Ειδήσεις

Έφτασαν στην Κρήτη τα ξημερώματα 262 πρόσφυγες

Έφτασαν τα ξημερώματα στο νησί 262 πρόσφυγες - Για τη φιλοξενία τους έχουν εκμισθώσει σπίτια σε Ηράκλειο, Σητεία και Χανιά

Από τις δύσκολες συνθήκες της Μόριας, 262 πρόσφυγες έφτασαν τα ξημερώματα στο λιμάνι του Ηρακλείου, όπου τους υποδέχθηκαν στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και στελέχη της Αναπτυξιακής Ηρακλείου.

Πρόκειται για ευάλωτες ομάδες από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ που φιλοξενούνταν σε χοτ σποτ στη Λέσβο, με τους πρόσφυγες να διαμένουν από νωρίς το πρωί σε σπίτια σε Ηράκλειο, Χανιά και Σητεία.

Από τον Απρίλιο του 2017 μέχρι σήμερα 600 πρόσφυγες βρίσκονται στην Κρήτη, όταν ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για 750 πρόσφυγες.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 262 ΠΡΟΣΦΥ6ΓΕΣ, ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΠΑΙΔΙΑ, ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Στα τέλη του χρόνου θα υπογραφεί νέα σύμβαση για τη στέγαση προσφύγων και αιτούντων άσυλο στο νησί για το 2018, χωρίς ωστόσο να υπάρξει αύξηση των συνολικών θέσεων.

Ήδη, στη χώρα μας διαμένουν 46.000 πρόσφυγες, ενώ τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων φιλοξενεί η Τουρκία.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΝΑΧΩΡΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΒΟ ΓΙΑ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Την ικανοποίηση τους για την πορεία του προγράμματος Στέγασης Αιτούντων Άσυλο και προσφύγων στην Κρήτη εξέφρασαν στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και της Αναπτυξιακής Ηρακλείου.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί σχετική ημερίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Αθήνα, όπου δήμου θα ανταλλάξουν εμπειρίες και ιδέες για το μέλλον.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

Σχόλια