default-image

Διατηρητέα τα Ταμπακαριά της Αγίας Κυριακής στα Χανιά

Κρήτη
Διατηρητέα τα Ταμπακαριά της Αγίας Κυριακής στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ως διατηρητέα κτίρια ανακηρύχθηκαν από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τα Ταμπακαριά της Αγίας Κυριακής που βρίσκονται στη Χαλέπα Χανίων. Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για την αξιοποίηση και ανάδειξη των παλιών βυρσοδεψείων που όπως προκύπτει και από την τεχνική έκθεση, αποτελούν ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό σύνολο. Παράλληλα δίνεται λύση στο πρόβλημα που υπήρχε με τις ιδιοκτησίες που βρίσκονται στην αιγιαλίτιδα ζώνη.

Την ικανοποίηση του για την εξέλιξη εξέφρασε ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας επισημαίνοντας ότι «λύνεται οριστικά το πρόβλημα της αμφισβήτησης και οι ιδιοκτήτες των Ταμπακαριών θα γνωρίζουν πώς να αξιοποιήσουν την ιδιοκτησία τους ώστε να την αναπαλαιώσουν. Σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερο να έχουμε τέτοια ιδιαίτερα κτίρια με αρχιτεκτονική αξία και να ρημάζουν, κινδυνεύοντας να καταρρεύσουν».

Χρειάστηκε πάντως να περάσουν δέκα χρόνια από την πρώτη αίτηση που είχε υποβάλλει ο δήμος Χανίων για την ανακήρυξη του συνόλου των Ταμπακαριών της Χαλέπας σε διατηρητέα και να υποβληθεί και νέο επικαιροποιημένο αίτημα από το δήμο Χανίων, προκειμένου τα Ταμπακαριά της Αγίας Κυριακής να αναγνωριστούν ως ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό σύνολο ιστορικής μνήμης.

Ήταν το 2007 όταν η τότε δημοτική αρχή υπέβαλε αίτημα για την ανακήρυξη της περιοχής των Ταμπακαριών σε ιστορικό - διατηρητέο σύνολο. Η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος το 2014, άφηνε εκτός δεκαεπτά Ταμπακαριά  της Αγίας Κυριακής και αναγνώριζε τα είκοσι έξι της οδού Βιβιλάκη. Η δικαίωση για τους ιδιοκτήτες των υπολοίπων παλιών βυρσοδεψείων και για τη δημοτική αρχή των Χανίων ήρθε πριν από λίγες ημέρες, ανοίγοντας πλέον το δρόμο για την αξιοποίηση του συνόλου των Ταμπακαριών.

Η μελέτη που είχε υποβληθεί από την τεχνική υπηρεσία του δήμου Χανίων και που τελικά εγκρίθηκε και για τα Ταμπακαριά της Αγίας Κυριακής πρότεινε τον χαρακτηρισμό των παλιών βυρσοδεψείων ως διατηρητέων , τη λειτουργία χρήσεων αμιγούς κατοικίας στα εν λόγω κτίρια με την σημείωση ότι μόνο στα ισόγεια επιτρέπεται η χρήση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος παραδοσιακού τύπου. Όσο για τα υφιστάμενα βυρσοδεψεία προβλέπεται η συνέχιση της λειτουργίας τους μέχρι τη μετεγκατάσταση τους.

Η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα 17 Ταμπακαριά της Αγίας Κυριακής δίνει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα με τις ιδιοκτησίες που βρίσκονται πάνω στον αιγιαλό και για τις  οποίες μέχρι χθες υπήρχε η απειλή της κατεδάφισης. «Αυτό που δεν ήταν ξεκάθαρο και που πλέον αντιμετωπίζεται ήταν αν αυτά τα κτίρια μπορούσαν να διατηρηθούν διότι ορισμένα ακουμπούσαν στον αιγιαλό και υπήρχε μια παλιά απόφαση νομάρχη που είχε δημιουργήσει κάποια ζητήματα ως προς την δυνατότητα αναπαλαίωσης» εξήγησε ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας.

Κατασκευασμένα από το 1918 μέχρι το 1945, τα Ταμπακαριά της Χαλέπας, με λιτή αρχιτεκτονική και τη βιομηχανική μορφή του μεσοπολέμου, αποτελούν ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό τμήμα της πόλης των Χανίων. Χτισμένα με πέτρα και κεραμιδένιες στέγες, είναι τοποθετημένα στη σειρά και διακόπτονται μόνο από πολύ στενά απότομα περάσματα με σκαλοπάτια προς τη θάλασσα. Δυστυχώς τα περισσότερα είναι εγκαταλελειμμένα, με εμφανή τα σημάδια του χρόνου. Στην οδό Βιβιλάκη που τα Ταμπακαριά έχουν από το 2014 έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα, κάποια κτίσματα έχουν ανακαινιστεί.  Πλέον δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους ιδιοκτήτες να τα αναπαλαιώσουν και να αναπτύξουν και επιχειρηματικές δράσεις ήπιου χαρακτήρα.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News