Ειδήσεις

Τι περιμένουν οι Κρητικοί να φέρει το 2018

Υγεία... Το πρώτο που λένε όλοι οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και οι εκπρόσωποι διαφόρων φορέων στο ερώτημα της εφημερίδας μας «τι περιμένετε από το νέο έτος;».

Υγεία... Το πρώτο που λένε όλοι οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και οι εκπρόσωποι διαφόρων φορέων στο ερώτημα της εφημερίδας μας «τι περιμένετε από το νέο έτος;»...

Και βέβαια, η αισιοδοξία όλων είναι γεγονός, μαζί με ευχές για την επίτευξη των στόχων, ώστε πραγματικά ο νέος χρόνος να φέρει στην Κρήτη όσα δεν έφερε, όχι μόνο ο παλιός, αλλά και όλοι οι προηγούμενοι. Αισιοδοξία, λοιπόν, προσδοκίες και ευχές, από ανθρώπους που παίζουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στο νησί μας, λόγω της θέσεως που κατέχουν μέσα στην κρατική μηχανή αλλά και μέσα στην κοινωνία!

Μαρία Κοζυράκη

Αναλυτικότερα, η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη μάς είπε τα εξής:

«Όπως κάθε άνθρωπος, ελπίζω για το μέλλον να έχω υγεία και οικογενειακή γαλήνη, κι αυτά τα απλά και σπουδαία αντεύχομαι από καρδιάς σε κάθε συνάνθρωπο. Μακάρι η καινούργια χρονιά να είναι καλύτερη από την περασμένη, πιο χαρούμενη και δημιουργική! Να δείξουμε επιτέλους εμπιστοσύνη στους ανθρώπους και να αποκτήσουμε συλλογική συνείδηση. Να πρυτανεύσει το κοινωνικό συμφέρον και οι ανθρώπινες αξίες. Να συνδιαλλασσόμαστε λιγότερο με όρους ένδειας και απαξίωσης και να εργαστούμε μεθοδικά και συμφιλιωτικά, για να πάμε όλοι μαζί λίγο ψηλότερα. Στη σφαίρα της κρατικής διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης, προσδοκώ όσοι ασχολούνται με τα κοινά να εγκαταλείψουν τις εξαγγελίες και τις συγκρούσεις και να δεσμευτούν ουσιαστικά με στόχο την κοινωνική πρόοδο και ασφάλεια. Δεν ενδιαφέρουν πλέον κανέναν και δεν υπάρχει χρόνος ανάλωσης σε αντικρουόμενα συμφέροντα, αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, κενά νόμων, αδιέξοδες διοικητικές διαδικασίες, ελλείψεις μέσων και προσωπικού, μείωση χρηματοδοτήσεων κ.λπ. Πρέπει να χαράξουμε μεγαλεπήβολη πορεία και να στραφούμε ξανά στον άνθρωπο και στη διασφάλιση των αναγκών του για δικαιοσύνη, ισονομία, ασφάλεια, κοινωνική πρόνοια, παιδεία και ευημερία. Από τη θέση μου ως συντονίστρια του κρατικού θεσμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, και διά στόματος όλων των στελεχών της στις υπηρεσίες και των τεσσάρων νομών του νησιού μας, δεσμεύομαι ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αναβαθμίσουμε και να επιταχύνουμε τις υπηρεσίες που παρέχουμε σε πολίτες, φορείς και επιχειρήσεις. Με στόχο την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, την προστασία και κοινωφελή διαχείριση των φυσικών πόρων, τη διασφάλιση της πολιτικής προστασίας, την ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου μέσω του ελέγχου νομιμότητας των πράξεων και διαδικασιών, σχεδιάζουμε το ετήσιο πρόγραμμα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με γνώμονα τη συνεργασία, τη συνεννόηση και την αξιολόγηση. Ας είναι το 2018 μια χρονιά προσπάθειας και συνέργειας για το κοινωνικό καλό. Να ευχηθώ αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη, εργατικότητα και πρόοδο. Χρόνια πολλά».

Στ. Αρναουτάκης

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, από την πλευρά του, δήλωσε στη "Νέα Κρήτη":

«Πάνω απ' όλα πρέπει να πούμε μακάρι να έχουμε όλοι υγεία, δύναμη και αισιοδοξία. Έχουν δρομολογηθεί τα μεγάλα έργα της Κρήτης όπως είναι ο ΒΟΑΚ και το αεροδρόμιο και περιμένουμε να μπουν στη φάση δημοπράτησης, παράλληλα με τα έργα τα οποία έχουμε στο Περιφερειακό Πρόγραμμα. Να δώσουμε πάρα πολλά έργα στο νησί, που θα δώσουν και θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Παράλληλα, σε συνεργασία με όλους τους φορείς, να ενδυναμώσουμε τη θέση μας, γιατί έτσι θα είμαστε πιο δυνατοί. Και με τη δύναμη του Θεού θεωρούμε ότι το 2018 θα είναι ένας χρόνος πάρα πολύ δυναμικός για την Κρήτη».

Στέλιος Βοργιάς

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, τονίζει:

«Σίγουρα δεν μπορούμε να μην περιμένουμε το πολυτιμότερο αγαθό: την υγεία σε όλο τον κόσμο. Και από 'κει και πέρα, να έχουμε τέτοιες εξελίξεις που το κάθε νοικοκυριό να μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια. Να ανοίξουν δουλειές και πραγματικά να αλλάξει η γενικότερη κατάσταση. Να πάρουμε σαν έθνος τα πάνω μας, γιατί πραγματικά τα χρόνια της κρίσης που έχουν περάσει μας έχουν ρίξει αρκετά...».

Χαράλαμπος Λεκάκης

«Ανεξάρτητα από τα όσα υπόσχεται η κυβέρνηση λέγοντας πως θα τελειώσουν τα μνημόνια, βλέπουμε ότι η αγορά δεν είναι στην καλύτερή της κατάσταση», δηλώνει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου και Ε' αντιπρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ κ. Χαράλαμπος Λεκάκης.

«Από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν έχει δεσμευτεί ότι θα κάνει κινήσεις για να βοηθήσει και να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δεν έχει πει τίποτα σχετικά με τη μείωση της ανεργίας, του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων, θεωρούμε ότι θα είναι μια χρονιά όπως τις προηγούμενες. Μια από τα ίδια δηλαδή. Σίγουρα, βέβαια, το ότι έχουμε τον τουριστικό τομέα ο οποίος πάει καλά, είναι κάτι που βοηθάει την οικονομία, όχι όμως στο βαθμό εκείνο που θα συνέβαλε στην ανάκαμψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που μετά από οκτώ χρόνια κρίσης έχουν πλέον χάσει το 80% του τζίρου τους. Ακόμα και τα μνημόνια να τελειώσουν το 2018, ξέρουμε ότι η χώρα μας έχει υπογράψει δεσμεύσεις επώδυνες για τα επόμενα τουλάχιστον 40 χρόνια», καταλήγει ο κ. Λεκάκης.

Μανόλης Αλιφιεράκης

«Το 2017 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τον επιχειρηματικό κόσμο. Πιστεύω όμως ότι οι επιχειρήσεις της Κρήτης ανταποκρίθηκαν με τόλμη και αυταπάρνηση στο καθήκον τους, αναδεικνύοντας την πρωτοπόρο τοπική επιχειρηματικότητα σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα», σημειώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανόλης Αλιφιεράκης. Η νέα χρονιά μπορεί να είναι αρκετά καλύτερη, αρκεί και η Πολιτεία να συναισθανθεί τη συμβολή των επιχειρήσεων στην ευημερία του τόπου. Πρέπει να είναι αρωγός στην προσπάθεια του επιχειρηματία, του ελεύθερου επαγγελματία, και να τον διευκολύνει στη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Η μείωση της φορολογίας, η σταθερή σχέση εμπιστοσύνης και η δημιουργία φιλικού επενδυτικού κλίματος αποτελεί προϋποθέσεις για ένα ελπιδοφόρο νέο χρόνο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και καλύτερο εισόδημα για όλους. Εύχομαι καλή χρονιά», καταλήγει ο κ. Μανόλης Αλιφιεράκης.

Μανόλης Κουμαντάκης

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, κ. Μανόλης Κουμαντάκης, δήλωσε στη "Νέα Κρήτη":

«Αυτή τη χρονιά μπορεί να λήγει το μνημονιακό πρόγραμμα, αλλά δε βγαίνουμε από την εποπτεία των Θεσμών. Αν δεν αλλάξουν οι οικονομικές πολιτικές, αν η ρευστότητα στην αγορά δεν ενισχυθεί, αν το κράτος δεν αφήσει τις μικροπολιτικές και αν δεν αρχίσει να αποπληρώνει αυτά που χρωστάει στον ιδιωτικό τομέα, αν δεν έρθει ανάπτυξη, αν το τραπεζικό σύστημα δε συνδράμει σε αυτή τη διαδικασία και αν δεν μπορέσουμε να δώσουμε μια καλύτερη διάχυση του τουριστικού προϊόντος, του μοναδικού τομέα που έχει απομείνει να στηρίζει την οικονομία, αλλαγή δε θα υπάρξει. Πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένες αναπτυξιακές πολιτικές. Με ευχολόγια τα πράγματα δεν αλλάζουν».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης, Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια