Ειδήσεις

Πρωτοποριακό: Για πρώτη φορά μεταμόσχευση δέρματος σε δίδυμα

Ένας άνθρωπος σώθηκε χάρη στη μεταμόσχευση δέρματος που προερχόταν από τον δίδυμο αδελφό του, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά.

Ένας άνθρωπος σώθηκε χάρη στη μεταμόσχευση δέρματος που προερχόταν από τον δίδυμο αδελφό του, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά.

Οι δεσμοί μεταξύ διδύμων είναι αδιάρρηκτοι, δεσμοί αίματος αλλά και... δέρματος: το αποδεικνύει η περίπτωση του Φρανκ, ενός νεαρού άνδρα που είχε υποστεί εγκαύματα στο 95% του σώματός του και ήταν καταδικασμένος να πεθάνει. Σώθηκε χάρη στη μεταμόσχευση δέρματος που προερχόταν από τον δίδυμο αδελφό του, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά.

«Είχα μόλις χτυπήσει ένα καινούριο τατουάζ στο μπράτσο μου. Το μόνο πράγμα που απέμεινε από αυτό ήταν η λέξη Ζωή» αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 33χρονος άνδρας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιούμε μεταμόσχευση δέρματος μεταξύ διδύμων στο 95% του σώματος» εξήγησε ο χειρουργός Μορίς Μιμούν, ο επικεφαλής της μονάδας επανορθωτικής και αισθητικής πλαστικής χειρουργικής στο νοσοκομείο Σεν-Λουί του Παρισιού.

Στο παρελθόν είχαν γίνει παρόμοιες επεμβάσεις με το δέρμα του δίδυμου του ασθενή, όμως ποτέ σε τέτοια έκταση. Με εγκαύματα στο 95% του σώματος οι πιθανότητες επιβίωσης είναι ουσιαστικά μηδενικές. Στις προηγούμενες περιπτώσεις οι μεταμοσχεύσεις αφορούσαν από το 6% έως το 68% του δέρματος, εξήγησε ο Μιμούν.

Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι το μεταμοσχευμένο δέρμα δεν θα απορριφθεί ποτέ, ο ασθενής δεν χρειάζεται να λαμβάνει φάρμακα για να εμποδίσει την απόρριψη αφού οι ομοζυγωτικοί δίδυμοι έχουν ουσιαστικά πανομοιότυπο DNA.

«Το σώμα μου είναι τραυματισμένο αλλά οι πληγές έχουν επουλωθεί καλά. Τώρα το πρόσωπό μου είναι καλά και δεν πονάω πια», είπε ο 33χρονος Φρανκ Ντιφουρμαντέλ.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2016 ο Φρανκ, που εργαζόταν ως χημικός, εισήχθη στο εξειδικευμένο κέντρο αποκατάστασης του νοσοκομείου Σεν-Λουί στο Παρίσι. Είχε υποστεί εγκαύματα στο 95% του σώματός του σε εργατικό ατύχημα: σημειώθηκε έκρηξη ενώ χειριζόταν μια πολύ εύφλεκτη ουσία, όπως εξήγησε ο ίδιος. "Καιγόμουν ζωντανός επί 15 δευτερόλεπτα", περιέγραψε.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Σχόλια