default-image

Ο καιρός του Δεκαπενταύγουστου (video)

Κρήτη
Ο καιρός του Δεκαπενταύγουστου (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενόψει Δεκαπενταύγουστου, οι... τελευταίοι εναπομείναντες στα αστικά κέντρα της Κρήτης ετοιμάζονται κι αυτοί να εκδράμουν στην ύπαιθρο του νησιού ή σε κάποια άλλη περιοχή της χώρας και - όπως όλα δείχνουν - θα έχουν σύμμαχό τους τον καιρό. Ο υδράργυρος θα φτάσει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα - κυρίως - σήμερα Σάββατο, ωστόσο, όπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, από μεθαύριο Δευτέρα θα κυριαρχήσουν - ξανά - τα μελτέμια, τα οποία φαίνεται να διατηρούνται μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τις νυχτερινές ώρες σήμερα Σάββατο η έντασή τους σε πολλές περιοχές του νησιού ξεπερνάει τα 6 μποφόρ. Πιο αναλυτικά, χωρίς τα υψηλά ποσοστά υγρασίας που επικράτησαν τις προηγούμενες ημέρες, με καλές για την εποχή θερμοκρασίες αλλά με ενισχυμένους ανέμους θα κυλήσει το σαββατοκύριακο στην Κρήτη. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σήμερα τη νύχτα προς ξημερώματα Κυριακής, οπότε και οι δυτικοί άνεμοι θα ενισχυθούν περαιτέρω, φτάνοντας κατά τόπους τα 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή υποχώρηση και θα κυμανθεί από 23 έως 32°C, με τις εξαιρέσεις βέβαια κάποιων περιοχών, όπου θα σημειωθούν λίγο υψηλότερες τιμές.

Σύμφωνα με το μετεωρολόγο κ. Μανόλη Λέκκα, «όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο, ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν κάποιες πρόσκαιρες βροχές τις μεσημβρινές έως και τις απογευματινές ώρες, κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια τμήματα της ηπειρωτικής χώρας, το σαββατοκύριακο, πιθανά και την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου.

Ενισχύονται τα μελτέμια

Στην Κρήτη θα πρέπει να επισημάνουμε ότι απαιτείται μια ιδιαίτερη προσοχή στην ενίσχυση των δυτικών ανέμων, που προβλέπεται να σημειωθεί τις νυχτερινές ώρες του Σαββάτου έως και τα ξημερώματα της Κυριακής, με εντάσεις που πιθανά κατά τόπους να ξεπεράσουν τα 5-6 μποφόρ. Επειδή η ενίσχυση των δυτικών ανέμων αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις νυχτερινές ώρες, καλό θα είναι να ληφθούν κατάλληλα μέτρα προστασίας, αλλά να δοθεί και ιδιαίτερη προσοχή στην πρόληψη πυρκαγιάς. Επιπλέον, προσοχή απαιτείται και από τους ναυτιλλομένους».

Παράλληλα με τους δυτικούς ανέμους θα υπάρχει και υψηλός κυματισμός στις βόρειες ακτές του νησιού, με τις συνθήκες να μην ευνοούν όσους θέλουν να απολαύσουν θαλάσσια σπορ.

Ο καιρός κατά τη γιορτή της Παναγίας

Τις παραμονές του Δεκαπενταύγουστου επανέρχονται τα μελτέμια, τα οποία θα διατηρηθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα, με τις υψηλότερες τιμές να καταγράφονται στην ενδοχώρα και στα νότια τμήματα του νησιού.

Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια 4-5 μποφόρ, ενώ στις νότιες περιοχές θα φτάσουν κατά τόπους τα 7 μποφόρ. Ο κ. Λέκκας προβλέπει κατά τ' άλλα καλό καιρό για την Κρήτη, με τους μέτριους έως ισχυρούς ανέμους να εξασθενούν από το βράδυ.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News