Ειδήσεις

Στην Περιφέρεια ρίχνουν τις ευθύνες για τη δακοκτονία

Οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικω΄ν πααντούν σε ερώτηση Κεγκέρογλου

Το μπαλάκι... στην Περιφέρεια Κρήτης για την κακή δακοκτονία της χρονιάς του 2017 πετάει η κυβέρνηση σε απάντηση προς το βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου, με την "υπογραφή" του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου και του Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη. Εμφανίζουν, μάλιστα, στοιχεία που δείχνουν αύξηση και όχι μείωση των κονδυλίων για την Κρήτη, τα οποία ωστόσο παραμένουν μειωμένα για να μπορούν οι εμπλεκόμενοι φορείς να υλοποιήσουν το πρόγραμμα έτσι ακριβώς όπως θα έπρεπε.

Η απάντηση Αποστόλου και Σκουρλέτη έχει στηριχτεί σε κείμενο διαμαρτυρίας του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Κατσανέβας δήλωσε στη "Νέα Κρήτη" χθες: «Οι υπουργοί απαντούν συγκεκριμένα ότι την κύρια ευθύνη έχουν οι περιφερειακές ενότητες όλης της Ελλάδας και ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενέκρινε τα κονδύλια. Για το 2017 ο προϋπολογισμός για την Κρήτη είναι 7.092.000 ευρώ. Την προηγούμενη χρονιά ήταν 7.077.000 ευρώ. Δηλαδή διατέθηκαν περίπου 16.000 ευρώ περισσότερα και όχι λιγότερα, όπως ισχυριζόταν η Περιφέρεια Κρήτης. Διέθεσαν στο νομό Ηρακλείου 2.782.900 ευρώ, στο νομό Λασιθίου 1.680.000 ευρώ, στο νομό Χανίων 1.700.000 ευρώ και στο νομό Ρεθύμνου 930.000 ευρώ...».

Στο σημείο αυτό ο κ. Κατσανέβας επικαλείται την άποψη δημάρχων του νομού Ρεθύμνου, που λένε ότι τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν για να γίνει σωστά η δακοκτονία στην Κρήτη. «Όπως μου λένε συγκεκριμένα, τα κονδύλια που χρειαζόμαστε θα πρέπει να είναι αυξημένα τουλάχιστον κατά ένα 50% για να μπορεί να γίνεται σωστά η δακοκτονία...».

«Υπάρχουν ευθύνες»

Ο συνδικαλιστής τονίζει ότι υπάρχει ένα σοβαρό θέμα λήψης χρηματοδότησης. Αλλά επισημαίνει ότι υπάρχουν ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην Περιφέρεια Κρήτης. «Δεν έχουν γίνει οι ψεκασμοί που έπρεπε. Έχουν γίνει μόνο τρεις, ενώ το κατώτερο που θα χρειαζόμασταν είναι έξι ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου, ανεξαρτήτως των καιρικών συνθηκών. Επομένως έχουν ευθύνες. Καταρχήν δεν υπάρχει ο ελεγκτικός μηχανισμός. Κανείς δεν έλεγχε τους ψεκαστές. Πήγαιναν μόνοι τους. Και οι πιο πολλοί παραγωγοί λένε ότι δεν ειδοποιήθηκαν για τους ψεκασμούς στα λιόφυτά τους, δεν τους έχουν κάνει ψεκασμό κ.λπ. Αλλά και σε άλλα χωριά ακούμε παράπονα ότι το τρακτέρ πήγαινε το απόγευμα και έκανε μια βόλτα και έκανε πως ψέκαζε. Και εξάλλου αυτό απαγορεύεται. Το ψέκασμα πρέπει να γίνεται από τις 5:30 μέχρι τις 9 το πρωί...».

«Αποζημιώσεις... ξεχάστε τις»

Μάλιστα, οι δύο υπουργοί απαντούν αρνητικά και για τις αποζημιώσεις που διεκδικούν οι ελαιοπαραγωγοί του δήμου Ρεθύμνου. «Οι υπουργοί απαντούν ότι αποζημιώσεις δίνονται μόνο σε περιπτώσεις όπως τον παγετό, το χαλάζι, την ανεμοθύελλα, την πλημμύρα, τον καύσωνα και την ηλιακή ακτινοβολία, στο χιόνι, στις υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις, σε κινδύνους από τη θάλασσα και σε ζημιές από ζώα. Δεν αποζημιώνεται η ζημιά από το δάκο. Μπορούν, όμως, μέσω των ΠΣΕΑ να πληρωθούν οι παραγωγοί βάσει ορισμένων κανονισμών κρατικών ενισχύσεων, αλλά μέσα από πολύπλοκες διαδικασίες...».

Συγκεκριμένα, για να δοθούν αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ θα πρέπει η ζημιά να είναι σε επίπεδο νομού όχι κάτω του 30%. Και η απώλεια στο εισόδημα βγαίνει μέσα από το μέσο όρο των τελευταίων τριών ετών. «Εμάς εδώ ο δήμος Ρεθύμνου έχει ζημιά άνω του 40%, αλλά δεν είναι η ζημιά αυτή σε όλο το δήμο», καταλήγει.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια