Ειδήσεις

SOS εκπέμπει το βιοτεχνικό πάρκο Φοινικιάς-Μαλάδων

Στη Βουλή έφτασε το ρεπορτάζ που ανέδειξε η ΚΡΗΤΗ TV για τις εικόνες εγκατάλειψης στο βιοτεχνικό πάρκο Φοινικιάς - Μαλάδων.

Με κοινοβουλευτική παρέμβαση του Γραμματέα ΠΕ της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρη Αυγενάκη, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιο Σταθάκη και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη, γίνεται λόγος για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι δραστηριοποιούνται στο βιοτεχνικό πάρκο.

Κραυγή απόγνωσης επιχειρηματιών στο πάρκο Φοινικιάς και Μαλάδων, καθώς κανένα από τα ζητήματα που τους ταλανίζουν εδώ και δεκαετίες δεν έχει επιλυθεί, αντιθέτως αυτά διογκώνονται, με τη δημοτική αρχή Ηρακλείου να συνεχίζει να δίνει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Και ενώ προσφέρουν σημαντικά στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη, πληρώνοντας συνολικά δημοτικά τέλη άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, η ανταπόδοση από τη Λότζια είναι, όπως τόνισαν στη δημοσιογράφο της ΚΡΗΤΗ TV Γεωργία Μακάκη, μηδενική.

Οι ίδιοι περιγράφουν στον τηλεοπτικό φακό την ανυπαρξία αναγκαίων έργων για το κυκλοφοριακό, για τις κακοτεχνίες στους δρόμους, την έλλειψη αποχετευτικών και ομβρίων δικτύων και με την ατμόσφαιρα που γίνεται ακόμη πιο αποπνικτική λόγω του βιολογικού κάθε φορά που φυσάει νοτιάς.

Πρόσφατα μάλιστα, όπως καταγγέλλει επιχειρηματίας, υπήρξε περιστατικό ρίψης βοθρολυμάτων σε χωράφι από Ιδιώτη και λίγα μέτρα από τον Βιολογικό της ΔΕΥΑΗ, ο οποίος ήταν κλειστός, όταν συνέβη το απαράδεκτο αυτό περιστατικό, το οποίο φωτογραφίζει πτυχές της απόλυτης εγκατάλειψης της περιοχής στη τύχη της.

Αναλυτικά η κοινοβουλευτική παρέμβαση του Γραμματέα Λευτέρη Αυγενάκη:

«Σε απόγνωση βρίσκονται οι επιχειρηματίες και οι κάτοικοι των περιοχών Φοινικιά και Μαλάδες του Ηρακλείου Κρήτης από τη διόγκωση των προβλημάτων. Η εγκατάλειψη στο Βιοτεχνικό πάρκο Φοινικιά-Μαλάδες είναι ορατή και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία, την ασφάλεια, αλλά και τη δημόσια υγεία των επιχειρηματιών και των εργαζομένων, καθώς και των κατοίκων της περιοχής.

Το πολεοδομικό σχέδιο της περιοχής, ακολουθεί την ίδια «τύχη» με τα υπόλοιπα σχέδια της επέκτασης του σχεδίου πόλης στο Ηράκλειο, με περίπου 22 μελέτες, που παραμένουν στάσιμα και ανενεργά, καθώς οι συγκεκριμένες μελέτες έχουν κολλήσει στα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, είναι έκδηλη πλέον η αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής και των επιχειρηματιών του Βιοτεχνικού Πάρκου Φοινικιά-Μαλάδες για την ανυπαρξία έργων για το κυκλοφοριακό, για τις κακοτεχνίες στους δρόμους, για την έλλειψη δικτύων αποχέτευσης και όμβριων υδάτων. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι η καταστροφή περιουσιών με τις πλημμύρες σε αποθήκες και εγκαταστάσεις του Βιοτεχνικού πάρκου, καθώς και η αύξηση του κινδύνου πρόκλησης ατυχημάτων και ζημιών. Παράλληλα, σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και το κυκλοφοριακό κομφούζιο που προκαλείται, ιδίως της ώρες αιχμής.

Ιδιαίτερα ενοχλημένοι εμφανίζονται οι επιχειρηματίες και οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι δεν απολαμβάνουν βασικές παροχές που δικαιούνται, παρά το υψηλό ποσό που καταβάλλουν σε δημοτικά τέλη και σε φόρους.

Μια περιοχή, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην τοπική οικονομία και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μοχλό για την περαιτέρω ανάπτυξη του Ηρακλείου έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της και έχει «καταδικαστεί» στην αδιαφορία και την παραμέληση.

Βεβαίως, είναι δεδομένη η δυσκολία που παρουσιάζει η πόλη του Ηρακλείου, λόγω μορφολογίας και ειδικών γεωλογικών χαρακτηριστικών, όπως τα ρέματα και τα ρήγματα που βρίσκονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Όμως, το γεγονός αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για την απουσία υλοποίησης οποιουδήποτε σχεδίου που θα διευκόλυνε, τουλάχιστον, την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής και της λειτουργίας του Βιοτεχνικού Πάρκου και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα πρέπει να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και σχεδιασμό το ζήτημα του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού του Ηρακλείου και να θέσει τέλος στις συνεχείς αλλαγές της νομοθεσίας, καθώς και των σχετικών προδιαγραφών για τις μελέτες, οι οποίες, όταν πλέον γίνονται νόμος καθίστανται αναχρονιστικές και μη εφαρμόσιμες».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα έγκρισης των πολεοδομικών μελετών του Ηρακλείου Κρήτης;

2. Ποιος ο προγραμματισμός για την άμεση διενέργεια των έργων υποδομής και την άρση της εικόνας εγκατάλειψης στο «Βιοτεχνικό Πάρκο» Φοινικιά-Μαλάδες του Ηρακλείου Κρήτης;».

Σχόλια