default-image

Τι να κάνουν οι πυρόπληκτοι της Κρήτης για τις αποζημιώσεις

Κρήτη
Τι να κάνουν οι πυρόπληκτοι της Κρήτης για τις αποζημιώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδόθηκε η εγκύκλιος που ανοίγει το δρόμο για να ενταχθούν στα ΠΣΕΑ οι παραγωγοί που ζημιώθηκαν από τις καταστροφές των αγροτικών καλλιεργειών και των πάγιων εγκαταστάσεών τους από τις πυρκαγιές που έπληξαν τις περιοχές τους κατά τα έτη 2014, 2015 και 2016.

Οι πιο σημαντικές ζημιές σε ό,τι αφορά την Κρήτη σημειώθηκαν κυρίως στη διάρκεια του περυσινού καλοκαιριού, κυρίως στους νομούς Ρεθύμνου και Λασιθίου, ενώ όσοι είχαν υποβάλει πέρυσι αίτηση για αποζημίωση, με τη νέα εγκύκλιο καλούνται να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά τους, με καταληκτήρια ημερομηνία την 21η Αυγούστου, προκειμένου να γίνει η εξατομίκευση των ζημιών.

Και εφόσον εγκριθεί το αίτημά τους μέσα από τα στοιχεία που θα προσκομίσουν, θα συμπεριληφθούν στους καταλόγους των δικαιούχων για να αποζημιωθούν μέσα από τα ΠΣΕΑ και όχι από τον ΕΛΓΑ, ο οποίος όμως είναι ο αρμόδιος φορέας για τη διαδικασία αυτή.

«Σημαντική εγκύκλιος»

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας τόνισε πως πρόκειται για μια σημαντική εγκύκλιο, που την περίμεναν οι χιλιάδες πυρόπληκτοι παραγωγοί της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, οι οποίοι από τη στιγμή που υπέστησαν τις ζημιές αυτές από τη μανία της φωτιάς περίμεναν με αγωνία να έρθει η ώρα των αποζημιώσεων.

«Τις μεγαλύτερες καταστροφές τις είχαμε υποστεί εμείς τον Ιούνιο του 2016. Είχαν καεί χιλιάδες στρέμματα από αμπέλια, ελιές, πάγιες εγκαταστάσεις και αρδευτικά συστήματα. Είχαν βγει οι γεωπόνοι τότε και είχαν κάνει την καταγραφή.

Είχαν καεί, βέβαια, και ζώα, όπως και μέλισσες, αλλά οι απαντήσεις των αρμοδίων ήταν αρνητικές ως προς τις αποζημιώσεις ζώων και μελισσών», είπε στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου.

«Πέρυσι έκαναν αίτηση κάπου 150 άτομα. Φέτος μπορούν να υποβάλουν αίτηση και όσοι είχαν υποστεί ζημιά, αλλά δεν το είχαν δηλώσει. Ο σκοπός των νέων αιτήσεων είναι να γίνει στη συνέχεια η εξατομίκευση των ζημιών», επισήμανε ο αγροτοσυνδικαλιστής.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κατσανέβα, πρόκειται για τα χωριά του πρώην δήμου Αρκαδίου, Καβούσι, Χάρκια, Λούτρα, Μέση, Κυριάνα και Αμνάτος.

«Όπως αναφέρουν οι εκτιμήσεις μας, πρέπει να κάηκαν τότε πάνω από 5,5 χιλιάδες στρέμματα αγροτικής, δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Στο Λασίθι

Ήταν ημέρα Πέμπτη 21 Απριλίου του 2016, όταν μια μεγάλη φωτιά στην Ιεράπετρα έφτανε μέχρι το Λιβυκό πέλαγος, καταστρέφοντας στο πέρασμά της τις περιουσίες των παραγωγών, κυρίως θερμοκήπια, δεντρώδεις καλλιέργειες, στάβλους, αλλά και πολλά ζώα και μελίσσια.

Ανυπολόγιστες ζημιές άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά, η οποία μέχρι αργά το βράδυ έκαιγε ανεξέλεγκτα θερμοκήπια, λιόφυτα, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, κάτω από τον οικισμό Ανατολή Ιεράπετρας μέχρι τους οικισμούς Κοπάνες, Αμμουδάρες και Γαβρίλη, φτάνοντας κοντά στο Νέο Μύρτος και καταλήγοντας στις ακτές του Λιβυκού πελάγους.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 21 Απριλίου, πιθανολογείται από αναζωπύρωση, κάτω από τον παραδοσιακό οικισμό Ανατολή, εκεί όπου λίγες μέρες πριν είχαν καεί γύρω στα 50 στρέμματα θαμνώδους δασικής έκτασης. Στην περιοχή έπνεαν ισχυροί βόρειοι άνεμοι εντάσεως 7-8 μποφόρ, με αποτέλεσμα η φωτιά να εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Ο Δήμος Ιεράπετρας

Χθες, από το Δήμο Ιεράπετρας και τους αρμόδιους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ ανακοινώθηκε ότι, προκειμένου να αποζημιωθούν για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά του 2016 στις περιοχές Ανατολή, Μάλλες και Μύρτος, οι παραγωγοί που είχαν υποβάλει αρχική αίτηση θα πρέπει να προσέλθουν στα γραφεία του Δήμου Ιεράπετρας για την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών έως τις 21/8/2017.

Αρμόδιοι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ είναι στην Τ.Κ. Ανατολής ο Γεώργιος Ζαχαριαδάκης (τηλ. 28420/90.008, φαξ 28420/90.002), στην Τ.Κ. Μαλλών η Χρυσάνθη Ράντου (τηλ. 28423/40.329, φαξ 28420/26.110) και στην Τ.Κ. Μύρτου η Μαρία Δασκαλάκη (τηλ. 28423/40.372, φαξ 28420/27.885).

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News