Ειδήσεις

Οι πρώτες τιμές απαλλοτριώσεων για αεροδρόμιο Καστελίου /vid

Τι αναφέρουν τα δύο πρώτα ΦΕΚ, από τα 22 συνολικά που αφορούν το αεροδρόμιο Καστελίου.

Το μεγαλόπνοο έργο του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς, καθώς φαίνεται ότι πλέον μπαίνει το νερό στ' αυλάκι και για ένα μεγάλο ζήτημα, για το οποίο κάποιοι "γκρίνιαζαν" ότι υπάρχουν υστερήσεις: αυτό των απαραίτητων απαλλοτριώσεων.

Καθώς λοιπόν οι εξελίξεις γύρω από το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι προχωρούν ταχύτατα και τόσο οι υπηρεσίες της Πολιτείας όσο και η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο έχουν βάλει τις μηχανές να δουλεύουν στο φουλ, είχαμε την πρώτη εξέλιξη για το θέμα των απαλλοτριώσεων. Οι πληροφορίες της "Ν.Κ." έρχονται να επαληθευτούν αυτή τη φορά σε ό,τι έχει να κάνει με τις απαλλοτριώσεις. Οι διαδικασίες στο ζήτημα των απαλλοτριώσεων προχωρούν ανεξάρτητα με το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου, την κύρωση της συμφωνίας στη Βουλή και την έναρξη των εργασιών.

Αργά χθες εστάλησαν από το υπουργείο Υποδομών, στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, οι προσωρινές τιμές για τις εκτεταμένες απαλλοτριώσεις, που είναι απαραίτητες για να προχωρήσει το έργο. Οι ίδιες τιμές αναρτήθηκαν στο Δημοτικό Κατάστημα Μινώα Πεδιάδος. Πρόκειται για τις τιμές που αναφέρουν τα δύο πρώτα ΦΕΚ, από τα 22 συνολικά που αφορούν το αεροδρόμιο Καστελίου, και έχουν να κάνουν σε ισάριθμες περιοχές.

Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, οι τιμές κρίνονται απολύτως ικανοποιητικές, τουλάχιστον σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και επιτήρησης, αν σκεφτεί κανείς ότι δε βρισκόμαστε σε περίοδο "παχιών αγελάδων". Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ότι οι τιμές αυτές έρχονται να αντικρούσουν και τους φόβους που διατυπώνονταν το τελευταίο διάστημα για ιδιαίτερα συμπιεσμένες τιμές προς τα κάτω, μετά και το οικονομικό "πάρτι" που είχε στηθεί γύρω από τις απαλλοτριώσεις για το φράγμα Αποσελέμη.

Ωστόσο, οι εκτιμητές που όρισε το υπουργείο Υποδομών έδωσαν ικανοποιητικές τιμές και πολύ παραπάνω από την κρατούσα αντίληψη. Πάντως, τα δύο πρώτα ΦΕΚ είναι δεδομένο πως με τις προσωρινές μέχρι σήμερα τιμές που δόθηκαν δημιουργούν ένα "προηγούμενο", δείχνοντας την "τάση" και για τα επόμενα 20 ΦΕΚ που θα ακολουθήσουν και τις τιμές που θα δοθούν.

Θα πρέπει βέβαια οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν πως πρόκειται ακόμη για προσωρινές τιμές, για τις οποίες έχει οριστεί δικάσιμος στις 14 Νοεμβρίου, οπότε και θα καθοριστεί η τελική τιμή μονάδας.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, οι προσωρινές τιμές στα δύο ΦΕΚ αφορούν 253 άτομα, ιδιοκτήτες εκτάσεων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Λιλιανού και 151 άτομα με ιδιοκτησίες στον οικισμό Ρουσσοχώρι της κοινότητας Νιπιδιτού.

Εφόσον λοιπόν εκδικαστούν οι τιμές στις 14 Νοεμβρίου και λάβουν οριστική τιμή μονάδας, το 70% του ποσού θα κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και θα είναι άμεσα εκταμιεύσιμο. Αυτό βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι δεν έχουν κάποια διαφωνία, καθώς, εφόσον κάνουν έφεση, δεν παίρνουν χρήματα και αυτά παραμένουν δεσμευμένα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Οι τιμές

Μπορεί οι προσωρινές τιμές που δόθηκαν για τις απαλλοτριώσεις στους δύο οικισμούς να χαρακτηρίζονται ικανοποιητικές, ωστόσο στις δικαστικές αίθουσες, όπου θα οριστικοποιηθεί η τιμή, το "κλειδί" είναι ένα: Στο σύνολο των περιπτώσεων, οι ιδιοκτήτες χάνουν το 70 με 90 % των περιουσιών τους μέσω των απαλλοτριώσεων, γεγονός που θα συνεκτιμηθεί για να λάβουν τελική τιμή μονάδας.

Ουσιαστικά, οι ιδιοκτήτες αυτοί χάνουν το σύνολο της περιουσίας τους και άρα το δικαστήριο είναι εξ αντικειμένου υποχρεωμένο, εκτός από τον υπολογισμό των τιμών αγοράς, να λάβει υπόψη του και τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια στην κλίμακα τοπικών κοινωνιών, όταν πρόκειται για απαλλοτριώσεις του συνόλου της περιουσίας ενός ιδιοκτήτη, γεγονός που εκτιμάται ότι θα συμπαρασύρει ακόμη παραπάνω το τίμημα.

Όπως σχολιάζουν, εξάλλου, νομικοί και κτηματομεσιτικοί κύκλοι, άλλο η ικανοποιητική τιμή αγοράς για 1 με 2 στρέμματα και άλλο περιουσίες για απαλλοτρίωση από 70 με 90%, το οποίο ουσιαστικά συνιστά "ξερίζωμα" για τον ιδιοκτήτη του, με τα δικαστήρια να προσθέτουν και αυτήν την παράμετρο στις οριστικές τιμές που θα δοθούν.

Ρεπορτάζ: Νικολέτα Σφακιανάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια