Ειδήσεις

Σχηματίζει Κυβέρνηση η Τερέζα Μέι

Στο Μπάκιγχαμ η Τερέζα Μέι το μεσημέρι, αφότου συμφώνησε για σχηματισμό κυβέρνησης, μειοψηφίας μεν, με τη στήριξη των Ενωτικών της Βορείου Ιρλανδίας φαίνεται ότι θα σχηματίσει τη επικεφαλής των Συντηρητικών, δε.

Εκπρόσωπος της Downing Street, δήλωσε ότι η Τερέζα Μέι πάει στο παλάτι προκειμένου να ζητήσει άδεια από τη βασίλισσα για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Κυβέρνηση μειοψηφίας με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας εξετάζει να υποστηρίξει τους Συντηρητικούς της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, αφού δεν κατάφεραν να κερδίσουν την αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές, μετέδωσε νωρίτερα το Sky News, επικαλούμενο πηγές. «Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας είναι πρόθυμο να στηρίξει την Τερέζα Μέι και να την κρατήσει στην Ντάουνινγκ Στριτ/ ανέφερε χαρακτηριστικά πηγή του κόμματος, σύμφωνα με το Sky News.

Όπως σημειώνει ο Guardian, η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από εκτεταμένες συνομιλίες που έγιναν με το DUP αργά τη νύχτα. Τα μέλη του κόμματος λένε ότι προχώρησαν σε αυτή την απόφαση σήμερα το πρωί λόγω της απογοήτευσής τους στο ενδεχόμενο να γίνει πρωθυπουργός ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Το DUP ανέφερε ότι σχέση του με την ομάδα της Μέι έγινε πιο στενή από τότε που έγινε πρωθυπουργός 11 μήνες πριν. Πηγή του DUP είπε: «Θέλουμε να γίνει κυβέρνηση. Εχουμε συνεργαστεί καλά με την Μέι. Η εναλλακτική είναι ανυπόφορη». «Για όσο ο Κόρμπιν ηγείται των Εργατικών,θα εξασφαλίσουμε να υπάρχει πρωθυπουργός των Τόρις», συμπλήρωσε.

Το Sky επεσήμανε ότι το DUP, που έχει κερδίσει 10 έδρες στο βρετανικό κοινοβούλιο και θα μπορούσε να βοηθήσει τους Συντηρητικούς να συγκεντρώσουν τις 326 έδρες που χρειάζονται για να έχουν αυτοδυναμία, εξετάζει μια συμφωνία "παροχής στήριξης με ανταλλάγματα". Το κόμμα αναμένεται να ζητήσει ανταλλάγματα, όπως η μεγαλύτερη χρηματοδότηση για τη Βόρεια Ιρλανδία και επιρροή όσον αφορά σε άλλες πολιτικές, όπως οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Το DUP θα εξετάσει μία συμφωνία με τους Συντηρητικούς δίνοντας την υποστήριξή τους στη Βουλή των Κοινοτήτων. Όπως αναφέρει όμως το Sky News, οι Ιρλανδοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη να σχηματιστεί επίσης συνασπισμός.Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να στηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας από τους Συντηρητικούς, προσφέροντάς της ψήφους σε σημαντικές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο, χωρίς όμως να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Υπενθυμίζουμε πάντως ότι η αρχηγός των Ενωτικών Αρλίν Φόστερ, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα ήταν «δύσκολο» για την πρωθυπουργό να συνεχίσει τον ρόλο της.

Kανένα σχόλιο από το DUP

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας δήλωσε σήμερα πως δεν θα σχολιάσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχει συμφωνήσει να υποστηρίξει τους Συντηρητικούς της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στις οποίες έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία.

«Δεν έχουμε κάνει οποιοδήποτε σχόλιο και δεν θα κάνουμε μέχρι αργότερα σήμερα», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς εκπρόσωπος του κόμματος.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχόλια