Ειδήσεις

Πού θα "χτυπήσει" ο καύσωνας και πόσο θα κρατήσει

Νέο κύμα καύσωνα αναμένεται να "χτυπήσει" τη χώρα μας τα επόμενα 24ωρα, ωστόσο σύμφωνα με την πρόβλεψη του μετεωρολόγου κ. Γιάννη Καλλιάνου, σίγουρα θα είναι ένας καύσωνας πιο ήπιος από τον προηγούμενο.

Μπορεί βέβαια η λέξη "ήπιος" προς το παρόν να ακούγεται καθησυχαστική, ωστόσο δεν παύουν να έρχονται θερμές αέριες μάζες από την Αφρική που θα ανεβάσουν αρκετά τον υδράργυρο τις επόμενες ημέρες.

Όσον αφορά την Κρήτη και συγκεκριμένα το βόρειο τμήμα της ο υδράργυρος δε θα ξεπεράσει τους 37 βαθμούς Κελσίου σε αντίθεση με τη νότια που φτάσει και ίσως ξεπεράσει και τους 40°C.

Με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία, δημιουργούνται ερωτηματικά σε ότι αφορά στη διάρκεια αυτού του καύσωνα διότι υπάρχει σοβαρή διχογνωμία μεταξύ των παγκοσμίων προγνωστικών μοντέλων.

Ωστόσο όλα συγκλίνουν στο γεγονός ότι η μέγιστη θερμοκρασία σε πεδινές ηπειρωτικές περιοχές θα βρεθεί στα επίπεδα των 40-41°C και τοπικά στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές ακόμη και στους 42°C.

Από την Κυριακή προβλέπεται περαιτέρω άνοδος

Από την Κυριακή θα αρχίσει να ανεβαίνει σταδιακά η θερμοκρασία στα επίπεδα των 37-38°C και τοπικά 39°C στα ηπειρωτικά τμήματα. Οι τιμές αυτές είναι καθ'όλα φυσιολογικές ειδικά για το 1ο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Τη Δευτέρα η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή. Την Τρίτη όμως, θα υπάρξει νέα άνοδος της θερμοκρασίας και έτσι, ενώ μέχρι εχθές φαινόταν ότι ο καύσωνας θα μας επηρεάσει από την Τετάρτη, τα προγνωστικά μοντέλα τον φέρνουν λίγο πιο νωρίς.

Τρίτη: Πρώτη μέρα καύσωνα

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία των προγνωστικών μοντέλων, η Τρίτη θα είναι η πρώτη μέρα του καύσωνα όπου αναμένονται να σημειωθούν οι εξής ακόλουθες θερμοκρασίες ανά διαμερίσματα:

- Θράκη: 39-40°C

- Ανατολική Μακεδονία: 37-38°C

- Κεντρική Μακεδονία: 40°C (πολύ τοπικά ίσως και 41°C σε Πέλλα, Ημαθία και Κιλκίς. Δύσκολο όμως μου φαίνεται)

- Δυτική Μακεδονία: 37°C

- Ήπειρος: 37-38°C (τοπικά 39-40°C στους νομούς Άρτας και Πρεβέζης)

- Θεσσαλία: 41-42°C (πολύ τοπικά ίσως και 43°C)

- Δυτική Στερεά: 40°C

- Κεντρική Στερεά: 39-40°C (τοπικά στη Φθιώτιδα 41°C)

- Ανατολική Στερεά - Εύβοια: 40°C (τοπικά στα κεντροδυτικά της Αττικής ίσως και 41°C)

- Σποράδες: 36-37°C

- Δυτική Πελοπόννησος: 39-40°C

- Ανατολική Πελοπόννησος: 40°C (ίσως πολύ τοπικά στον Αργολικό κάμπο 41°C)

- Επτάνησα: 38°C

- Βορειοανατολικό Αιγαίο: 38°C

- Κυκλάδες: 36-37°C

- Κρήτη: 36-37°C στη βόρεια Κρήτη (40°C στα νότια τμήματα)

- Δωδεκάνησα: 38-39°C (Στην ανατολική Ρόδο τοπικά 40-41°C)

Τοπικά πάνω από τους 40°C σε περιοχές της Αττικής

Στην Αττική η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 40°C, ενώ όπως σας ανέφερα και παραπάνω στα κεντροδυτικά τμήματα του νομού ο υδράργυρος πιθανώς να φτάσει τους 41°C. Πολύ μικρή η πιθανότητα, σε αυτά τα τμήματα, η θερμοκρασία να ξεπεράσει τους 41°C. Στις παραλιακές περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει στους 37-38°C.

Στους 37°C κατά μέση τιμή ο υδράργυρος στη Θεσσαλονίκη  

Δεν φαίνεται να ανεβαίνει πάρα πολύ η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη, αφού η οροφή θα είναι κατά μέση τιμή και ενδεικτικά οι 37°C. Τοπικά ίσως και 38°C. Όμως στα τμήματα του νομού που βρίσκονται κοντά στους αντίστοιχους νομούς της Πέλλας, Ημαθίας και Κιλκίς η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 38-39°C. Στην Χαλκιδική δεν θα ξεπεράσει ο υδράργυρος τους 36°C, κατά μέση τιμή πάντα.

Άγνωστο ακόμη το πόε θα υποχωρήσει ο υδράργυρος

Λόγω της διχογνωμίας των προγνωστικών μοντέλων που σας προανέφερα, η μια εκδοχή είναι, από την Παρασκευή να παρουσιάσει θεαματική πτώση η θερμοκρασία κατά πολλούς βαθμούς λόγω της ενίσχυσης των βοριάδων και η άλλη, να συνεχιστεί για 1-2 μέρες ακόμη ο καύσωνας. Όπως και να έχει όμως όλα θα ξεκαθαρίσουν μέσα στα επόμενα τρεξίματα των μοντέλων.

Πάντως να ξέρετε ότι, είτε κρατήσει 3 ημέρες ο καύσωνας, είτε πάρει παράταση, οι θερμοκρασίες που θα σημειώνονται στα διάφορα διαμερίσματα της χώρας θα είναι αυτές που σας προανέφερα αναλυτικά. Δηλαδή από την Τρίτη και έπειτα, δεν θα παρουσιαστούν ιδιαίτερες μεταβολές στις μέγιστες θερμοκρασίες αλλά και στις περιοχές που θα σημειώνονται.

Σίγουρα λοιπόν δεν θα πρέπει να αναμένουμε κάτι παρόμοιο με αυτό που είχαμε βιώσει πριν μια εβδομάδα, όμως δεν παύει να είναι ένας καύσωνας ο οποίος θα μας φτάσει στους 40-41-42°C...

Θα τα πούμε αναλυτικά και τις επόμενες ημέρες. Καλή συνέχεια φίλοι μου!

Σχόλια