default-image

Γενικό… λίφτινγκ στο «Ν. Καζαντζάκης» - Ξεκίνησε η επέκταση

Κρήτη
Γενικό… λίφτινγκ στο «Ν. Καζαντζάκης» - Ξεκίνησε η επέκταση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τις εικόνες ντροπής και χάους… στο λίφτινγκ στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου, καθώς οι αναγκαίες εργασίες αναβάθμισης του αποτελούν πλέον μια πραγματικότητα!

Και όλα αυτά συμβαίνουν, αφού χάθηκαν αρκετές δεκαετίες και υπήρξαν, ουκ ολίγες φορές, εικόνες δυσφήμισης στα μάτια χιλιάδων τουριστών οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις ασφυκτικές εικόνες και γενικότερα για τις ουρές ταλαιπωρίας στο πρώτο σε πτήσεις τσάρτερ αεροδρόμιο της χώρας, το αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Την Παρασκευή ξεκίνησαν οι πολυπόθητες εργασίες ανακατασκευής, επέκτασης και εκσυγχρονισμού του Αεροδρομίου Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», εργασίες οι οποίες γίνονται χωρίς κανένα κόστος για το ελληνικό δημόσιο καθώς χρηματοδοτούνται από τα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών μετά από συμφωνία με το υπουργείο Υποδομών.

Το έργο περιλαμβάνει την επέκταση των εγκαταστάσεων του, από τη βορεινή του πλευρά, με τη δημιουργία νέας αίθουσας αναχωρήσεων 3.000 τ.μ. ενώ με την αναδιάταξη χώρων που θα υπάρξει θα δοθεί τέλος στις ασφυκτικές εικόνες που επικρατούν στο πρώτο σε πτήσεις τσάρτερ σε όλη τη χώρα Αεροδρόμιο Ηρακλείου. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένα μικρό εμπορικό κέντρο στα πρότυπα μεγάλων Αεροδρομίων.

Επίσης, το έργο περιλαμβάνει την ανακαίνιση άλλων 8.000 τ.μ., για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, με την ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των πυλών (gates), για τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις των επιβατών.

Οι εργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Μαρτίου 2018, ώστε το σύγχρονο και ανανεωμένο «Ν. Καζαντζάκης» να είναι έτοιμο για τη νέα τουριστική περίοδο.

Τις εργασίες ξηλώματος στο παλιό κτίριο παρακολούθησαν από κοντά ο Αερολιμενάρχης κ. Γιώργος Πλιάκας και ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, με τον φωτογραφικό φακό να καταγράφει καρέ καρέ τις πρώτες εργασίες.

Ο Αερολιμενάρχης Ηρακλείου κ. Γιώργος Πλιάκας δήλωσε τα εξής:

«Εγκαταστάθηκε ο εργολάβος, με τις εργασίες να δουλεύουν στο φουλ σε ένα συγκεκριμένο τμήμα μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, διότι όπως βλέπετε υπάρχει αρκετή κίνηση στο Αεροδρόμιο και τον μήνα Οκτώβριο.  Συγκεκριμένα, θα γκρεμιστεί η έξοδος 1 και 2 ενώ θα γίνει ένα καινούργιο τμήμα προς τη πλευρά του Πύργου Ελέγχου. Πρόκειται για το πρώτο στάδιο του έργου.

Μετά τις 10 Νοεμβρίου θα γίνουν διάφορες τροποποιήσεις στις αφίξεις.  Στο μισό τμήμα των αφίξεων θα διαμορφωθούν χώροι και για τις αναχωρήσεις.  Αυτό σημαίνει ότι οι τουρίστες και οι πολίτες θα αναχωρούν από το κτίριο των αφίξεων, διότι από τις 10 Νοεμβρίου (ίσως και νωρίτερα) το «κομμάτι» των αναχωρήσεων θα κλείσει εντελώς για τις ανάγκες των εργασιών.

Στο παλιό κτίριο των αναχωρήσεων θα γίνουν καταστήματα ενώ στον όροφο θα διαμορφωθούν χώροι για τις αναχωρήσεις αλλά και αίθουσες επιβατών.  Επίσης, θα υπάρξουν νέα ηλεκτρονικά συστήματα ενώ έμφαση θα δοθεί και στην ηλεκτρονική διαφήμιση μέσω της οποίας θα προβάλλονται οι ομορφιές του νησιού, τα κρητικά προϊόντα κ.α.».

Παράλληλα, ο κ. Πλιάκας σημείωσε ότι στο στάδιο της υλοποίησης βρίσκεται ο διαγωνισμός για την προμήθεια ψυκτικών μονάδων, ύψους 800.000 ευρώ για κλιματισμό στον τομέα των αφίξεων και αναχωρήσεων.

«Με καθυστέρηση 5 ημερών και μετά τη δέσμευση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη ξεκίνησαν τα έργα αναβάθμισης του Αεροδρομίου Ηρακλείου.  Πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων φορέων, της διοίκησης του Αεροδρομίου και των εργαζομένων.  Από τη νέα σεζόν, το Αεροδρόμιο Ηρακλείου θα παρουσιάζει μια άλλη εικόνα, εξυπηρετώντας με το καλύτερο δυνατό τρόπο τους τουρίστες.  Αποτελεί ένα δείγμα γραφής για το πώς σκέφτεται η κυβέρνηση να δημιουργήσει τις προοπτικές ανάπτυξης και με άλλα έργα στο νησί μας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σωκράτης Βαρδάκης.

Εξαιτίας των εργασιών θα υπάρξει μια γενικότερη αναστάτωση στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου, όμως από την επόμενη τουριστική σεζόν, η εικόνα να είναι εντελώς διαφορετική τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά.

Καλή η αναβάθμιση αλλά δεν… αρκεί, σχολιάζουν συνδικαλιστές, με τον Πρόεδρο του Παγκρήτιου Συλλόγου Εργαζομένων ΥΠΑ κ. Βαγγέλη Βιστάκη να επισημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση σε σχέση με την επέκταση του πάρκιγνκ, με την ψύξη - θέρμανση καθώς και με ζητήματα που αφορούν τον έλεγχο των αποσκευών.

Για το έργο αναβάθμισης του Αεροδρομίου Ηρακλείου, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης είχε δηλώσει πρόσφατα:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Διευθύνοντα Σύμβουλο και τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών για τη συνεργασία και για την προσπάθεια που κάνουν για να παρέχουμε ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες στα ελληνικά αεροδρόμια. Να τους ευχαριστήσω διπλά για τη συμβολή τους στη σύμβαση που υπογράψαμε με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, για την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του αεροδρομίου Ηρακλείου.

Είναι μια δωρεά που κάνουν τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών για το αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Περιλαμβάνει περίπου 3.000 τ.μ. επέκταση του κτιρίου και ανακαίνιση σε άλλα 8.000 τ.μ.. Άμεσα θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου το κτίριο και οι εργασίες, που είναι να γίνουν εκεί θα είναι έτοιμο.

Το αεροδρόμιο στο Ηράκλειο είναι ένα διεθνές αεροδρόμιο, θα δώσει άλλη εικόνα για τη χώρα, για τα επόμενα χρόνια, μέχρι να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει το αεροδρόμιο στο Καστέλι και για αυτό θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε, γιατί είναι μια πραγματικά μεγάλη συμβολή στη χώρα και τις υποδομές της. Δείχνει, δίνει το στίγμα, όταν έχουμε υγιείς παραγωγικές δυνάμεις, αυτές εισφέρουν στην ανάπτυξη της χώρας και σε αυτές τις δυνάμεις είμαστε δίπλα και για να τις στηρίξουμε και για να τις βοηθήσουμε».

Από τη πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΑΕ ΑΕ Γιώργος Βελέντζας είχε δηλώσει πρόσφατα:

«Πραγματικά θα επενδύσουμε και θα φτιάξουμε ένα αναβαθμισμένο αεροδρόμιο, θα το ζηλεύουν όλα τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, γιατί το αεροδρόμιο του Ηρακλείου είναι το δεύτερο σε κίνηση μετά το «Ελευθέριος Βενιζέλος.

Αυτή τη στιγμή, το 2017, θα εξυπηρετήσει περίπου 8 εκατομμύρια επιβάτες, 4 εκατομμύρια αναχωρούντες και 4 εκατομμύρια αφικνούμενοι.

Πραγματικά θα αυξήσουμε και τους εμπορικούς χώρους και μέσα από εκεί πραγματικά θα μπορέσουμε να προβάλουμε τα ελληνικά προϊόντα, γιατί για εμάς είναι μεγάλη χαρά να επενδύουμε και να εξυπηρετούμε και τις τοπικές κοινωνίες και τις τοπικές οικονομίες».

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

Φωτογραφίες : Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News