default-image

Βροχές, καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι από το Σάββατο

Κρήτη
Βροχές, καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι από το Σάββατο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας το ερχόμενο Σάββατο. Για κάποιες περιοχές μάλιστα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Γιάννη Καλλιάνο, υπάρχει αυξημένη ανησυχία, αφού οι βροχές θα μετατρέπονται σε πυκνές χιονοπτώχεις και συγκεκριμένα στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Ωστόσο σύμφωνα πάντα με την πρόβλεψη του κ. Καλλιάνου θα υπάρξουν κάποια τμήματα που δε θα επηρεαστούν καθόλου από το πέρασμα του χαμηλού, ενώ και στην Κρήτη αναμένεται να είναι περισσότερο τοπικού χαρακτήρα οι βροχοπτώσεις.

Το κυρίως «πιάτο» της κακοκαιρίας θα έρθει το Σάββατο, όμως από το μεσημέρι της Παρασκευή θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες σε περιοχές του βορείου Ιονίου, της Ηπείρου, στην κεντρική και νότια Πελοπόννησο αλλά και από το βράδυ στη νότια -κυρίως - Κρήτη, στις Κυκλάδες αλλά και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιάδες, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν προβλήματα αφού οι εντάσεις τους δε θα ξεπερνούν τα 4-5 και πολύ τοπικά στο νότιο Αιγαίο τα 6 μποφόρ.

Το Σάββατο «χτυπά την πόρτα» η κακοκαιρία

Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, ο καιρός θα είναι πολύ άστατος σε μεγάλο μέρος της χώρας. Δε θα επηρεαστούν τα περισσότερα τμήματα της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, των Σποράδων και της ανατολικής Πελοποννήσου. Επίσης, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη θα είναι περισσότερο τοπικού χαρακτήρα οι βροχοπτώσεις.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας, θα είναι οι πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι πιθανές χαλαζοπτώσεις, οι ενισχυμένοι άνεμοι, η πτώση της θερμοκρασίας ειδικά στα βόρεια αλλά και οι χιονιοπτώσεις που θα απασχολήσουν τα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Αναλυτικά η πρόγνωση για την Κρήτη από το meteo.gr

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Συννεφιασμένος προβλέπεται ο ουρανός από τις πρωινές ώρες στο Ηράκλειο. Το απόγευμα τα σύννεφα θα πυκνώσουν και θα βρέξει. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΣΑΒΒΑΤΟ

Αραιή συννεφιά προβλέπεται και μόνο κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών το Σάββατο στο Ηράκλειο. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς. Το θερμόμετρο δε θα ξεπεράσει τους 23 βαθμούς Κελσίου.

Βροχερός ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας την Κυριακή στο Ηράκλειο. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί έως 5 Μποφόρ. Το θερμόμετρο δε θα ξεπεράσει τους 20 βαθμούς Κελσίου.

ΡΕΘΥΜΝΟ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Βροχερός προβλέπεται ο καιρός στο Ρέθυμνο την Παρασκευή, κυρίως το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς. Το θερμόμετρο δε θα ξεπεράσει τους 20 βαθμούς Κελσίου.

ΣΑΒΒΑΤΟ

Γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις πρωινές ώρες προβλέπεται αραιή συννεφιά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς. Το θερμόμετρο θα "αγγίξει" τους 26 βαθμούς Κελσίου.

Αλλάζει ξανά ο καιρός μετά την μικρή ανάπαυλα του Σαββάτου. Την Κυριακή λοιπόν αναμένονται βροχές σε όλη τη διάρκεια της ημέρας στο Ρέθυμνο. Oι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι - βορειοδυτικοί έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 17 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΧΑΝΙΑ

Έντονα φθινοπωρινός θα είναι ο καιρός σε όλη τη διάρκεια της ημέρας στα Χανιά. Από το πρωί προβλέπεται έντονη συννεφιά και από το μεσημέρι προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς. Το θερμόμετρο δε θα ξεπεράσει τους 23 βαθμούς Κελσίου.

ΣΑΒΒΑΤΟ

Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός το Σάββατο για να δείξει ξανά και για πολύ λίγο το φθινοπωρινό του "πρόσωπο" την Κυριακή. Αίθριος αναμένεται ο καιρός το Σάββατο και μόνο τις πρωινές ώρες προβλέπεται αραιή συννεφιά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Βροχερός αναμένεται ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας την Κυριακής τα Χανιά. Από τις απογευματινές ώρες προβλέπεται βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Βροχερός αναμένεται ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς. Το θερμόμετρο δε θα ξεπεράσει τους 24 βαθμούς Κελσίου.

ΣΑΒΒΑΤΟ

Έντονη συννεφιά το πρωί, καθαρός ουρανός το απόγευμα, με κύριο χαρακτηριστικό την περιορισμένη ορατότητα κατά τη διάρκεια των βραδινών ωρών το Σάββατο στον Άγιο Νικόλαο. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς. το θερμόμετρο θα "αγγίξει" τους 27 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΡΙΑΚΗ

Βροχερός ο καιρός σε όλη τη διάρκεια της ημέρας στον Άγιο Νικόλαο. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Ανησυχία για κάποιες περιοχές

Τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι στα παρακάτω διαμερίσματα αναμένονται ακραίες κατά τόπους βροχές μέσα στο Σάββατο. Τα ισχυρά φαινόμενα θα επηρεάσουν τις περιοχές που βρίσκονται στο εσωτερικό της κόκκινης καμπύλης.

Πού αναμένονται ισχυρές καταιγίδες:

- Κεντρικό & Βόρειο Ιόνιο

- Ήπειρος

- Δυτική Στερεά

- Θεσσαλία

- Μακεδονία

- Θράκη

- Νησιά του ανατολικού Αιγαίου

- Δωδεκάνησα

- Ίσως τοπικά στη νοτιοδυτική Κρήτη

Και χιόνια στα ορεινά

Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, θα υπάρξει τεράστια υποστήριξη από υγρασία στα χαμηλά και ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα οι βροχές να μετατρέπονται σε πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας ακόμη και πάνω από τα 1700-1800 μέτρα, τοπικά στα ΒΔ ίσως και χαμηλότερα.

Η Αττική εκτός κακοκαιρίας

Δε θα καταλάβουν σχεδόν τίποτα οι κάτοικοι της Αττικής από το πέρασμα αυτού του χαμηλού από τη χώρα μας, πέρα από τους ανέμους που θα ενισχυθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο ή τις παροδικές νεφώσεις. Πάντως η πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει τοπικά στην Αττική είναι πολύ μικρή. Θα υπάρξουν σαφέστατα και μεγάλα διαστήματα με ανοίγματα στον ουρανό.

«Βροχοπάρτι» στη Θεσσαλονίκη

Σε αντίθεση με την Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη το Σάββατο αναμένονται πολύ ισχυρές κατά περιόδους βροχοπτώσεις και καταιγίδες. Ειδικά από το μεσημέρι του Σαββάτου και έπειτα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα γενικευτούν στο νομό ευρύτερα.

Ισχυροί άνεμοι από το Σαββατοκύριακο

Κατά τη διάρκεια της έλευσης του βαρομετρικού χαμηλού, οι άνεμοι - όπως πάντα συμβαίνει - θα ενισχυθούν. Αναμένονται άνεμοι στο Αιγαίο που θα αγγίζουν τα 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα φτάνουν ακόμη και τα 8 μποφόρ τοπικά. Επομένως να είστε προσεκτικοί και στις θάλασσες αλλά και κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων που σε πολλές των περιπτώσεων οι άνεμοι θα ενισχύονται σημαντικά.

Στο Ιόνιο όπως σας είπα αλλά και σε περιοχές του Θερμαϊκού ίσως υπάρξουν και απαγορευτικά. Γι'αυτό, καλό θα είναι, αν μέσα στο Σαββατοκύριακο έχετε προγραμματίσει κάποιο ταξίδι με πλοίο από ή προς αυτές τις περιοχές, όταν θα έρθει η ώρα να επικοινωνήσετε με τις αρμόδιες λιμενικές αρχές για να δείτε αν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια που σας ενδιαφέρουν.

Περιορισμός φαινομένων την Κυριακή

Την Κυριακή οι βροχές θα περιοριστούν στο ανατολικό Αιγαίο, ενώ ίσως παραμείνουν κάποιες και στην Μακεδονία και τη Θράκη, οι οποίες εκεί θα είναι εξασθενημένες και δεν θα προκαλέσουν προβλήματα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News