default-image

Δεν αντέχει η τσέπη των Ελλήνων για τη θέρμανση τους

Οικονομία
Δεν αντέχει η τσέπη των Ελλήνων για τη θέρμανση τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μία από τις πολλές όψεις των χωρών που βλέπουν το είδωλό τους στον καθρέφτη της κρίσης είναι εκείνη που αφορά στη θέρμανση και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες για να καλύψουν τα έξοδα για τη ζεστασιά τους.

Όπως πολύ σωστά μαντέψατε, οι Ευρωπαίοι του Νότου είναι εκείνοι που βρίσκονται στις πιο ψηλές θέσεις της λίστας την οποία δημοσιοποίησε το Statista βασιζόμενο στα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, της Eurostat. Και όπως πολύ σωστά μαντέψατε, οι Έλληνες είναι πρωτοπόροι, στην τρίτη θέση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 29,1% των Ελλήνων αδυνατούσε να ζεστάνει αποτελεσματικά το σπίτι του το 2016, με τους Βούλγαρους να έχουν τη θλιβερή πρωτιά σε ποσοστό 39,2% και τους Λιθουανούς στη δεύτερη θέση με 29,3%. Υπάρχει όμως και η άλλη διάσταση. Για τη Βουλγαρία, αν και βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας, το άλμα που έχει κάνει στο χρόνο είναι κολοσσιαίο, αφού σύμφωνα με τη Eurostat, δέκα χρόνια πριν το 70% των Βούλγαρων αδυνατούσε να καλύψει τα έξοδα για να ζεσταθεί. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους Έλληνες, που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην παγίδα να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες επιβίωσης, όπως είναι η θέρμανση.

Εντυπωσιακή είναι και η πρόοδος της Πολωνίας, όπου μόλις το 7,1% δεν έχει τα στοιχειώδη για τη θέρμανσή του, όταν το ποσοστό αυτό το 2006 ήταν 28,4%. Φυσικά δεν προκαλεί αίσθηση ότι στις τελευταίες θέσεις της λίστας βρίσκονται χώρες όπως η Φιλανδία (1,7%), το Λουξεμβούργο (1,7%), η Σουηδία (2,6%), η Ολλανδία (2,6%), αλλά και η Εσθονία με 2,7%. Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνει τα στοιχεία της υπηρεσίας ερευνών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία η έλλειψη επαρκούς θέρμανσης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα της Ευρώπης. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, που κυμαίνεται μεταξύ 50 και 125 εκατ. ανθρώπων, παλεύει κάθε χειμώνα να βρει τα απαραίτητα για να ζεσταθεί, με τις ευνόητες συνέπειες για την υγεία τους αλλά και την ποιότητα ζωής τους. Μάλιστα, σε ετήσια βάση εκτιμάται ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με την ενεργειακή φτώχια ανέρχονται μεταξύ 1.080 και 2.962.

Είναι χαρακτηριστικό για την Ελλάδα της κρίσης ότι στην Αττική, για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι σχεδόν το 43% των νοικοκυριών αδυνατεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του, ενώ το 25% δαπανά πάνω από το 10% του εισοδήματός του για να ανταποκριθεί! Και όλα αυτά βεβαίως τη στιγμή που, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, η Ελλάδα είχε το 2017 το 8ο ακριβότερο πετρέλαιο θέρμανσης. Και ενώ το επίδομα θέρμανσης μειώνεται κατά 50%, οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν τα καύσιμα ακριβότερα από χώρες όπως η Γερμανία, η Βρετανία και η Αυστρία, και πάλι λόγω των φόρων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα κατέχει την 8η θέση στην κατάταξη, με τη μέση τιμή του diesel θέρμανσης να βρίσκεται στα 98,3 σεντς ανά λίτρο (11/12/2017), και να είναι σχεδόν διπλάσια απ' ό,τι στο Βέλγιο (59,5 λεπτά). Σε πολύ χαμηλότερα από τα ελληνικά επίπεδα είναι οι τιμές στη Βρετανία (60,2 σεντς), στην Ιρλανδία (65,5 σεντς) και στη Γερμανία (63,9 σεντς). Φθηνότερο πετρέλαιο θέρμανσης απ' ό,τι οι Έλληνες αγοράζουν επίσης πάρα πολλοί Ευρωπαίοι, όπως οι Αυστριακοί, οι Τσέχοι, οι Γάλλοι, οι Ισπανοί, οι Φιλανδοί, οι Ρουμάνοι, οι Βούλγαροι, οι Κύπριοι κ.ά.

Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες

Βουλγαρία      0,950

Βέλγιο                     0,595

Αυστρία              0,721

Τσεχία                     0,688

Γαλλία                     0,786

Γερμανία       0,639

Ιρλανδία       0,656

Λουξεμβούργο       0,574

Αγγλία                      0,602

Ρουμανία       0,962

Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News