Ειδήσεις

Οι αντιφάσεις του νέου χωροταξικού Κρήτης

Δεν προλάβαμε να γράψουμε χθες για το νέο χωροταξικό πλαίσιο της Κρήτης, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, και τη... δημιουργική ασάφεια που το διακατέχει σε αρκετά καίρια ζητήματα.

Δεν προλάβαμε να γράψουμε χθες για το νέο χωροταξικό πλαίσιο της Κρήτης, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, και τη... δημιουργική ασάφεια που το διακατέχει σε αρκετά καίρια ζητήματα, και να που έχουμε και τις πρώτες θεσμικές αντιδράσεις, που καυτηριάζουν την ασάφεια του χωροταξικού.

Οι αντιδράσεις εστιάζονται στο ενεργειακό μέτωπο και δη στο κομμάτι των ΑΠΕ, όπου απ' ό,τι προκύπτει από τα λεγόμενα θεσμικών φορέων, το χωροταξικό "αδειάζει" τον εαυτό του, δημιουργώντας ένα αλλοπρόσαλλο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις σχεδιαζόμενες ή μελλοντικά σχεδιαζόμενες επενδύσεις.

Χαρακτηριστική είναι η σκληρή ανακοίνωση που έβγαλε χθες η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ). Η ΕΛΕΤΑΕΝ "υποδέχτηκε" με δηκτικό τρόπο τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του νέου Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Κρήτης, κάνοντας λόγο για ένα αλλοπρόσαλλο νέο πλαίσιο, το οποίο στέλνει αντιφατικά μηνύματα και αυξάνει την αβεβαιότητα όσων προσπαθούν να αναπτύξουν αιολικά πάρκα στην Κρήτη, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

«Το νέο χωροταξικό πλαίσιο της Κρήτης αποκλείει και ταυτόχρονα αναστέλλει τον αποκλεισμό των αιολικών πάρκων από τις περιοχές Natura (!)», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η ΕΛΕΤΑΕΝ, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στο τέλος της ημέρας τα αιολικά πάρκα θα συνεχίζουν να αναπτύσσονται εντός περιοχών Natura 2000 και στην Κρήτη. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, θα έχει δοθεί εντωμεταξύ η δυνατότητα να τίθενται κακοπροαίρετα πρόσθετα εμπόδια, δυσκολίες και καθυστερήσεις στην ανάπτυξη με την κατά το δοκούν επίκληση των διατάξεων του νέου χωροταξικού πλαισίου της Κρήτης!

Η ανακοίνωση της ΕΛΕΤΑΕΝ

«Τελικά δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Κρήτης. Το νέο πλαίσιο αποκλείει και ταυτόχρονα αναστέλλει τον αποκλεισμό των αιολικών πάρκων από τις περιοχές Natura (!). Κατορθώνει έτσι να στείλει αντιφατικά μηνύματα και να αυξήσει την αβεβαιότητα όσων προσπαθούν να αναπτύξουν αιολικά πάρκα στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο περιέχει τη διατύπωση "εξαιρούνται οι περιοχές του δικτύου Natura 2000 και οι λοιπές προστατευόμενες περιοχές από την εγκατάσταση αιολικών και ηλιοθερμικών πάρκων" (άρ. 6, παρ. 3).

Προσθέτει όμως ότι "οι τυχόν αντιφάσεις ή αποκλίσεις του παρόντος Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου σε σχέση με τα υπερκείμενα εν ισχύι Γενικό και Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια, οι οποίες δεν αποτελούν εξειδικεύσεις/συμπληρώσεις αυτών, ισχύουν υπό τον όρο ενσωμάτωσής τους στα Πλαίσια" (άρ. 22, παρ. 1)», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας και συνεχίζει στο ίδιο δηκτικό ύφος:

«Δηλαδή, φαίνεται ότι η κυβέρνηση πιστεύει πως μπορεί να ορίζονται εκ των προτέρων τεράστιες εκτάσεις ως ζώνες αποκλεισμού για κάθε αιολικό πάρκο, χωρίς καμία ειδική μελέτη ή κατά περίπτωση εξέταση. Φαίνεται ότι το μόνο που θεωρεί ως (τυπικό ίσως) εμπόδιο για την πλήρη εφαρμογή της συντηρητικής αυτής άποψης είναι ότι δεν εναρμονίζεται με το υπερκείμενο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ.

»Στην πραγματικότητα η άποψη αυτή προσκρούει και στο νόμο για την προστασία της Βιοποικιλότητας και στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε περιοχές Natura 2000.

»Πάνω απ' όλα όμως προσκρούει στην κοινή λογική και στην ανάγκη για υγιή ανάπτυξη, για προστασία του περιβάλλοντος και για σταθερό και ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον.

»Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό της έκτασης της ελληνικής επικράτειας που έχει υψόμετρο άνω των 500 μ. και έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 ξεπερνά το 37%, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Είναι προφανές ότι, εάν αυτές οι περιοχές αποκλειστούν για τα αιολικά πάρκα, δεν μπορούμε να μιλάμε για συμμετοχή της Ελλάδας στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Ποιο είναι το τελικό συμπέρασμα μέσα σε όλη αυτή τη σύγχυση που διακρίνει το νέο χωροταξικό ως προς τις επενδύσεις ΑΠΕ;

Σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, το τελικό συμπέρασμα έχει ως εξής: «Μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του ΠΧΠ Κρήτης, θα συνεχίσουν νομίμως να αναπτύσσονται αιολικά πάρκα εντός περιοχών Natura 2000 και στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, σύμφωνα με τις αυστηρές διατάξεις της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Έχει όμως αυξηθεί η σύγχυση, η αβεβαιότητα και η απορία. Και, δυστυχώς, έχει δημιουργηθεί η δυνατότητα να τίθενται κακοπροαίρετα πρόσθετα εμπόδια, δυσκολίες και καθυστερήσεις στην ανάπτυξη, με κατά το δοκούν επίκληση των διατάξεων του νέου ΠΧΠ Κρήτης».

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια