. Στις εκλογές του Οκτώβρη του 2009, η Νέα Δημοκρατία έχασε τις εκλογές με ποσοστό 33,74% και εκλέχτηκε το ΠΑΣΟΚ με 43,92%. Σε αυτές τις εκλογές ο Μανόλης Κεφαλογιάννης ήρθε δεύτερος στο ψηφοδέλτιό του, ύστερα από σχεδόν 25 χρόνια που ερχόταν πρώτος βουλευτής Ηρακλείου. Έλαβε τότε 21.070 σταυρούς, έναντι 21.466 σταυρών που έλαβε ο Λευτέρης Αυγενάκης. Μάλιστα, θα μπορούσε τότε να έχει χάσει και την εκλογή του αν το κραταιό ΠΑΣΟΚ κούναγε το μικρό του δάκτυλο.

Η εξήγηση είναι απλή... Το ΠΑΣΟΚ στον νομό Ηρακλείου είχε λάβει 62,74%. Εξέλεξε 5 βουλευτές στο Ηράκλειο, η Ν.Δ. εξέλεξε 2 και ο ΣΥΡΙΖΑ έναν. Αν το ΠΑΣΟΚ είχε λάβει 63% ήταν δυνατό να εκλέξει και 6ο βουλευτή. Το ποσοστό που έλειπε ήταν 0,26% και σε ψήφους αντιστοιχούσε περίπου σε 800 ψηφοδέλτια. Αν τότε κάποιος εκ των πολιτευόμενων του ΠΑΣΟΚ είχε κάνει ένσταση ή είχε ζητήσει επανακαταμέτρηση και έβρισκε, υποθετικά, ανάμεσα σε άκυρα τα 800 ψηφοδέλτια, τότε το ΠΑΣΟΚ θα είχε εκλέξει το 2009 έξι βουλευτές και η Ν.Δ. θα είχε χάσει τον δεύτερο, που σε σειρά κατάταξης ήταν ο Μανόλης Κεφαλογιάννης. Όμως ένσταση ή επανακαταμέτρηση δε ζητήθηκε από κανέναν του ΠΑΣΟΚ, οπότε διασώθηκε η έδρα της Ν.Δ. και η έδρα του Μανόλη Κεφαλογιάννη. Αν είναι δόκιμο, θα έλεγε κάποιος από πολιτική... τύχη!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News