Ειδήσεις

Έρχονται 40 κατεδαφίσεις στο Ηράκλειο, που θα γίνει η αρχή

40 κατεδαφίσεις θα γίνουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018 σε όλη την Κρήτη. Διαβάστε τις περιοχές όπου "πιάνουν" δουλειά οι μπουλντόζες.

Με την πρόσφατη κατεδάφιση ταβέρνας και καφέ μπαρ στο Καλαμάκι Χανίων να είναι μόνο η αρχή στο νησί, "άρχισαν τα όργανα" με τις κατεδαφίσεις στην Κρήτη, όπου και φαίνεται πως ήδη υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα καταπατήσεων, για το οποίο έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με στοιχεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ο νόμος θα εφαρμοστεί άμεσα σε δεκάδες περιπτώσεις που αφορούν σε καταπατήσεις δημόσιας γης ή και σε καταπατήσεις αιγιαλών, ουκ ολίγες, προφανώς, σε ολόκληρο το νησί.

Τομπρούκ και Καρτερός σε πρώτο πλάνο

Μιλώντας στην "ΚΡΗΤΗ ΤV" για τα ζητήματα αυτά, η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, έκανε λόγο για 40 κατεδαφίσεις που θα γίνουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018 σε όλη την Κρήτη, με την περιοχή του Τομπρούκ αλλά και του Καρτερού στο Ηράκλειο να μπαίνουν σε πρώτο πλάνο, για την αποκατάσταση της νομιμότητας. Έτσι το όργιο των περιβαλλοντικών εγκλημάτων, αν κάτι δεν προκύψει στην πορεία, αναμένεται να περιοριστεί σημαντικά και να εδραιωθεί, φυσικά, η τάξη - σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης - αφού μέχρι τώρα είχαν διαπιστωθεί σε επίπεδο Κρήτης 107 περιπτώσεις αυθαίρετης δόμησης, που αποτελούσαν "καρφιά" στον όποιο αναπτυξιακό σχεδιασμό στο νησί μας.

Σύμφωνα με τη Μαρία Κοζυράκη, «διάγουμε μια πολύ δύσκολη περίπτωση, όπου το τι είναι νόμιμο και τι είναι παράνομο είναι ένα πολύ ρευστό ερώτημα»... Και αυτό έχει την εξήγηση σύμφωνα με την οποία, όταν ο νομοθέτης που είναι και εκείνος ο οποίος ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις, προκειμένου να δοθεί μια άδεια και να επιτραπεί μια επένδυση σε κάποια περιοχή, δεν είναι ξεκάθαρος, τότε δημιουργούνται εύλογα προβλήματα ως προς την ερμηνεία και την εφαρμογή του σχετικού νόμου. Έτσι, με όλα αυτά τα μπερδέματα, έχουμε φτάσει σήμερα να μιλάμε για τραγικά - πλην όμως επίσημα - στοιχεία, που δείχνουν καταπάτηση στην Κρήτη μέχρι και των περιοχών Νatura, αφού, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, διαπιστώνονται τουλάχιστον 40 περιπτώσεις περιβαλλοντικού "εγκλήματος" που αφορά στην αυθαίρετη δόμηση.

«Υπάρχουν περιβαλλοντικά αδικήματα, υπάρχουν καταπατήσεις, υπάρχουν παράνομες δραστηριότητες... Υπάρχει σοβαρό θέμα και στην Κρήτη, όπως και σε όλη την Ελλάδα. Δεν μπορώ να την ξεχωρίσω από άλλες περιοχές», λέει συγκεκριμένα στην "ΚΡΗΤΗ ΤV" η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, η οποία, ως δασολόγος που είναι, έχει και ιδιαίτερες ευαισθησίες γύρω από τόσο σοβαρά, περιβαλλοντικά "εγκλήματα", για τα οποία η ίδια είναι αποφασισμένη να δώσει σκληρές μάχες για να βάλει ένα τέλος.

Μεγάλη η έλλειψη προσωπικού

Και όλα αυτά την ώρα που διαπιστώνεται ανεπάρκεια επιθεωρητών τα τελευταία χρόνια, με την Περιφέρεια Κρήτης και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης να τρέχουν και να μη φτάνουν για την καταγραφή των δεκάδων περιπτώσεων σε καταπατήσεις.

Σύμφωνα, συγκεκριμένα, με τη Μαρία Κοζυράκη, «έχουμε μειωμένες προσλήψεις και προβλήματα μετατάξεων. Υπάρχει παντού πρόβλημα. Γι' αυτό λέω ότι σε όλους τους τομείς, και στην Περιφέρεια και στην Αποκεντρωμένη, με το προσωπικό σήμερα και τις υπηρεσίες που επιτελούν περιβαλλοντική αδειοδότηση, αν όλο αυτό γίνει εύκολα, γρηγορότερα και τυποποιημένα, θα μπορέσουν οι υπηρεσίες και οι μονάδες αυτές να προσανατολιστούν στην περιβαλλοντική επιθεώρηση και στον περιβαλλοντικό έλεγχο»...

Και έτσι, αντιμέτωποι με τα περιβαλλοντικά μέτρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης θα έρθουν δεκάδες ιδιοκτήτες, που θα δουν τα αυθαίρετα κτίσματα να πέφτουν το ένα μετά το άλλο, το αμέσως επόμενο διάστημα...

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Κουμαντάκης

(H φωτογραφία είναι από το Καλαμάκι Χανίων όπου κατεδαφίστηκε επιχείρηση)

Σχόλια