Αυτοψία στο "Andromeda" για "κινητή βόμβα", φεύγουν τα εκρηκτικά

Κρήτη
Αυτοψία στο "Andromeda" για "κινητή βόμβα", φεύγουν τα εκρηκτικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την ανησυχία να παραμένει έκδηλη τα τελευταία 24ωρα, για το φορτίο των 410 τόνων εκρηκτικών που έχει στο εσωτερικό του το πλοίο "Andromeda", ειδικά κλιμάκια της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ηρακλείου βρέθηκαν το πρωί στο λιμάνι για μια πρώτη αυτοψία.

Α. Φιλιππής: Άμεσα θα φύγουν από το λιμάνι τα εκρηκτικά

Απομακρύνονται άμεσα από το λιμάνι του Ηρακλείου τα εκρηκτικά που μετέφερε το πλοίο Ανδρομέδα με απόφαση Παναγιώτη Κουρουμπλή, ενώ στο χώρο όπου φυλάσσονται στο λιμάνι έχουν ληφθεί όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας, λέει ο πρόεδρος του ΟΛΗ Απόλλων Φιλιππής στο Ράδιο 98,4.

Τι έγινε με την αυτοψία στο λιμάνι

Αυτοψία στους χώρους που φυλάσσονται νυχθημερόν τα 29 κοντέινερ με τα εκρηκτικά και τα 11 υγραεριοφόρα πραγματοποίησαν το πρωί κλιμάκια της πυροσβεστικής υπηρεσίας ώστε να ληφθούν ακόμη περισσότερα μέτρα ασφαλείας για τα λίγα 24ωρα που όπως φαίνεται θα παραμείνει στο Ηράκλειο το φορτίο του Ανδρομέδα.

Όλες οι διαδικασίες εποπτεύονται από την πρώτη στιγμή από πυροτεχνουργούς των ειδικών αποστολών του λιμενικού διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η απομάκρυνση τους θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες, όπως ζήτησαν ήδη με παρεμβάσεις του ο Περιφερειάρχης Κρήτης και ο δήμαρχος Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: AKOMH KAI ΜΕ ΕΝΑ ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ /VIDEO

Την ίδια ώρα, ο Μανόλης Αντωνογιαννάκης, Χημικός Μηχανικός - Πραγματογνώμονας ADR σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV για το επικίνδυνο φορτίο με τους 410 τόνους εκρηκτικών στο λιμάνι του Ηρακλείου δήλωσε χαρακτηριστικά «Κάθε μέρα που περνά υπάρχει το άγχος μη τυχόν προκληθεί κάτι», όπως για παράδειγμα από την καύτρα ενός τσιγάρου.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "ANDROMEDA": Ο ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 410 ΤΟΝΟΥΣ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ

Όπως τόνισε η διαδικασία μεταφοράς και φύλαξης των υλών αυτών θα πρέπει να γίνει από εκπαιδευμένο προσωπικό και πως το φορτίο θα πρέπει να αποθηκευτεί σε χώρο μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Το "Andromeda", σημαίας Τανζανίας, οδηγήθηκε συνοδεία σκάφους του Λιμενικού στο λιμάνι του Ηρακλείου την περασμένη Δευτέρα. Νωρίτερα είχε εντοπιστεί να πλέει στ' ανοικτά του Αγίου Νικολάου. Μετά την καταμέτρηση των συνολικά 29 κοντέινερ που βρίσκονταν πάνω στο καράβι, προέκυψε ότι στο εσωτερικό τους υπήρχαν εκρηκτικές ύλες. Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με το Λιμενικό, πρόκειται για πυροκροτητές, νιτρική αμμωνία, αλλά και ειδικό τζελ. Σημειώνεται ότι όλα τα εν λόγω ευρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή βομβών για τρομοκρατικές ενέργειες. Επίσης, όπως προέκυψε από την έρευνα των Αρχών, οι 11 δεξαμενές υγραερίου που βρίσκονταν στο πλοίο ήταν άδειες.

?

«Andromeda»: Ο πλοίαρχος για τους 410 τόνους εκρηκτικών

Προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου έλαβαν, από την Εισαγγελία Πειραιά, τα μέλη του πληρώματος του φορτηγού πλοίου «Andromeda» (δύο Ουκρανοί, πέντε Ινδοί και ένας Αλβανός), το οποίο εντοπίστηκε στα ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής του Αγίου Νικολάου Κρήτης να μεταφέρει 29 εμπορευματοκιβώτια με εκρηκτικές ύλες, που σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα είχαν προορισμό τη Λιβύη.

Οι οκτώ κατηγορούνται για παράβαση του νόμου 2168/93 που αφορά τον εφοδιασμό ομάδων, αλλά και για διατάραξη ασφάλειας πλοίων, αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Σημειώνεται ότι υπάρχει κοινοτική Οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία απαγορεύει τη μεταφορά-πώληση όπλων και εκρηκτικών υλικών στη Λιβύη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή.

Το πλήρωμα του «Andromeda», το οποίο συνοδευόταν από άνδρες της ασφάλειας του Λιμεναρχείου Ηρακλείου, έφθασε το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά με το πλοίο «Κρήτη 2» και στις 10:30 οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πειραιά.

Eντωμεταξύ για το "Andromeda" μίλησε ο πλοίαρχος.

«Δεν υπάρχει καμία παρανομία αναφορικά με το φορτίο που μετέφερε το πλοίο. Αν μου ζητηθούν διευκρινήσεις από τις αρχές είμαι έτοιμος να μιλήσω αναλυτικά και έχω πολλά στοιχεία».

Αυτό τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θεόδωρος Ρέλλος αρχιπλοίαρχος και διαχειριστής της πλοιοκτήτριας εταιρίας στην οποία ανήκει το πλοίο «Andromeda» με σημαία Τανζανίας που εντοπίστηκε στα ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής του Αγίου Νικολάου Κρήτης να μεταφέρει 29 εμπορευματοκιβώτια με εκρηκτικές ύλες (οι οποίος, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, προέρχονταν από την Τουρκία και είχαν προορισμό τη Λιβύη).

Να σημειωθεί ότι από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει κοινοτική οδηγία η οποία απαγορεύει τη μεταφορά και πώληση όπλων και εκρηκτικών υλικών στη Λιβύη, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική καταστολή.

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News