Ειδήσεις

"Πληγωμένο" το Λιμενικό Περίπτερο του 1951 - τι σχεδιάζεται;

"Φως στο τούνελ" επιτέλους για τη διάσωση του Λιμενικού Περιπτέρου Ηρακλείου, αφού έγινε το πρώτο σημαντικό βήμα στην προσπάθεια αποκατάστασης και ανάδειξης του σημαντικού κτίσματος στην παραλιακή, που αποτελεί κηρυγμένο μνημείο της πόλης...

Το πρώτο σημαντικό βήμα έγινε χθες, με την υπογραφή της σύμβασης για την εκπόνηση της μελέτης αποκατάστασης του Λιμενικού Περιπτέρου. Το επόμενο "στοίχημα" βεβαίως για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου είναι να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια ώστε να χρηματοδοτηθεί το έργο, που θα δώσει "φιλί ζωής" σε ένα ξεχασμένο, "πληγωμένο" ιστορικό κτίσμα του Ηρακλείου. Ένα μνημείο, τις "πληγές" και την εγκατάλειψη του οποίου τα τελευταία χρόνια έχουμε αναδείξει ουκ ολίγες φορές, συνοδεία και σχετικών αποκαλυπτικών φωτογραφικών ντοκουμέντων εδώ στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη".

Εκπόνηση της μελέτης

Αναλυτικότερα, όπως ανακοινώθηκε χθες από τον ΟΛΗ, «υπεγράφη σήμερα (σ.σ. χθες), στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, η σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης "Αποκατάσταση Λιμενικού Περίπτερου Ηρακλείου στην αρχική του μορφή", αρχικού προϋπολογισμού 145.971,85 ευρώ, από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου κ. Απόλλωνα Φιλιππή και το νόμιμο εκπρόσωπο της αναδόχου Ένωσης Οικονομικών Φορέων "Σγουρός Οδυσσέας, Τζανάκης Εμμανουήλ, Βοσκάκης Εμμανουήλ, Ταβλάς Νικόλαος, Γεωργιλάς Αθανάσιος", κ. Σγουρό Οδυσσέα».

Όπως σημειώνει ο ΟΛΗ, η εκπόνηση της εν λόγω μελέτης αποτελεί το πρώτο βήμα για να επανέλθει το Λιμενικό Περίπτερο στην αρχική του μορφή έπειτα από τις απαραίτητες παρεμβάσεις και να αποτελέσει ένα έργο που θα αναβαθμίσει την περιοχή και θα συμβάλει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. Στο σχεδιασμό του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου είναι από το κτήριο αυτό να απομακρυνθούν όλες οι αυθαίρετες προθήκες, ώστε να μείνει το αρχικό κέλυφος, το οποίο, όταν αναστηλωθεί, θα μπορεί να αναδειχθεί καταλλήλως και - εξίσου σημαντικό - να αξιοποιηθεί για ψυχαγωγικές και πολιτιστικές δράσεις.

Το μοντέλο διαχείρισης που έχει επιλεγεί για το μνημείο, όταν με το καλό ολοκληρωθεί η παρέμβαση αποκατάστασης, είναι η συνδυαστική λειτουργία του Λιμενικού Περιπτέρου ως χώρου που θα στεγάσει πολιτιστικές δραστηριότητες και ως εστιατορίου.

Βεβαίως μπορεί η χθεσινή υπογραφή της σύμβασης για την ανάθεση της μελέτης να σκορπά ικανοποίηση, όμως το ζητούμενο είναι μετά την ολοκλήρωση της μελέτης να βρεθούν τα αναγκαία κονδύλια για την αποκατάσταση του ιστορικού αυτού κτηρίου, προκειμένου να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον ΟΛΗ, η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση της μελέτης αποκατάστασης του Λιμενικού Περιπτέρου στον όρμο του Δερματά θα είχε ολοκληρωθεί νωρίτερα, αλλά το καλοκαίρι του 2016 (Αύγουστος 2016) άλλαξε το νομικό καθεστώς που διέπει τα δημόσια έργα-μελέτες, με την ψήφιση του Νόμου 4412/2016, με συνέπεια να χρειαστεί η προσαρμογή της διακήρυξη στα νέα νομοθετικά δεδομένα.

Το ιστορικό

Το Λιμενικό Περίπτερο κατασκευάστηκε το 1951 και βασίζεται σε μελέτη που εκπονήθηκε από τον αρχιτέκτονα μηχανικό Ι. Τζομπανάκη και εγκρίθηκε από τη Γενική Διοίκηση Κρήτης.

Η δημοπράτηση του έργου έγινε στις 30/6/1951 από τη Λιμενική Επιτροπή Ηρακλείου και ο προϋπολογισμός του έργου ανερχόταν σε 270 εκατ. δρχ. Το 1958 η Λιμενική Επιτροπή ενέκρινε την επέκταση του Περιπτέρου. Το Λιμενικό Περίπτερο επί σειρά ετών μισθωνόταν από το Λιμενικό Ταμείο και οι διάφοροι ενοικιαστές είχαν την ευθύνη για τη συντήρησή του υπό την επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Λιμενικού Ταμείου...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια