Ειδήσεις

1.300 χρόνια μετά τελέστηκε Θεία Λειτουργία στη Γόρτυνα-pics

Ιστορική ημέρα η σημερινή  για την Εκκλησία της Κρήτης και τη Μεσσαρά, καθώς μετά από 1.300 χρόνια τελέστηκε Θεία Λειτουργία στην μεγάλη Πεντάκλητη Παλαιοχριστιανική Βασιλική της Γόρτυνας στη Μητρόπολη.

Μέσα σε έναν ελαιώνα λοιπόν, ακριβώς πλάι στο σύνθρονο της Βασιλικής, τόπος της έδρας της Αποστολικής Εκκλησίας Κρήτης κατά την πρωτοβυζαντινή περίοδο, τελέστηκε με λαμπρότητα η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, με τους ήχους και την ατμόσφαιρα στο σημείο να προκαλούν ρίγη και δέος.

Στο συγκεκριμένο σημείο βρισκόταν η πρώτη εκκλησία του Αγίου Τίτου στην Κρήτη. Επειδή τότε η Γόρτυνα ήταν η πρωτεύουσα, ο Άγιος Τίτος αποτέλεσε και τον μητροπολιτικό ναό.

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε ιερουργούντων των Μητροπολιτών Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ.κ. Ευγενίου και Γορτύνης & Αρκαδίας κ.κ. Μακαρίου, καθώς και αρκετών ιερέων, επιστημόνων, αρχαιολόγων, που συμμετείχαν  στο 3ο Διεθνές Συνέδριο με τον γενικό τίτλο «Εν Γορτύνη και Αρκαδία εγένετο»  που λαμβάνει χώρα υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης.

Στην τελετή παραβρέθηκαν πλήθος πιστών από την περιοχή της Μεσσαράς, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, όπως ο βουλευτής Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης, αλλά και αυτοδιοικητικοί φορείς του Νομού.

Σχόλια