"Πονηρά" σημεία στη μετεγκατάσταση των μονάδων της ΔΕΗ

Κρήτη
"Πονηρά" σημεία στη μετεγκατάσταση των μονάδων της ΔΕΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέτωπο συντονισμένης πίεσης προς το υπουργείο Ενέργειας-Περιβάλλοντος και προς τους αρμόδιους φορείς (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ, ΡΑΕ) ανοίγουν τώρα ο Δήμος Μαλεβιζίου και οι τοπικοί βουλευτές, οι οποίοι αναλαμβάνουν πρωτοβουλία να κλειστούν τα σχετικά ραντεβού με τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη και τους αρμόδιους των φορέων στην Αθήνα, με ένα συγκεκριμένο στόχο:

Να γίνουν σεβαστές οι σημαντικές παρατηρήσεις, ενστάσεις και αιτήματα που έχουν ο Δήμος και οι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς και τοπικές κοινωνίες (όπως αυτή της Δαμάστας) γύρω από τον όλο σχεδιασμό της μεγάλης καλωδιακής διασύνδεσης της Κρήτης, η οποία είναι σε άμεση συνάρτηση με τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στα Ληνοπεράματα...

Όπως αποτυπώθηκε στο πλαίσιο χθεσινής ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, με τη συμμετοχή των τοπικών βουλευτών, από τη μια υπάρχει μια πολύ ευχάριστη κινητικότητα και ωρίμανση των διαδικασιών για το φιλόδοξο διαχρονικό εγχείρημα του υποθαλάσσιου καλωδίου της Κρήτης, από την άλλη όμως ο σχεδιασμός του ΑΔΜΗΕ ως προς τη μεγάλη καλωδιακή διασύνδεση (Ηράκλειο-Αττική) διακρίνεται για προχειρότητα, "μπάζει" κοινώς σε διάφορες παραμέτρους.

Την ίδια ώρα, εκτιμάται από πλευράς Δήμου Μαλεβιζίου ότι ενέχει και πολλά πονηρά σημεία, που θέτουν εν αμφιβόλω το πάγιο αίτημα για μετεγκατάσταση των μονάδων της ΔΕΗ και των άλλων ρυπογόνων εγκαταστάσεων από τον όρμο των Ληνοπεραμάτων στο προβλεπόμενο Ενεργειακό Κέντρο της Κορακιάς...

Μια μόνο χαρακτηριστική παράμετρος είναι το γεγονός ότι το καλώδιο που προβλέπεται να προσαιγιαλωθεί στην Κορακιά θα μεταφέρει ρεύμα μέσω της Δαμάστας και μέσω νέου εναέριου αντί για υπόγειου δικτύου στον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων, οι εγκαταστάσεις του οποίου προβλέπεται να αναβαθμιστούν για το σκοπό αυτό.

Το γεγονός αυτό βεβαίως έχει ανάψει "φωτιές" στις τάξεις του Δήμου Μαλεβιζίου, που φοβάται πως με την εξέλιξη αυτή "κλειδώνει" η παραμονή του συνόλου ή μέρους των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ στα Ληνοπεράματα...

Το όλο περίγραμμα των επιφυλάξεων, ενστάσεων και διαφωνιών που υπάρχουν με το σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ και τις αναγκαίες τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν έδωσε στη χθεσινή σύσκεψη ως εισηγητής εκ μέρους του Δήμου ο δημοτικός σύμβουλος και υπεύθυνος Πολιτισμού του Δήμου Μαλεβιζίου Κώστας Τριγώνης.

«Είναι γνωστό σε όλους πως από την πρώτη στιγμή που άρχισαν οι συζητήσεις για την καλωδιακή σύνδεση, ο Δήμος Μαλεβιζίου, με τη συμπαράσταση της Περιφέρειας, ακύρωσε τον αρχικό σχεδιασμό, που ήθελε την προσαιγιάλωση του καλωδίου απευθείας στον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων. Αντιπροτείναμε την Κορακιά, και πετύχαμε αυτό να γίνει τελικά αποδεκτό.

Παράλληλα, εξασφαλίσαμε ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔ Κρήτης, να προωθηθεί το χωροταξικό σχέδιο του νησιού, όπου να αναφέρεται η Κορακιά ως ενεργειακός κόμβος της Κρήτης. Κι αυτό επιτεύχθηκε και ήδη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

Τώρα, ο Δήμος Μαλεβιζίου προωθεί με γρήγορους ρυθμούς τον καθορισμό γης στην Κορακιά, με βάση τη μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δημοτικής Ενότητας Γαζίου του Δήμου Μαλεβιζίου, ώστε να προωθηθούν τα έργα για το καλώδιο από τον ΑΔΜΗΕ, αλλά και να κατασκευαστεί βιομηχανικό λιμάνι στην Κορακιά, όπου:

1. Θα γίνουν οι εγκαταστάσεις για τη μετεγκατάσταση των αεριοστροβίλων της ΔΕΗ, οι οποίοι θα αποτελούν την παραγωγική εφεδρεία της Επιχείρησης.

2. Μελλοντικά να μεταφερθούν εκεί όλες οι οχλούσες βιομηχανικές εγκαταστάσεις των Ληνοπεραμάτων (τσιμέντα, καύσιμα, υγραέρια, κ.λπ.)», ανέφερε στην εισήγησή του ο κ. Τριγώνης και συνέχισε: «Δυστυχώς, μέχρι σήμερα οι υπεύθυνοι του ΑΔΜΗΕ δε μας έχουν πείσει για τη σοβαρότητα και την ορθότητα των μελετών που προωθούν.

Οι μελέτες αυτές, που πρέπει έγκαιρα να γίνουν λεπτομερώς γνωστές στο Δήμο μας, είναι απαραίτητο, εκτός των άλλων, να εξασφαλίσουν τον τερματισμό λειτουργίας του σημερινού ΑΗΣ, την απομάκρυνση όλων των πυλώνων και των δικτύων μεταφοράς ρεύματος που είναι σήμερα διάσπαρτοι γύρω από τα Ληνοπεράματα, μέχρι την οριστική εξαφάνιση του ΑΗΣ από το χάρτη της περιοχής.

Όμως, ο όλος σχεδιασμός του καλωδίου της Κορακιάς επιχειρείται με προχειρότητα. Έτσι, ενώ προωθείται ένα έργο μεγάλης κλίμακας και σύγχρονης τεχνολογίας, τα όσα σχεδιάζονται αποσκοπούν στην παράλληλη διατήρηση των σημερινών, απαρχαιωμένων και εχθρικών προς το περιβάλλον, εγκαταστάσεων του ΑΗΣ.

Επουδενί λόγο δε δεχόμαστε το καλώδιο που θα έρθει στην Κορακιά να επεκταθεί μέσω Δαμάστας και να φέρει το ρεύμα, ούτε καν προσωρινά, στον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων, κι από εκεί να διαχέεται στο δίκτυο μεταφοράς μέσω της σημερινής μονάδας κατανομής, που μάλιστα σκοπεύει να αναβαθμίσει η ΔΕΗ.

Προκύπτει, λοιπόν, ανάγκη να γίνει κατάλληλη προσαρμογή των Δικτύων Υψηλής Τάσης και όχι πρόχειρη λύση, που θα επιβάρυνε, ως μη όφειλε, και τις δύο περιοχές, Ληνοπεραμάτων και Δαμάστας.

Έτσι, τα Ληνοπεράματα θα πάψουν πλέον, εκ των πραγμάτων, να παίζουν οποιοδήποτε ρόλο στο ηλεκτρικό σύστημα Κρήτης και πρέπει οπωσδήποτε να κλείσει ο ΑΗΣ και να απαλλαγεί η περιοχή απ' όλες τις σημερινές, απαρχαιωμένες και σκουριασμένες εγκαταστάσεις, που αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη της περιοχής».

«Ο ΑΔΜΗΕ προγραμματίζει να κατασκευάσει εναέρια γραμμή, για να μεταφέρει το ρεύμα του καλωδίου από την Κορακιά μέχρι τη Δαμάστα. Εμείς όμως έχουμε διερευνήσει το θέμα και απαιτούμε το ρεύμα να μεταφερθεί από την Κορακιά στη Δαμάστα με υπογειοποιημένο δίκτυο, τόσο για την ασφάλεια όσο και για την αποφυγή υποβάθμισης του περιβάλλοντος της περιοχής, που δεν πρέπει να επιβαρυνθεί με ένα ακόμη δάσος πυλώνων.

Ο Υποσταθμός Υψηλής Τάσης που θα αναπτυχθεί στη Δαμάστα θα πρέπει να είναι υποσταθμός κλειστού τύπου (GIS), όπως είναι όλοι οι σύγχρονοι υποσταθμοί που κατασκευάζονται σήμερα στην Αττική, με ελάχιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ειδικά για τη Δαμάστα πρέπει να τονίσουμε ότι ο Δήμος Μαλεβιζίου συμπαρίσταται απόλυτα στο αίτημα των φορέων του ιστορικού αυτού χωριού, οι εγκαταστάσεις της μονάδας μετατροπής που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στην περιφέρειά τους να μην έχει καμία οπτική επαφή με το χωριό. Επίσης, θεωρούμε αναγκαίο οι εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ να έρθουν το ταχύτερο σε επαφή με εκπροσώπους του Δήμου μας και των φορέων της Δαμάστας, ώστε να γίνει διαπραγμάτευση για τα συγκεκριμένα αντισταθμιστικά οφέλη που πρέπει και δικαιούται να έχει η Δαμάστα από την επιβάρυνση που της επιφυλάσσεται», υπογράμμισε ακόμα ο εισηγητής του Δήμου Μαλεβιζίου, ενώ ξεκαθάρισε:

«Με την πρώτη διασύνδεση Πελοποννήσου-Χανίων, που υπόσχονται να έχει αποπερατωθεί μέχρι το 2020, το "μικρό" καλώδιο θα μπορεί να τροφοδοτεί την Κρήτη με 260 μεγαβάτ, ενώ η συνολική παραγωγή των Ληνοπεραμάτων δεν ξεπερνά τα 100 μεγαβάτ. Αυτό σημαίνει πως, αμέσως μετά τη λειτουργία του "μικρού" καλωδίου, παύει να υπάρχει ανάγκη λειτουργίας του ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων, αφού η ΔΕΗ θα μπορεί να έχει περίσσευμα ενέργειας»...

Δέσμευση βουλευτών: Ζήτησαν ραντεβού με τον Σταθάκη

Η πλευρά του Δήμου Μαλεβιζίου ζήτησε χθες από τους παρευρισκόμενους βουλευτές, Σωκράτη Βαρδάκη, Νίκο Ηγουμενίδη, Βασίλη Κεγκέρογλου, Σπύρο Δανέλλη και Μανόλη Συντυχάκη, να αναλάβουν πρωτοβουλία για τον προγραμματισμό επαφών με τους αρμόδιους στην Αθήνα.

Οι βουλευτές συμφώνησαν, και μάλιστα το ραντεβού με τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη αναμένεται σύντομα.

Στο πλευρό του Δήμου Μαλεβιζίου τάχθηκε και ο απών λόγω υποχρεώσεων από τη σύσκεψη βουλευτής Ηρακλείου και γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία συντάσσεται με τις θέσεις-αιτήματα για τις βελτιώσεις στο σχεδιασμό, ιδίως σε ό,τι αφορά την εμπλοκή της Δαμάστας...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News