default-image

Λάδια στάθηκαν μοιραία για μητέρα 2 παιδιών, ξυπνούν μνήμες

Κρήτη
Λάδια στάθηκαν μοιραία για μητέρα 2 παιδιών, ξυπνούν μνήμες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις δικαστικές αίθουσες φτάνει σήμερα η υπόθεση του τραγικού θανάτου μιας 36χρονης Κρητικιάς μητέρας δύο ανήλικων παιδιών, η οποία είχε τραυματιστεί βαρύτατα σε τροχαίο που είχε σημειωθεί πριν από περίπου επτάμισι χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας, όταν το αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε βγήκε από το δρόμο εξαιτίας λαδιών που είχαν χυθεί στο οδόστρωμα από φορτηγό όχημα.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, αναμένεται να καθίσουν τέσσερα άτομα - οι δύο εκ των οποίων αστυνομικοί - για να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό για την πολύκροτη υπόθεση.

Το δυστύχημα είχε σημειωθεί το Μάρτιο του 2010 στην επαρχιακή οδό Ιεράπετρας-Παχιάς Άμμου, στο Λασίθι, και συγκεκριμένα στο ύψος της διακλάδωσης με την Επισκοπή. Η αδικοχαμένη μητέρα επέστρεφε οδικώς από την Ιεράπετρα στην Παχιά Άμμο, έχοντας μαζί της στο αυτοκίνητο τον ανήλικο γιο της.

 Το δυστύχημα που έμελλε να κοστίσει τη ζωή στην 36χρονη έλαβε χώρα περίπου στις 6:30 το απόγευμα.

Περίπου δύο ώρες νωρίτερα, από το επίμαχο σημείο πέρασε μια νταλίκα η οποία κατευθυνόταν προς το Ηράκλειο. Σύμφωνα με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, από το φορτηγό όχημα χύθηκαν «λάδια», σε μήκος τεσσάρων χιλιομέτρων του οδοστρώματος. Ωστόσο, η μεγάλη ποσότητα «λαδιών» που χύθηκε εκτεινόταν σε μήκος περίπου εκατό μέτρων της οδού. Σε εκείνο το κομμάτι του δρόμου, η άτυχη γυναίκα φέρεται να έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου, το οποίο εξετράπη και προσέκρουσε σε σταθερό αντικείμενο.

Από τη σφοδρή πρόσκρουση, η 36χρονη τραυματίστηκε βαρύτατα, καθώς υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Στον αντίποδα, ο ανήλικος γιος της, ο οποίος καθόταν στο πίσω κάθισμα, στάθηκε τυχερός, καθώς δεν τραυματίστηκε. Η άτυχη οδηγός μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έδωσε άνιση μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, χωρίς δυστυχώς να τα καταφέρνει.

Μετά το τραγικό τροχαίο προέκυψαν ποινικές ευθύνες για συνολικά τέσσερα άτομα, τα οποία τελικά παραπέμφθηκαν για να δικαστούν για την πράξη της «ανθρωποκτονίας από αμέλεια, διά παραλείψεως». Πρόκειται για τον οδηγό της επίμαχης νταλίκας, τον ιδιοκτήτη της, καθώς και τους δύο αστυνομικούς οι οποίοι μετέβησαν στο σημείο όπου είχαν χυθεί τα «λάδια».

Σύμφωνα με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, οι αστυνομικοί αμέλησαν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί το ατύχημα. Ειδικότερα, οι δύο άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. - ο ένας εκ των οποίων έχει πλέον συνταξιοδοτηθεί - φέρονται να ενημέρωσαν τις αρμόδιες αυτοδιοικητικές Αρχές για να στείλουν στο σημείο «αδρανή υλικά» και στη συνέχεια να μετέβησαν στο λατομείο των Γουρνιών (κοντά στην Παχιά Άμμο), προκειμένου να φέρουν οι ίδιοι από εκεί «αδρανή υλικά» και να καλύψουν με αυτά τα «λάδια» που είχαν χυθεί.

Η υπόθεση εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λασιθίου, στη Νεάπολη. Κατηγορούμενοι για την - πλημμεληματική - πράξη της «ανθρωποκτονίας από αμέλεια, διά παραλείψεως» ήταν οι δύο αστυνομικοί, καθώς και ο οδηγός κι ο ιδιοκτήτης της νταλίκας. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε κρίνει ένοχους τους τρεις από τους κατηγορούμενους. Αθώος είχε κριθεί ο οδηγός του φορτηγού οχήματος.

Στον αντίποδα, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο κήρυξε ένοχους τους αστυνομικούς και τον ιδιοκτήτη της νταλίκας. Ο τελευταίος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών και ο αστυνομικός - που έχει συνταξιοδοτηθεί - σε φυλάκιση τριών χρόνων. Ο έτερος αστυνομικός, που ήταν κατηγορούμενος, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών. Σημειώνεται ότι οι ποινές και των τριών καταδικασθέντων ανεστάλησαν. Πάντως, μετά την έκδοση της απόφασης, η αρμόδια Εισαγγελία άσκησε έφεση κατά της απαλλακτικής για τον οδηγό της νταλίκας απόφασης. Έτσι, ο τελευταίος θα καθίσει εκ νέου στο εδώλιο για να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό, μαζί με τους υπόλοιπους τρεις κατηγορούμενους, για ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεως.

Κίνδυνος παραγραφής αν δε δικαστεί η υπόθεση

Σημειώνεται ότι η προσδιορισμένη για σήμερα δίκη κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθεί κανονικά, παρά τη διήμερη αποχή που έχει κηρύξει - και - ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου, σε ένδειξη πένθους για την προ ημερών δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, στην Αθήνα.

Κι αυτό καθώς για την επίμαχη υπόθεση υπάρχει κίνδυνος παραγραφής, αφού τον ερχόμενο Μάρτιο συμπληρώνεται οκταετία από την τέλεση της αποδιδόμενης στους κατηγορούμενους πράξεις.

 Για τέτοιες περιπτώσεις, λοιπόν, οι συνήγοροι υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής λαμβάνουν άδεια από το Δικηγορικό Σύλλογο, προκειμένου να τελέσουν κανονικά τα καθήκοντά τους.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News