default-image

Κρήτη: Εντόπισαν τη σπείρα που δρούσε σε 1,5 λεπτό

Κρήτη
Κρήτη: Εντόπισαν τη σπείρα που δρούσε σε 1,5 λεπτό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγκληματική οργάνωση που είχε διαπράξει περισσότερες από διακόσιες ένοπλες ληστείες, με κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής.

Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης τις πρωινές ώρες της περασμένης Παρασκευής συνελήφθησαν πέντε Έλληνες, ως μέλη της οργάνωσης ηλικίας από 29 έως 52 ετών ενώ ταυτοποιήθηκε και αναζητείται ένας 31χρονος.

Μέχρι τώρα έχουν εξιχνιαστεί πενήντα έξι ένοπλες ληστείες, μεταξύ των οποίων και η ληστεία στο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στα Χανιά στις 25 Ιουλίου.

Η εγκληματική οργάνωση δρούσε τουλάχιστον μια διετία σε διάφορες περιοχές της Αττικής, της Ηλείας και της Κρήτης διαπράττοντας ένοπλες ληστείες σε καταστήματα, supermarkets, πρατήρια υγρών καυσίμων, πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών, φαρμακεία, ταχυδρομικά υποκαταστήματα και άλλες επιχειρήσεις.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΣΠΕΙΡΑ "ΠΙΣΩ" ΑΠΟ ΕΝΟΠΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Ανάμεσα στους δράστες και επαγγελματίας οδηγός αγώνων

Τα μέλη της είχαν κατανείμει μεταξύ τους διακριτούς ρόλους, δρώντας μεθοδικά και οργανωμένα. Τα δυο αρχηγικά μέλη, ένας 52χρονος και ένας 48χρονος, λειτουργούσαν ως επιχειρησιακοί συντονιστές, επιλέγοντας τους στόχους, τους τρόπους, τους χρόνους της ένοπλης επίθεσης και τέλος τα δρομολόγια διαφυγής.

Ο 33χρονος, λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας στην εμπορία μοτοσυκλετών και τις γνώσεις στην κλοπή οχημάτων, πέραν της συμμετοχής του στις ληστείες, παρείχε στην οργάνωση τις μοτοσικλέτες και την τεχνογνωσία για πλαστογράφηση πινακίδων, ενώ ο 32χρονος «στρατολογήθηκε», λόγω των ιδιαιτέρων ικανοτήτων του στη γρήγορη οδήγηση μοτοσικλετών, ως επαγγελματίας αθλητής αγώνων ταχύτητας, με πολλές διακρίσεις σε Ελλάδα και συμμετοχές σε διεθνείς αγώνες.

Σημειώνεται ότι τα μέλη της οργάνωσης έχουν πλούσιο ποινικό παρελθόν, καθότι έχουν συλληφθεί και εκτίσει ποινές κάθειρξης για παρόμοια αδικήματα, ενώ διέπονταν από ισχυρούς συνεκτικούς δεσμούς και διατηρούσαν φιλικές σχέσεις, λόγω του ταυτόχρονου εγκλεισμού τους σε σωφρονιστικό κατάστημα, κατά το πρόσφατο παρελθόν, αλλά και λόγω της διαμονής τους στην ίδια περιοχή.

Διέπρατταν τις ληστείες σε 1,5 λεπτό!

Ως «ορμητήριό» τους, χρησιμοποιούσαν αποθήκη και παρκινγκ σε περιοχή του Πειραιά, όπου συγκεντρώνονταν πριν και μετά από κάθε ενέργειά τους. Τα μέρη αυτά τα χρησιμοποιούσαν ταυτόχρονα ως κρησφύγετα και «καβάτζες», αφού εκεί απέκρυπταν μοτοσικλέτες, οπλισμό και τα «επιχειρησιακά» τους ρούχα.

Κατά τη διάπραξη των ληστειών εισέρχονταν στα καταστήματα με τα πρόσωπά τους καλυμμένα, συνήθως φορώντας κράνη, ενώ φορούσαν πάντοτε μακρυμάνικα μπουφάν ή φούτερ, γάντια, μακριά παντελόνια, κουκούλες τύπου full face και γυαλιά ηλίου εσωτερικά του κράνους, για να μην είναι δυνατή η αναγνώριση τους.

Έφεραν όλοι όπλα χειρός (πιστόλι- περίστροφο), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις πολεμικό τυφέκιο, γεγονός που καταδεικνύει το βαθμό της προετοιμασίας καθώς και την επικινδυνότητα της εγκληματικής τους δράσης.

Ενδεικτικό του οργανωμένου τρόπου και του μεθοδικού σχεδιασμού των ληστειών αποτελεί το γεγονός ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων διέπρατταν τις ληστείες σε πολύ σύντομο χρόνο, που δεν υπερέβαινε το 1,5 λεπτό.

Με κατανεμημένους ρόλους τα μέλη της οργάνωσης

Σημειώνεται ότι τα μέλη της οργάνωσης τηρούσαν πιστά συνωμοτικούς κανόνες και κώδικες στις μεταξύ τους επικοινωνίες, ενώ χρησιμοποιούσαν διάφορες τεχνικές για να καλύπτουν τα ίχνη τους.

Συγκεκριμένα για τη συνεννόηση, τη λήψη οδηγιών και την κατανομή των ρόλων, για την κάθε «επίθεση», δεν χρησιμοποιούσαν κινητά τηλεφώνα ή διαδίκτυο, αλλά κανόνιζαν ραντεβού σε προκαθορισμένα σημεία και πάντα τις πρώτες πρωινές ώρες, ώστε να μην κινούν υποψίες και να δυσχεραίνουν τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές.

Σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια των μελών της οργάνωσης , σε κατάστημα εμπορίας μοτοσικλετών και ανταλλακτικών καθώς και στις αποθήκες- «καβάντζες» τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

- 27 μοτοσικλέτες πολλές εκ των οποίων είναι κλεμμένες ενώ άλλες έχουν παραποιημένο αριθμό πλαισίου

- 2 φορτηγά

- 4 κινητήρες μοτοσικλετών και σκελετός μοτοσικλέτας,

- 2 αυτοκίνητα

- 168 δελτία, προερχόμενα από ληστείες σε πρακτορεία τυχερών παιγνιδιών ,

- 7.325 ευρώ

- πλήθος κερμάτων και καμένα χαρτονομίσματα,

- συσκευή παρεμβολής σήματος (jammer),

- 2 ασύρματοι τηλεπικοινωνίας,

- 24 κινητά τηλέφωνα και δεκάδες κάρτες SIM,

- κράνη, μπουφάν και ρούχα  που φορούσαν κατά τη διάπραξη των ληστειών.

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης είχαν κατασχεθεί τρία πιστόλια τα οποία οι δράστες είχαν εγκαταλείψει μετά από ληστεία.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία - κακουργηματικού χαρακτήρα - για εγκληματική οργάνωση, ληστείες και κλοπές κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, πλαστογραφία, και παραβάσεις των νόμων για τα όπλα και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη δύο ημεδαποί, ηλικίας 25 και 28 ετών, για κλοπή και αποδοχή - διάθεση προϊόντων εγκλήματος εκ των οποίων ο 28χρονος συνελήφθη στο πλαίσιο της επιχείρησης.

Η έρευνα συνεχίζεται, προκειμένου να εξακριβωθεί το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης.

Η ληστεία στα ΕΛΤΑ Χανίων

Τρεις από τους συλληφθέντες ,μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν διαπράξει την ένοπλη ληστεία στο υποκατάστημα Χανίων των ΕΛΤΑ στην οδό Αναπαύσεως στις 25 Ιουλίου. Οι δράστες «χτύπησαν» λίγο πριν τις έξι το απόγευμα.

Φορώντας κράνη ,τρία άτομα που μιλούσαν άπταιστα ελληνικά, εισήλθαν στο υποκατάστημα και με την απειλή όπλων ζήτησαν από τους υπαλλήλους να τους δώσουν τα χρήματα. Μάλιστα χτύπησαν ένα υπάλληλο και αφού πήραν τις εισπράξεις της ημέρας, διέφυγαν με δύο μοτοσικλέτες προς άγνωστη κατεύθυνση.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News