Οι γονείς πιο εθισμένοι στο διαδίκτυο από τα παιδιά

Κρήτη
Οι γονείς πιο εθισμένοι στο διαδίκτυο από τα παιδιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοένα και μεγαλώνει ο εθισμός των μεγαλύτερων στο διαδίκτυο. Για του λόγο το αληθές, σύμφωνα με έρευνα, το ποσοστό των γονέων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο περισσότερο από τα παιδιά τους αγγίζει το 60%.

Την ίδια ώρα, συνεχώς αυξανόμενα είναι και τα ποσοστά των εξαρτημένων από τα social media, αφού από τις 1.640 κλήσεις που έγιναν στη Γραμμή Βοήθειας help-line.gr το 2017, το 33% αυτών αφορούσαν την εξάρτηση από το διαδίκτυο.

Η έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου δίνει σημαντικά στοιχεία για τη χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι οι γονείς ολοένα και περισσότερο "κολλάνε" με το ίντερνετ σε σχέση με τα παιδιά τους, καθώς η εποχή της τεχνολογίας σε σπρώχνει ολοένα και πιο πολύ στο να αναζητήσεις πληροφορία για το οτιδήποτε μέσα από το ίντερνετ.

Οι όλο και πιο πολλές πηγές πληροφόρησης που σου προσφέρει το διαδίκτυο σου κεντρίζουν το ενδιαφέρον και την προσοχή, με συνέπεια ο χρόνος που περνάς μπροστά από την οθόνη, βυθισμένος στους διαδρόμους του ίντερνετ, κυλάει γρήγορα, χωρίς να το πάρεις χαμπάρι.

Σε αυτήν την "παγίδα" του διαδικτυακού "κολλήματος" έχουν πέσει άπειρες φορές και οι Ηρακλειώτες, που όμως χαρακτηριστικά μας είπαν, άνοιξαν για δυο λεπτά το ίντερνετ και έπιασαν τον εαυτό τους να ξενυχτά, χωρίς να έχουν καταλάβει πότε πέρασε η ώρα.

Το διαδίκτυο όμως παραμένει ιδιαίτερα μεταβλητό και τα πάντα αλλάζουν με ταχύτατο ρυθμό, οπότε «οφείλουμε να είμαστε αναγκαστικά σε μια διαδικασία διά βίου εκπαίδευσης, έτσι ώστε να αντιλαμβανόμαστε τις αλλαγές, τις προκλήσεις, αλλά και τους κινδύνους», τόνισε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, Γιώργος Κορμάς, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (Safer Internet Day), που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Φεβρουαρίου.

Αλλάζει η προσωπικότητα

Οι γονείς χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα σε ποσοστό της τάξης του 60%, μεγαλύτερο από αυτό των παιδιών τους. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό δεδομένο, γιατί εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος ότι το πρότυπο είναι πολύ σημαντικό σε αυτές τις ηλικίες.

Ταυτόχρονα όμως, και παρά τη δική τους συμπεριφορά σε ό,τι αφορά τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το ιδιότυπο - σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας - είναι πως, απαντώντας σε αντίστοιχο ερώτημα, οι ίδιοι οι γονείς είναι που ανησυχούν σε ποσοστό άνω του 80% ότι η προσωπικότητα των παιδιών τους αλλάζει από τη χρήση των κοινωνικών δικτύων.

Αυτή η πραγματικότητα πάντως με τον εθισμό στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως τονίζουν οι ειδικοί, συμβαίνει ενδεχομένως επειδή οι γονείς-μεγαλύτεροι δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες που έχουν για παρέα, κοινωνικότητα και δραστηριότητες, είτε ενδεχομένως γιατί έχουν "γονατίσει" από την κρίση και τη στεναχώρια και δεν έχουν το ψυχικό σθένος να ανταποκριθούν σε αυτό που χρειάζεται για να μεγαλώνεις σήμερα ένα παιδί.

Παράλληλα, πολλές φορές παρατηρείται ότι οι γονείς χρειάζονται κάποια βοήθεια, κάποιο εργαλείο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν ώστε να βοηθήσουν στην περίπτωση της χρήσης των social media από τα παιδιά τους.

Αναφορικά τώρα με το ποσοστό των Ελλήνων (37%) που δεν έχουν ανεπτυγμένες τις ψηφιακές τους δεξιότητες, σημειώνεται πως ο ψηφιακός αναλφαβητισμός παραμένει σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση της σχέσης των παιδιών της ελληνικής κοινωνίας με τον ψηφιακό κόσμο του διαδικτύου, καθώς πρόκειται για «τεράστιο νούμερο, που μας κατατάσσει στην 26η θέση στις 28 χώρες στην Ευρώπη».

Γραμμή Βοήθειας help-line.gr

Μία στις τρεις κλήσεις αφορά εξάρτηση από το διαδίκτυο

Μέσα στο 2017, η Γραμμή Βοήθειας help-line.gr δέχτηκε 1.640 κλήσεις από τις οποίες «33% αφορούσαν στην εξάρτηση από το διαδίκτυο, που αναδεικνύεται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα (σ.σ.: σε σχέση με την ηλεκτρονική επικοινωνία) στη χώρα».

Το ίδιο πάντως φαίνεται να ισχύει και στην Ευρώπη γενικότερα, με βάση τα στατιστικά δεδομένα της Γραμμής Βοήθειας από 33 χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Δεύτερο σε αριθμό κλήσεων στην ειδική γραμμή στην Ελλάδα κατατάσσεται το πρόβλημα του διαδικτυακού εκφοβισμού (σ.σ. cyber bullying), με ποσοστό 20%. Έπεται το ζήτημα της ιδιωτικότητας, που αγγίζει επίσης το 20%.

Πολύ σημαντικός αναδεικνύεται στη σημερινή εποχή και ο ρόλος των κηδεμόνων. Στοιχεία, ωστόσο, ιδιαίτερα ανησυχητικά προκύπτουν από νέα έρευνα που παρουσιάζεται από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, ενόψει της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κανονισμού στα τέλη Μαΐου του 2018, βάσει του οποίου οι γονείς θα πρέπει να δίνουν τη συγκατάθεσή τους όταν τα παιδιά τους, έως 16 ετών, επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα.

Όπως παρατηρείται μέχρι στιγμής, οι γονείς που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο έχουν αφήσει τα παιδιά τους κάτω των 13 ετών να μπουν στα κοινωνικά δίκτυα σε ποσοστό 53%, ένα τεράστιο ποσοστό, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News