Ειδήσεις

Κρήτη: Δρομολογούνται οι έρευνες των θαλάσσιων κοιτασμάτων

Ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα, μετά και τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των Ελληνικών πετρελαίων και δύο πετρελαϊκών κολοσσών, της Exxon mobil και της total για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης για την ανακάλυψη πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο.

Η κοινοπραξία κατέθεσε πριν μερικές ημέρες τη σχετική αίτηση για τις έρευνες στον υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη.

Η Κρήτη βγαίνει κερδισμένη σε κάθε περίπτωση, ακόμα και κατά τη διάρκεια των ερευνών, λέει στην κρήτη τιβί, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ελληνικά πετρέλαια, Γρηγόρης Στεργιούλης.

Ο ίδιος τονίζει ότι είναι νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για την ύπαρξη υδρογονανθράκων, ωστόσο, όπως λέει, σε περιοχές που εκτείνονται από τη νότια Πελοπόννησο έως και τη Γαύδο υπάρχουν ενδείξεις γεωλογικών σχηματισμών πετρελαιοπιθανόν ή υδρογονανθρακοπιθανόν.

Ο κ. Στεργιούλης, διαβεβαιώνει ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε η έρευνα και η ενδεχόμενη μελλοντική εξόρυξη να μην επηρεάσει τη βαριά βιομηχανία του τουρισμού.

Οι τρεις εταιρείες, πάντως, συνθέτουν ένα ισχυρότατο επιχειρηματικό σχήμα που διαθέτει εξειδικευμένη και προηγμένη τεχνογνωσία, αλλά και ισχυρότατα οικονομικά μεγέθη, στοιχεία απαραίτητα για την επιτυχή έκβαση του πολύπλοκου εγχειρήματος των ερευνών σε μεγάλα βάθη θάλασσας.

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Μαυροματάκη

Σχόλια