Ειδήσεις

"Ζούγκλα" από καλαμιές ο Γιόφυρος λίγο πριν τις βροχές -pics

Πυκνή βλάστηση και μικρό «δάσος» από καλαμιές πνίγουν για μια ακόμη φορά το Γιόφυρο. Τι φοβούνται οι κάτοικοι;

Πυκνή βλάστηση και μικρό «δάσος» από καλαμιές πνίγουν για μια ακόμη φορά το Γιόφυρο σύμφωνα με τους κατοίκους των Τριών Βαγιών. Οι πέριοικοι που είδαν τις προηγούμενες χρονιές τον ποταμό να φουσκώνει και τα νερά του να φτάνουν στα σπίτια,  φοβούνται μήπως οι πρώτες ισχυρές βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τα φερτά υλικά αποτελέσουν και πάλι έναν καταστροφικό συνδυασμό.

Μάλιστα πρόκειται για το δέυτερο "αγκάθι" για τους κατοίκους το τελευταίο διάστημα καθώς η περιοχή έχει βρεθεί ήδη στο επίκεντρο λόγω των βοθρολυμάτων που καταλήγουν στα νερά του ποταμού.

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΓΙΟΦΥΡΟΥ ΜΕ ΒΟΘΡΟΛΥΜΑΤΑ

«Οι συνέπειες θα φανούν με τις βροχοπτώσεις»

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά μιλώντας στο neakriti.gr  o πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Τριών Βαγιών κ.Καρακωνσταντάκης «κανείς δεν έχει παρέμβει φέτος στον ποταμό από το γεφυράκι της Φοινικιάς έως το γεφυράκι στις Τρεις Βαγιές. Συνήθως γινόταν καθαρισμός των καλαμιών περίπου στο μεσαίο κομμάτι αλλά φέτος δεν έχει γίνει. Όσο για τις συνέπειες που θα υπάρξουν με τις πρώτες ισχυρές βροχοπτώσεις, θα εξαρτηθεί από την ποσότητα της βροχής που θα «κατεβάσει» καθώς στη μέση ο ποταμός στενεύει και το νερό συνεχίζει με δύναμη. Συνήθως παρασύρονται φερτά υλικά και λάσπες».

Πέρυσι σύμφωνα με την Περιφέρεια Κρήτης έγινε ο τελευταίος καθαρισμός αλλά χρήματα για νέο, δεν υπάρχουν και δεν κρίνεται απαραίτητος. Άλλωστε όπως ξεκαθαρίζεται τρεις φορές έχει καθαριστεί μέχρι σήμερα ο ποταμός ,και όχι περισσότερες, όπως πιστεύουν πολλοί.

"Οι πλημμύρες δεν έχουν προκληθεί σώνει και καλά από τα καλάμια"

Απαντώντας στην κραυγή αγωνίας των κατοίκων ο αντιπεριφερειάρχης κ.Κουκιαδάκης σημειώνει «δεν μπορεί να γίνει καθαρισμός και δεν χρειάζεται να κοπούν τα καλάμια. Αν κοπούν θα ξαναμεγαλώσουν σε 20 μέρες. Τα θέμα είναι να μην χτίζουμε παράνομα και να μην ρίχνουμε μπάζα. Οι πλημμύρες δεν έχουν προκληθεί σώνει και καλά από τα καλάμια Όποτε κι να υπάρξει μεγάλος όγκος νερού, θα υπάρξει πρόβλημα και κανείς καθαρισμός δεν σώζει την κατάσταση».

Σύμφωνα με τον κ.Κουκιαδάκη έχει γίνει προσφυγή στο ΣτΕ για να χορηγηθούν κονδύλια για τον καθαρισμό των ποταμών, καθώς δεν υπάρχει ούτε ευρώ.  

Σε ότι αφορά δε τις αρμοδιότητες για τον καθαρισμό, παραμένουν απροσδιόριστες αν και σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη συνήθως το κομμάτι αυτό το αναλαμβάνει η Περιφέρεια Κρήτης, ενώ τυπικά η ευθύνη ανήκει στο Δήμο.

Οδήγηση μετ'εμποδίων

Εκτός από το θέμα του ποταμού υπάρχει και η… βλάστηση των δρόμων. Οι καλαμιές στην καλύτερη περίπτωση βρίσκονται στην άκρη του δρόμου, όπως λένε οι κάτοικοι, αλλά  κινδυνεύουν να κρύψουν ακόμη και την ορατότητα οδηγών.

Στις φωτογραφίες που μας έστειλε αναγνώστρια "πρωταγωνιστούν' και πάλι οι καλαμιές

Οι καλαμιές που βρίσκονται στο δρόμο καθαρίζονταν συνήθως από το Δήμο Ηρακλείου σύμφωνα με τον Πολιτιστικό σύλλογο Τριών Βαγιών, χωρίς όμως φέτος, να έχει αλλάξει έστω και στο ελάχιστο η εικόνα. Κάτοικοι και σύλλογος πάντως παραδέχονται ότι μεγάλο θέμα για την περιοχή παραμένει και το «αγκάθι» του ιδιοκτησιακού και της άναρχης δόμησης.

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια