default-image

Η Συμφωνία των Γάλλων με τον Κεμάλ Ατατούρκ

Η Συμφωνία των Γάλλων με τον Κεμάλ Ατατούρκ

Σαν σήμερα, 20 Οκτωβρίου, υπογράφηκε η συμφωνία των Γάλλων με τον Κεμάλ Ατατούρκ, γνωστή και ως Συμφωνία της Άγκυρας. Διαβάστε αναλυτικά κάποια από τα γεγονότα που σημάδεψαν τη σημερινή μέρα.

Η συμφωνία των Γάλλων με τον Ατατούρκ

Ήταν 20 Οκτωβρίου του 1921, όταν υπογράφεται ανάμεσα στη Γαλλία και την Τουρκία η Συμφωνία της Άγκυρας. Μεσούσης της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Γάλλος πρεσβευτής Φρανκλέν Μπουγιόν υπογράφει με τον Κεμάλ Ατατούρκ την περίφημη σύμβαση, η οποία προέβλεπε την αναγνώριση του κεμαλικού καθεστώτος, τη σύναψη εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στα δύο κράτη, καθώς και την αποχώρηση του γαλλικού στρατού από τα τουρκικά εδάφη. Σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους από τη Συμφωνία της Άγκυρας, η ελληνική "Μεγάλη Ιδέα" έμελλε να σβήσει με τον πλέον οδυνηρό τρόπο.

Βίος και Πολιτεία του "καταραμένου" Ρεμπό

Σαν σήμερα, στις 20 Οκτωβρίου του 1854, γεννιέται ο Γάλλος ποιητής Αρθούρος Ρεμπό. Ο Ζαν Νικολά Αρτίρ Ρεμπό, όπως ήταν το πλήρες του όνομα, θεωρείται από τους εξέχοντες εκπροσώπους του ρεύματος του Συμβολισμού και επηρέασε όσο λίγοι σύγχρονοί του τη μοντέρνα ποίηση. Το μοναδικό έργο του Ρεμπό που δημοσιεύτηκε με την άδειά του ήταν το θρυλικό "Μια Εποχή στην Κόλαση".

Σημαντικό μέρος των ποιημάτων του δημοσιεύτηκε ενόσω ζούσε, χωρίς ωστόσο ο ποιητής να δώσει ποτέ τη συγκατάθεσή του. Άξιον αναφοράς είναι το γεγονός ότι ο Ρεμπό σταμάτησε να ασχολείται με την ποίηση σε ηλικία μόλις 20 ετών. Μαζί με τους Κάρολο Μποντλέρ και Πολ Βερλέν, ο Ρεμπό αποτελεί την τριάδα των Γάλλων "καταραμένων" ποιητών. Πέθανε στις 10 Νοεμβρίου του 1891, "χτυπημένος" από καρκίνο των οστών, στην πόλη της Μασσαλίας.

Η μοιραία πτήση των "Lynyrd Skynyrd"

Πριν από ακριβώς 40 χρόνια, στις 20 Οκτωβρίου του 1977, σημειώνεται το αεροπορικό δυστύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή του το μέλος του θρυλικού αμερικανικού συγκροτήματος "Lynyrd Skynyrd", Ρόνι Βαν Ζαντ. Τα υπόλοιπα μέλη της ροκ μπάντας τραυματίζονται σοβαρά, ενώ τρεις ακόμη επιβαίνοντες στο μοιραίο αεροσκάφος χάνουν τη ζωή τους. Οι "Lynyrd Skynyrd" ήταν ήδη διάσημοι στις ΗΠΑ, ωστόσο μετά το δυστύχημα η φήμη τους απογειώθηκε. Παρ' όλα αυτά, τα εναπομείναντα μέλη της μπάντας αποφάσισαν να μη συνεχίσουν χωρίς τον Ρόνι Βαν Ζαντ και διέλυσαν το συγκρότημα.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News