Ειδήσεις

Μεγάλες προσδοκίες για τον τουρισμό το 2018 στην Κρήτη

Η ελπίδα ότι το 2018 θα είναι μια καλύτερη χρονιά για την οικονομία της Κρήτης και τους επιχειρηματίες και επαγγελματίες του νησιού κυριαρχεί μεταξύ των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων του νομού Ηράκλειου.

Η ελπίδα ότι το 2018 θα είναι μια καλύτερη χρονιά για την οικονομία της Κρήτης και τους επιχειρηματίες και επαγγελματίες του νησιού κυριαρχεί μεταξύ των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων του νομού Ηράκλειου.

Η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" μίλησε με εκπροσώπους και προέδρους συλλόγων της αγοράς του νησιού, ώστε να μας δώσουν την εκτίμησή τους για το νέο έτος και, παράλληλα, να θίξουν τα προβλήματα που υπάρχουν στον κλάδο τους. Είναι αξιοσημείωτο πως οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων μίλησαν για ένα κοινό πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από το φορολογικό σύστημα και τη γραφειοκρατία.

«Όλοι οι οιωνοί για το νέο έτος δείχνουν ότι θα πάμε καλά. Πέρυσι φτάσαμε στο απόλυτο. Φέτος, πιστεύω να πιάσουμε ένα καλύτερο Μάιο. Ο Οκτώβριος του 2018 θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με τα φετινά, ενώ πιστεύω ότι θα έχουμε λίγο καλύτερο Νοέμβριο», είπε στην εφημερίδα "Ν.Κ." ο γνωστός ξενοδόχος Νίκος Χαλκιαδάκης.

Ο κ. Χαλκιαδάκης ήταν αρκετά αισιόδοξος πως η τουριστική σεζόν φέτος θα κινηθεί σε θετικότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως «ίσως ξαναδούμε 7μηνη-8μηνη τουριστική σεζόν, καθώς πολλά χρόνια είχαμε να ζήσουμε τουριστική σεζόν να ανοίγουμε μέσα Μαρτίου και να κλείνουμε μέσα Νοεμβρίου».

Ο ίδιος δε δίστασε να αναφερθεί στην αναγκαιότητα να υπάρξει ένας καλύτερος ΒΟΑΚ και ένα καλύτερο αεροδρόμιο, ενώ τόνισε πως η διαφορά του αεροδρομίου "Νίκος Καζαντζάκης" και των ευρωπαϊκών αεροδρομίων είναι μεγάλη.

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση στον ξενοδοχειακό τομέα, ο κ. Χαλκιαδάκης είπε: «Τα τελευταία χρόνια μάς χτυπάνε περισσότερο... Με φόρους. Είναι ο μόνος κλάδος που πηγαίνει καλά, αλλά τον χτυπάνε συνέχεια. Να δούμε μέχρι πότε θα παίρνουν. Ελπίζω να υπάρξει μια κατανόηση γενικώς και να έχουμε λίγο καλύτερο αποτέλεσμα αργότερα. Φορολογία και γραφειοκρατία είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα του ξενοδοχειακού τομέα».

Παρά τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει ο ξενοδοχειακός τομέας, ο κ. Χαλκιαδάκης μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τα τοπικά ξενοδοχεία, λέγοντας πως βρίσκονται «σε πολύ καλή κατάσταση», ενώ εξήρε τον ιδιωτικό τομέα, θεωρώντας τον πολύ πιο αποτελεσματικό από το δημόσιο.

Ο ίδιος, στο τέλος της δήλωσής του, έκανε λόγο για τα χειμερινά προγράμματα, δηλαδή την επέκταση της τουριστικής σεζόν το χειμώνα, όπως το φετινό χειμερινό πρόγραμμα που θα φέρει 60.000 κόσμο.

«Με τα προγράμματα που ξεκινάνε, όπως το χειμερινό πρόγραμμα που θα φέρει 60.000 κόσμο, άσχετα ότι έχει γίνει από Τούρκους επιχειρηματίες για να μπορέσουν να πουλήσουν κάποια προϊόντα τους, το στηρίζουν το θέμα και είναι σίγουρα θετικό. Μακάρι να συνεχίσει το πρόγραμμα αυτό και θα δούμε σιγά-σιγά πως οι tour operators θα αρχίσουν να βάζουν και πτήσεις και θα θέλουν τα ξενοδοχεία να είναι ανοικτά και το χειμώνα», κατέληξε ο κ. Χαλκιαδάκης.

Επαγγελματοβιοτέχνες

«Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι η νέα χρονιά θα ξεκινήσει καλύτερα από την προηγούμενη. Ελπίζαμε ότι, όπως έδειξαν τα πράγματα το τελευταίο τρίμηνο του 2017 και η αγορά πήγε λίγο καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια, θα έχουμε ίσως ένα καλύτερο περιβάλλον σε επίπεδο επιχειρηματικότητας», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Ηρακλείου Μπάμπης Λεκάκης.

Ο κ. Λεκάκης, μιλώντας στην εφημερίδα "Ν.Κ.", αναφέρθηκε και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που αποτελούν πυλώνα ανάπτυξης όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Όταν το 95% περίπου είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ένα 5% είναι οι μεγάλες βιομηχανίες, τότε ο πυλώνας ανάπτυξης είναι η μικρομεσαία επιχείρηση».

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ εξέφρασε και τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν σε επενδύσεις εξαιτίας του φορολογικού συστήματος που επικρατεί στην Ελλάδα.

Παράλληλα, τόνισε τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ένας υποψήφιος μικρομεσαίος επιχειρηματίας.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση σε κάποιον που θέλει να ανοίξει μια μικρομεσαία επιχείρηση είναι ο φαύλος κύκλος που επικρατεί στο Δημόσιο, όπου συνήθως βρίσκουν προσκόμματα για να σε καθυστερήσουν να προχωρήσεις και να κάνεις την έναρξη της επιχείρησής σου».

Ο ίδιος χαρακτηρίζει την ισχύουσα νομοθεσία ως τεράστια και πολυδαίδαλη, την οποία είναι δύσκολο να τη "μεταφράσει" κανείς. Υποστήριξε, επίσης, πως η γραφειοκρατία αποτελεί ένα μεγάλο αντικίνητρο, ενώ κατέληξε λέγοντας πως «η υψηλή φορολογία και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές είναι ο δεύτερος λόγος στον οποίο κάποιος βρίσκει πάτημα για να μην προχωρήσει την επαγγελματική του δραστηριότητα».

Εξαγωγείς

«Οι εξαγωγές θεωρώ πως θα συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά όπως πηγαίνουν τα τελευταία χρόνια, παρά τις διακυμάνσεις. Σε σχέση με το παρελθόν είμαστε σε πολύ καλύτερα σημεία στην Κρήτη», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης.

Ο κ. Καλαμπόκης αναφέρθηκε και στους τομείς πάνω στους οποίους πρέπει να στραφεί η εξαγωγική δραστηριότητα, ενώ έκανε σαφές από την αρχή πως τα πράγματα εδώ είναι οριοθετημένα, μετρημένα και δεν μπορούν να αλλάξουν ούτε με ευχολόγια ούτε με διαπιστώσεις ούτε με απλές τοποθετήσεις.

«Οι εξαγωγές της Κρήτης βασίζονται στον αγροδιατροφικό τομέα και ένα σημαντικό μερίδιο κατέχει η βιομηχανία των πλαστικών, που καλύπτει περίπου το 1/4 των εξαγωγών του νησιού», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του πως «θα έπρεπε το κομμάτι της μεσαίας βιομηχανικής παραγωγής να είχε αναπτυχθεί περισσότερο στην Κρήτη, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν έχει γίνει».

«Συνάλλαγμα, απορρόφηση αγροτικών προϊόντων, αναγνωρισιμότητα κρητικών προϊόντων (ιδιαιτέρως του αγροδιατροφικού τομέα) και της Κρήτης» είναι αυτά που προσφέρει η εξαγωγική δραστηριότητα στην κρητική οικονομία.

Τέλος, ο κ. Καλαμπόκης επισήμανε τα οφέλη της εξαγωγικής δραστηριότητας, «καθώς βοηθάει σημαντικά στη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης και, γιατί όχι, στην αύξηση των θέσεων απασχόλησης στο κομμάτι των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον εξαγωγικό τομέα».

ΑΓΟΡΑ: Ανάγκη στήριξης του λιανικού εμπορίου

«Οι οικονομικοί δείκτες ειδικά ως προς τα πλεονάσματα παρουσιάζουν μια αυξητική τάση, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι το Δημόσιο δεν πληρώνει τους προμηθευτές του, δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του.

Όλα αυτά παρουσιάζουν τη δυνατότητα ύπαρξης ενός θετικού οικονομικού δείκτη, αλλά δεν αποτυπώνουν επακριβώς την πραγματικότητα που επικρατεί στην οικονομία και στην αγορά», αναφέρει στην εφημερίδα "Ν.Κ." ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μανόλης Κουμαντάκης.

Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι υπάρχει όντως μια θετική εξέλιξη ύστερα από 8 χρόνια μειώσεων σ' όλα τα επίπεδα των οικονομικών μεγεθών, αλλά «την παρούσα στιγμή ένα τεράστιο χρηματικό ποσό που έπρεπε να καταβάλει το Δημόσιο στους ιδιώτες, δεν το κατέβαλε», ενώ συμπληρώνει πως οι «φορολογίες έχουν επιπέσει στις επιχειρήσεις».

Ο κ. Κουμαντάκης αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα στήριξης του λιανικού εμπορίου τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην παρούσα χρονική φάση, καθώς έχει υποστεί μεγάλες απώλειες.

Προς επίρρωση της επιχειρηματολογίας του, ο κ. Κουμαντάκης λέει χαρακτηριστικά: «Το λιανικό εμπόριο είναι ένα μεγάλο κομμάτι που διαμορφώνει θέσεις εργασίας και επιπλέον είναι η συνέχεια της παραγωγής, συμμετέχοντας στην απασχόληση και στη διαμόρφωση του ΑΕΠ», ενώ καταλήγει στη δήλωσή του λέγοντας «πως πρέπει να υπάρξουν πολιτικές ώστε να ανακάμψει».

Τέλος, ο ίδιος ελπίζει πως το νέο έτος «θα αλλάξει λίγο η κατάσταση προς το καλύτερο, στην κατεύθυνση να υπάρξει αναπτυξιακή διάθεση και προοπτική και όχι να παρουσιάζεται το επίπεδο οικονομικών μεγεθών μέσα από τη σχέση μη πληρωμών και φόρων».

Ρεπορτάζ: Νίκος Κοσμαδάκης

Σχόλια