Ειδήσεις

Κίσσαμος: Έκλεψαν ανθρώπινες πατημασιές εκατομμυρίων χρόνων

Απίστευτο και όμως αληθινό: Αφαίρεσαν ανθρώπινα απολιθώματα 5,7 εκατομμυρίων ευρώ από την Κίσσαμο.

Μόλις λίγες εβδομάδες πέρασαν από τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων ερευνών για τα απολιθώματα ανθρωπίνων πατημασιών που βρέθηκαν στην Κίσσαμο Χανίων και τώρα μία είδηση συγκλονίζει όχι μόνο την τοπική κοινωνία, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα.

8 από τα 40 πετρώματα 5,7 εκατομμυρίων χρόνων, πάνω στα οποία βρέθηκαν ανθρώπινες πατημασιές, φαίνεται πως αφαιρέθηκαν.

Καταγγελία γι' αυτό το γεγονός έγινε μάλιστα στο Α.Τ. Κισσάμου και άμεσα στελέχη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κατευθύνθηκαν στο σημείο και επιβεβαίωσαν αυτή την κλοπή.

Το θέμα ερευνάται από την Αστυνομία και από επιστήμονες.

Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας:

«Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι άγνωστοι προκάλεσαν φθορές και αφαίρεσαν τμήματα των αποτυπωμάτων προγόνου του ανθρώπου από το Καστέλι Κισσάμου. Σε συνέχεια πληροφοριών που λάβαμε, το μέλος της ερευνητικής ομάδας κος Χαρ. Φασουλάς μετέβη εχθές στην Κίσσαμο και πραγματοποίησε σχετική αυτοψία. Όντως διαπιστώθηκε ότι άγνωστοι, ασυνείδητοι και ιδιοτελείς προέβησαν, μάλλον στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, σε καταστροφή και αφαίρεση, μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο στον οποίο βρίσκεται η θέση, τμημάτων πετρωμάτων που περιελάμβαναν 10 πατημασιές, από το σύνολο των 40 περίπου που μελετήθηκαν. Ο κος Φασουλάς μετέβη στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και προέβη σε σχετική καταγγελία παρέχοντας κάθε δυνατή πληροφόρηση.

Το σύνολο της θέσης και συνεπώς των απολιθωμάτων έχει πλήρως αποτυπωθεί από την ερευνητική ομάδα με χρήση λέιζερ και κάθε τμήμα της είναι άμεσα ταυτοποιήσιμο και αναγνωρίσιμο, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διακίνηση τους χωρίς να επισημανθεί άμεσα. Συνεπώς εάν κάποιοι θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να έχουν κέρδος από την πράξη τους αυτή μάλλον ατύχησαν.

Το ΜΦΙΚ καταδικάζει απερίφραστα την πράξη αυτή, που αποτελεί ντροπή για τον τόπο και όλους μας. Αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που πιθανά του αναλογεί καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες να δράσουν άμεσα, σήμερα για την προστασία του χώρου και των απολιθωμάτων από πιθανές αντίστοιχες καταστροφικές πράξεις και την ανάληψη των απαραίτητων δράσεων για την επιτόπια ανάδειξή τους, που ήταν και η σχετική βούληση όλης της ερευνητικής ομάδας».

Σχόλια