default-image

1974: Η εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο

1974: Η εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο

Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την κωδική ονομασία «Αττίλας» ξεκίνησε την αυγή της 20ης Ιουλίου 1974, με αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις.

Συμμετείχαν συνολικά γύρω στους 40.000 άνδρες υπό τη διοίκηση του αντιστρατήγου Νουρετίν Ερσίν. Η ελληνική πλευρά πιάστηκε στον ύπνο και η αντίδρασή της εκδηλώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση.

Η Τουρκία υποστήριξε ότι δεν επρόκειτο για εισβολή, αλλά για «ειρηνική επέμβαση», με σκοπό την επαναφορά της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο, που είχε καταλυθεί από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου (15 Ιουλίου 1974).

Τα τουρκικά αποβατικά σκάφη άρχισαν να αποβιβάζουν δυνάμεις ανενόχλητα στην περιοχή Πέντε Μίλι, οκτώ χιλιόμετρα δυτικά της Κερύνειας, λίγο μετά τις 5 το πρωί της 20ης Ιουλίου.

Σχεδόν ταυτόχρονα, σμήνη τουρκικών αεροπλάνων άρχισαν τις επιθέσεις, συνεχώς και κατά κύματα κατά της ευρύτερης περιοχής της Κερύνειας και της Λευκωσίας, ενώ άλλα αεροσκάφη και ελικόπτερα επιχειρούσαν ρίψεις αλεξιπτωτιστών σε επίκαιρα σημεία.

Οι κάτοικοι βρέθηκαν στο έλεος των εισβολέων. Άοπλοι πολίτες δολοφονήθηκαν, γυναίκες βιάστηκαν και αιχμάλωτοι στρατιώτες εκτελέστηκαν.

Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς ήταν ανεξήγητα αργοπορημένη. Παρ' ότι το ελληνικό Πεντάγωνο γνώριζε τις κινήσεις των Τούρκων, θεωρούσε ότι μπλοφάρουν.

Η αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ

Την ίδια ημερομηνία, οκτώ χρόνια μετά την Ολυμπιάδα του 1936 στο Βερολίνο, σημειώνεται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Αδόλφου Χίτλερ. Οι πέντε στρατιωτικοί, πρωταίτιοι της συνωμοσίας, χάνουν τη ζωή τους, χωρίς ποτέ να μαθευτεί αν αυτοκτόνησαν ή αν εκτελέστηκαν.

Η πρώτη τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας

Σαν σήμερα, στις 20 Ιουλίου του 1936, πραγματοποιείται η πρώτη τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. Η πρωθιέρεια Κούλα Πράτσικα ανάβει τη δάδα του πρώτου λαμπαδηδρόμου των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, Κώστα Κονδύλη. Η φλόγα θα φτάσει τελικά στο Βερολίνο 11 μέρες αργότερα, περνώντας από τα χέρια συνολικά 3.840 λαμπαδηδρόμων.

Όταν ο άνθρωπος πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι

Εξάλλου, σαν σήμερα, στις 20 Ιουλίου του 1969, ο Αμερικανός κοσμοναύτης Νιλ Άρμστρονγκ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πατά το πόδι του στη Σελήνη. Τον ακολουθεί ο δεύτερος αστροναύτης της αποστολής του θρυλικού "Apollo 11", ο Έντουιν "Μπαζ" Όλντριν.

21 χρόνια από το θάνατο της Αλίκης

Τα 83 της χρόνια θα έκλεινε σήμερα, εάν ζούσε, η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Η «εθνική σταρ της Ελλάδος» γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1934 στο Μαρούσι της Αττικής. Ορφάνεψε μικρή από πατέρα και πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, καθώς η μητέρα της μεγάλωσε μόνη της την Αλίκη και τους δύο αδερφούς της. Το 1952 δίνει κρυφά εξετάσεις για τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στις οποίες επιτυγχάνει.

Σε ηλικία 22 ετών εμφανίζεται για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη, στην ταινία "Το ποντικάκι". Το 1961 δημιουργεί το δικό της θίασο, ενώ τα επόμενα χρόνια γνωρίζει πρωτοφανή επιτυχία, πρωταγωνιστώντας σε ταινίες που άφησαν εποχή στον ελληνικό κινηματογράφο, όπως "Η Αλίκη στο Ναυτικό", "Η κόρη μου η σοσιαλίστρια", "Διακοπές στην Αίγινα", "Το ξύλο βγήκε απ' τον Παράδεισο", "Μανταλένα", "Η υπολοχαγός Νατάσσα" και πολλές άλλες... Τον Ιανουάριο του 1965 παντρεύεται τον ηθοποιό Δημήτρη Παπαμιχαήλ και μαζί αποκτούν ένα παιδί, τον Γιάννη.

Το διαζύγιο του ζεύγους εκδίδεται έπειτα από πολλές δικαστικές διαμάχες τον Ιούλιο του 1979. Τα επόμενα χρόνια, η ηθοποιός ασχολείται κυρίως με το θέατρο και την τηλεόραση. Η τελευταία της εμφάνιση ήταν το 1996 στη "Μελωδία της Ευτυχίας". Το ίδιο έτος οι γιατροί της διαγιγνώσκουν καρκίνο καλπάζουσας μορφής: Η Βουγιουκλάκη αφήνει τελικά την τελευταία της πνοή στις 23 Ιουλίου του 1996, τρεις μέρες μετά τα 62α γενέθλιά της.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News